Colţul filatelistului

Filigranul C.C. – alte curiozităţi

După ce am făcut cunoscută existenţa filigranului CC, împreună cu un filigran intrus „goarnă poştală” (pe care noi îl considerăm filigran accidental, până la proba contrară; Este posibil să fi rămas unele bavuri în formă de goarnă poştală care s-au imprimat, în pasta de hârtie, o dată cu matriţele standard ale filigranului CC), vine rândul unei alte apariţii exotice. Este vorba despre un filigran CC, având detaliile centrale deformate. Fig. 1/b.

Dacă intrusul „goarnă poştală” apare la primul tiraj al acestui filigran, unde este probabil descoperit şi corectat la timp, „centrul deformat” îl găsim la hârtia pe care s-a imprimat emisiunea: „Monumente istorice; 1 Dec. 1941!. Aşadar, la sfârşitul perioadei sale de utilizare, având în vedere că acest filigran iese din uz înainte de 20 apr. 1943. Opinăm că de la 1941, la 1943, nu s-a mai produs hârtie cu filigran pentru timbrele poştale, ci doar s-a utilizat, până la epuizare, stocul de hârtie existent. Să nu uităm că era război şi majoritatea sumelor de la buget erau direcţionate pentru producţia de război, iar timbrele poştale nu intră în această categorie.

Am numit cândva filigranul CC: „cel mai reuşit filigran geometric autohton”, şi poate tocmai de aceea am fost contrariat să observ o atari curiozitate la o piesă filatelică (valoarea facială 30, 50 lei/seria a II-a), „centru deformat” al filigranului CC.

Opinăm că ar putea fi rezultatul deteriorării unei (poate unor) matriţe care să se fi imprimat ca atare în pasta de hârtie. Credem că nu poate fi rezultatul unei executări greşite a fazei de egalizare cu emulsii de celuloză, şi nici a deservirii defectuoase a utilajului de producere a hârtiei cu filigran.

Faptul că hârtia timbrului nostru, un singur centru de filigran este atipic, ne întăreşte convingerea că s-a lucrat cu o matriţă „obosit-defectă”. Nu credem în posibilitatea ca după plecarea regelui filatelist Carol II, slăbind drasticul control la fabrica de timbre, cineva să fi confecţionat intenţionat o coală de hârtie cu o curiozitate a filigranului CC, pentru propriul uz filatelic!

Privitor la piesa studiată de noi, clişeul acesteia se află pe filigran CC, în poziţia a II-a; timbrul este aspectat recto.

Mihai Lucian Valea,

coordonatorul Clubului Filatelic al Cercului Militar Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5