Statele de plată şi contractele de muncă, doar în format electronic
Din 2011, angajatorii nu vor mai putea depune statele de plată şi contractele de muncă la inspectoratele teritoriale de muncă pe format de hârtie. Astfel, aceste documente vor fi depuse doar în format electronic. Anunţul a fost făcut de Ioan Nelu Botiş, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, după adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Ministrul a mai precizat că au fost eliminate şi comisioanele de 0,75% pentru carnetele de muncă ţinute la ITM.
Ioan Botiş a menţionat că angajatorii vor mai putea depune pe format de hârtie statele de plată şi contractele de muncă doar pentru luna decembrie, iar acest lucru poate fi făcut până la sfârşitul lunii ianuarie 2011. "Din 2006, toţi angajatorii sunt obligaţi să depună, pe suport de hârtie, aceste informaţii la inspecţiile muncii, iar de la 1 ianuarie, această lege fiind abrogată (n.n. Legea 130/1999), practic, angajatorii vor depune aceste date pentru luna decembrie până la sfârşitul lunii ianuarie. Deci, în cursul lunii ianuarie 2011, pentru luna decembrie 2010, vor fi depuse ultimele depuneri pe format de hârtie ale angajatorilor, ale informaţiilor care privesc contractele de muncă şi statele de plată", a declarat demnitarul bistriţean.
În opina sa, eliminarea comisionului pentru carnetele de muncă reprezintă o măsură de reducere a fiscalităţii. "De la 1 ianuarie 2011, angajatorii nu vor mai plăti un comision de 0,75% pentru carnetele de munca ţinute la inspecţiile muncii, iar pentru cele ţinute de angajator de 0,25%. Practic, este o degrevare a taxelor fiscale şi cred că această scădere va contribui în continuare la reformele pe care Guvernul le întreprinde în privinţa reducerii fiscalităţii", susţine ministrul Ioan Botiş.
Funcţiile ITM- redefinite
La propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care creşte rolul şi atribuţiile inspectorilor de muncă. “Este vorba despre un act normativ „care face parte dintr-o suită de modificări pe care noi le propunem atât la Legea privind inspecţia muncii, la Statutul inspectorului de muncă, cât şi la Codul Muncii. Este o legătură între aceste trei legi. Prin aceste legi încercăm să întărim statutul personalului care lucrează în inspecţia muncii şi, de asemenea, să protejăm muncitorii de riscul de a munci fără forme legale”, a justificat demersul ministrul Ioan Botiş.
Potrivit celor mai importante modificări propuse în proiectul de lege, inspectorul de muncă va avea posibilitatea de a intra permanent la sediul angajatorului şi de a verifica actele pe care acesta le deţine. Inspectorul va putea dispune suspendarea directă a activităţii, în cazul în care se constată o încălcare flagrantă a legii, sau retragerea autorizaţiei de funcţionare. Mai mult, inspectorii de muncă vor preleva mostre de produse, materiale sau substanţe fabricate, utilizate, depozitate, manipulate, cu înştiinţarea angajatorului sau deţinătorului acestora, în vederea efectuării de analize de laborator.
Citiţi şi:
- Informaţii telefonice de la ITM BN privind evidenţa salariaţilor
- Ioan Botiş: Noul Cod al Muncii nu se mai bazează pe latura socială
- Angajatorii vot primi câte 300 lei pentru fiecare ucenic angajat
- Angajatorii vot primi câte 300 lei pentru fiecare ucenic angajat
- Botiş: Până în 2014 salariile bugetarilor vor creşte cu 43%
Adaugă comentariu nou