A trecut în nefiinţă

Profesorul Traian Pavelea

Născut la 9 iunie 1937, în familia ţăranului plugar Ioan Pavelea, din Salva, şi Raveca, născută Pop, din Rebrişoara, a fost mezinul familiei şi cel de-al unsprezecelea vlăstar dintre câţi s-au născut în acele vremuri destul de grele pentru cetăţenii Văii Someşului, locuind pe o proprietate cumpărată în oraşul Năsăud de părinţii săi harnici, existentă şi astăzi. Cursurile primare le-a urmat la Şcoala Primară „Vasile Naşcu”, apoi Gimnaziul şi Şcoala Normală de Învăţători tot la Năsăud, iar studiile universitare le-a urmat la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Filologie, fără frecvenţă. A funcţionat ca învăţător la Şcoala de 7 ani din comuna Coşbuc, apoi ca profesor şi director, după satisfacerea stagiului militar, la Şcoala de 7 ani din Telciu. Aici a pus bazele unei formaţii de teatru a cadrelor didactice, prezentând spectacolele cu dramele „Dezertorul” de Mihail Sorbul şi „Năpasta” de I.L. Caragiale etc.

A fost mutat la Şcoala Generală de 8 ani din Coşbuc, fiindu-i încredinţată funcţia de director şi membru al Consiliului Naţional pentru Centenarul „George Coşbuc”. Revenit la Năsăud, a fost profesor la Liceul „George Coşbuc”, apoi director adjunct educativ, reorganizând întreaga mişcare cultural-artistică din liceu. A scos revista „Muza Someşeană”, a studiat şi cercetat un mare număr de documente, studii şi articole expuse în peste 70 de comunicări ştiinţifice prezentate la nivel instituţional orăşenesc, judeţean, interjudeţean sau naţional. A publicat în „Gazeta Învăţământului”, „Revista de pedagogie”, „Magazin Istoric”, „Limbă şi literatură”, „Buletinul Societăţii de Ştiinţe Filologice din România”, „Contemporanul”, „Vatra”, „Tribuna”, „Ecoul”, „Ritmuri”, „Răsunetul”, „Plaiuri Năsăudene”, „Curierul Năsăudean”, „Muza Someşeană”, „Revista Nordului”, „Studii etnoculturale”, „Almanahul Societăţii VRR” Cluj-Napoca şi altele.

A publicat două volume: „Năsăudul. Repere istorice şi culturale” (2001) şi „Societăţi culturale năsăudene. Varia” (2005).

Din 1982 până la pensionare a fost profesor şi apoi director coordonator la Şcoala Generală nr. 1 din Năsăud, unde, împreună cu ceilalţi dascăli, a realizat „Istoria în imagini a învăţământului năsăudean”, apoi, în colaborare cu profesorul Ioan Talpoş, au înfiinţat ansamblul folcloric muzical-coregrafic „Muguraşul”. A fost ales secretar al Despărţământului Năsăud al Astrei, preşedinte al Comisiei Învăţământ, Cultură, Sănătate, Culte, Sport şi Turism, Agrement din cadrul Consiliului Local Năsăud, participând activ la „Zilele culturii năsăudene”, „Zilele oraşului Năsăud”, fiind şi iniţiatorul şi moderatorul sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice „Năsăud – vatră de cultură şi civilizaţie” şi colaborator la „Monografia Năsăudului”.

A plecat la cele veşnice în dimineaţa zilei de duminică, 27 martie 2011, la 74 de ani pe care i-ar fi împlinit pe 9 iunie.

Odihnească-se în pace.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5