Primarii trebuie să finalizeze luna aceasta, lista cu necesarul de locuinţe pentru specialiştii din mediul rural
Până în data de 31 martie, Instituţia Prefectului trebuie să centralizeze cererile şi să le trimită la Guvern. Oraşele mici care au sate în zonele limitrofe ar putea să beneficieze de acest program de construire de locuinţe. În funcţie de condiţiile din teren, numărul de case poate fi suplimentat de la zece la 15 pentru unele localităţi. Primarii trebuie să trimită la Prefectură pe lângă cererea propriu-zisă şi o hotărâre de Consiliu Local privitoare la terenul pe care vor fi construite casele respective.
Profesorii, medicii şi poliţiştii de la sat vor avea locuinţă de serviciu de cel puţin 100 mp după ce Guvernul a aprobat programul „Zece case pentru specialişti”. Autorităţile publice locale vor putea solicita finanţare de la Ministrul Dezvoltării Regionale pentru a construi zece case pentru specialiştii din comună.
Primăriile comunelor din judeţ vor trebui să îşi definitiveze până pe 22 martie, documentaţia privind construirea de case pentru specialiştii din mediul rural. Prefectura va trebui, de asemenea, să centralizeze toate aceste cereri şi să le trimită la Guvern pentru ca de acolo specialiştii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să poată face documentaţia în vederea organizării licitaţiilor de construire a locuinţelor respective.
Prefectul Cristian Florian a declarat, ieri, în cadrul şedinţei de lucru cu primarii, că se aşteaptă ca administraţiile locale să comunice cât mai repede cu putinţă toate documentele cerute pentru a se câştiga timp şi a nu se pierde oportunitatea de a se rezolva o problemă pentru comunităţile locale.
Directorul executiv al Prefecturii, Elisabeta Ilovan, a insistat asupra mai multor aspecte de care trebuie să ţină cont primarii, şi anume că, pe lângă necesarul de locuinţe pentru specialişti trebuie menţionat şi suprafeţele de teren ce vor fi puse la dispoziţie de primării, precum şi faptul, dacă aceste parcele au sau nu utilităţi.
Grădină de 500 mp pentru specialiştii de la sat
Ilovan a explicat că reglementările legale prevăd ca suprafaţa construită a locuinţei să fie de cel puţin 100-120 mp, casa să aibă 2-3 camere, iar suprafaţa terenului aferent să fie de minimum 500 mp.
,,Vor fi locuinţe de serviciu, iar Consiliul Local poate decide să aplice o chirie, care însă nu poate fi mai mare decât valoarea de administrare a locuinţei. Contractul de închiriere va fi încheiat pe durata contractului de muncă, iar locuinţele nu vor putea fi vândute”, a arătat Elisabeta Ilovan.
Directorul executiv al Prefecturii a menţionat că toate casele vor fi construite în zona centrală a comunelor. De asemenea, loturile pe care primăriile le vor pune la dispoziţie pentru ca, ulterior, MDRT să finanţeze construcţia locuinţelor trebuie să fie compacte în aşa fel încât să fie una, cel mult două zone unde să se ridice case pentru specialiştii din mediul rural.
Prefectura a început identificare terenurilor pentru casele specialiştilor de la ţară
Potrivit programului demarat recent de MDRT, în fiecare comună se vor putea construi, la cererea primarilor, câte zece locuinţe pentru specialiştii care lucrează în localitatea respectivă.
Ilovan a ţinut să precizeze că este posibil ca o anumită primărie să solicite un număr mai mic de locuinţe, în funcţie de necesităţi, dar şi să ceară şi să i se accepte finanţarea construirii pentru mai multor case, dar nu mai mult de 15.
În schimb, prefectul a insistat foarte mult ca primarii ce vor trimite solicitările la prefecturi să aibă anexată şi o copie de hotărâre a Consiliului Local privind suprafaţa respectivă de teren pe care vor fi construite casele respective, pentru a nu exista ulterior probleme de patrimoniu sau de finanţare.
Ce zic primarii?
,,Apreciem această iniţiativă, este binevenită, dar trebuie să se mai ţină cont de un lucru. Sunt foarte multe administraţii locale care nu deţin suprafeţele de teren necesare pentru a se construi aceste locuinţe, separat. De aceea, ar fi foarte bine ca acest program să fie adaptat în unele localităţi, construcţiei sub formă de bloc de apartamente. Eu chiar am făcut o adresă, în acest sens, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, şi ar trebui să se ţină cont de acest lucru. Cred că foarte mulţi dintre colegii mei primari se găsesc în această situaţie”- Vasile Borş, primarul comunei Maieru.
,,Dacă administraţia locală intenţionează să cumpere terenuri pentru construcţia acestor case, se va depăşi termenul impus de Prefectură, şi anume acela de 22 martie, pentru a comunica situaţia din fiecare comună. Vreau să ştiu dacă pot preciza în anexă faptul că Primăria va achiziţiona terenul peste o lună, două”- Vasile Găurean, primarul comunei Galaţii Bistriţei.
,,La Lechinţa avem un proiect în faza de licitaţie pentru construcţia a 45 de apartamente - trei blocuri ANL, şi pe deasupra avem prevăzut în cadrul campusului un bloc cu 10 garsoniere, tot pentru specialişti. În situaţia asta, cred că nu are rost să mai construim alte case pentru specialişti, ci vom aloca 10 apartamente din cele care urmează să fie construite”- Romeo Florian, primarul comunei Lechinţa.
,,La Feldru avem aceeaşi problemă cu terenul necesar pentru construcţia acestor case pentru specialişti. E destul de greu de a identifica 500 mp pentru fiecare casă. Rugămintea mea este ca acei 500 mp, necesari pentru grădină şi casă, să fie dispersaţi, în sensul că dăm 250 mp pentru construcţia casei, şi 250 mp, în alt loc, în extravilan, pentru grădină, şi astfel specialistul din mediul rural face şi un pic de mişcare cu sapa în spate, face bine la sănătate. Sunt comune care au mai multe sate componente, şi întrebarea mea e dacă se vor construi case în fiecare localitate componentă”?- Ştefan Sîngeorzan, primarul comunei Feldru.
Directorul executiv al Instituţiei Prefectului a comunicat primarilor că toate observaţiilor făcute de aceştia vor fi înaintate Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, înainte ca actul normativ să fie publicat în Monitorul Oficial.
Citiţi şi:
- Doar jumătate dintre primăriile judeţului au oferit teren pentru locuinţele specialiştilor
- 50% dintre imobile vor fi date în folosinţă profesorilor
- Consiliul Judeţean cumpără teren în zona locuinţelor ANL pentru medici. Vor fi construite şi locuinţe de serviciu
- Bloc ANL pentru medici, reabilitarea blocurilor, 12 case ANL, priorităţi la Beclean
- Infrastructura locativă – o prioritate a administraţiei locale a oraşului Beclean
Adaugă comentariu nou