Certificatul energetic este obligatoriu din ianuarie 2011

Începând cu 1 ianuarie 2011, orice act de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit trebuie să fie însoţit de un certificat energetic, eliberat în prealabil de auditori acreditaţi.

n acest document vor fi trecute informaţii privind costurile cu întreţinerea locuinţei, incluzând printre altele consumul de căldură pentru încălzire, apă caldă şi iluminat. În funcţie de acestea, fiecare apartament va fi încadrat într-o clasă energetică - de la clasa A, care indică o eficienţă energetică ridicată, la clasa G, adică eficienţă energetică scăzută.

Notarii nu vor putea legaliza tranzacţiile imobiliare fără aceste acte. Legea 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis în decembrie 2009 să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic.

Amânarea s-a impus ca urmare a faptului că în urmă cu un an nu existau suficienţi auditori acreditaţi. Documentul este valabil 10 ani de la data emiterii. Costul unui astfel de certificat variază între 0,5 euro/mp şi 4 euro/mp; cu cât suprafaţa este mai mare, cu atât preţul este mai mic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5