Prefectul Cristian Florian la sapă

Angajaţii Prefecturii la plantat puieţi

Prefectul Cristian Florian a trecut, ieri, la sapă. Acesta, alături de angajaţi ai Instituţiei Prefectului, elevi de la Şcoala Generală Josenii Bârgăului, reprezentanţi ai primăriei Livezile, dar şi ai Direcţiei Silvice Bistriţa au plantat aproape 15.000 de puieţi, cu precădere gorun, dar şi frasin, la ieşirea din satul Dorolea, pe o suprafaţă de peste trei hectare, suprafaţă ce aparţine Ocolului Silvic Bistriţa. Evenimentul face parte din programul de manifestări dedicate Lunii pădurii, ediţia 2009.

"E mai uşor aici, deoarece nu fac decât să sap groapa"

A declarat prefectul Cristian Florian în timp ce planta un puiet sub stricta supraveghere a unui inginer silvic. Peste 20 de angajaţi ai Instituţiei Prefectului, şefi de servicii, printre care comisarul Ioan Iacob, şeful Serviciului Paşapoarte, reprezentanţi ai primăriei Livezile, ai Ocolului Silvic Bistriţa, dar şi voluntari au plantat peste 10.000 de puieţi de gorun şi aproape 5.000 de puieţi de frasin.

Prefectul şi-a făcut apariţia cu o întârziere de 40 de minute faţă de angajaţii săi, motivând că a fost reţinut la birou, unde a trebuit să semneze nişte acte. De îndată ce a ajuns, s-a şi apucat de treabă, precizând că e mult mai uşor să planteze un puiet, decât munca la birou.

„E mai uşor aici, deoarece nu fac decât să sap groapa. Nu sunt la prima acţiune de acest gen, deoarece am mai plantat puieţi. Este primul puiet sădit în calitate de prefect”, a declarat Cristian Florian.

Instituţia Prefectului împreuna cu Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj şi Direcţia Silvică Bistriţa au lansat în 15 martie campania „Luna Pădurii”. Prefectul declara atunci că scopul campaniei este atragerea unui număr cât mai mare de participanţi la acţiunile de protejare a pădurii şi extindere a vegetaţiei forestiere prin lucrări de împădurire şi reîmpădurire.

Elevi voluntari

La fel ca în localităţile europene, s-au găsit voluntari dornici de a ajuta la crearea unei perdele verzi, prin puieţii pe care i-au sădit. Printre aceştia, s-au numărat 40 de elevi din clasele VI-VIII de la Şcoala Generală din Josenii Bârgăului. Chiar dacă munceau de câteva ore bune, copii nu păreau atinşi de oboseală.

„Nu am numărat câţi puieţi am plantat până acum. A fost greu la început, dar cu răbdare învăţăm”, a spus Florin, un elev din clasa a VII-a.

 

 

 

 

 

 

650.000 de puieţi plantaţi în campania „Luna pădurii”

Direcţia Silvică Bistriţa va planta în perioada 15 martie-15 aprilie 650.000 de puieţi, cu precădere molid. Cea mai mare realizare, în opinia conducerii instituţiei, este faptul că puieţii au fost produşi în pepiniera proprie.

Şi anul acesta, reprezentanţii Direcţiei silvice Bistriţa vor apela la ajutorul elevilor din unităţile şcolare din judeţ. În cele patru săptămâni vor fi împădurite 60 de hectare, atât din administraţia proprie, cât şi din proprietatea statului. De asemenea, se vor mai realiza şi completări pe o suprafaţă de 4 hectare din perimetrul de ameliorare. Completările constau în plantări de puieţi în zonele în care materialul sădit în anii precedenţi nu a rezistat condiţiilor meteorologice. „Programul de manifestări dedicate Lunii pădurii, ediţia 2009, cuprinde acţiuni de plantare cu ajutorul elevilor a unor suprafeţe din fondul forestier şi difuzarea de materiale de propagandă silvică privind conştientizarea opiniei publice asupra rolului pădurii. O preocupare a Direcţiei Silvice este preluarea de terenuri inapte altor utilizări şi redarea acestora în circuitul productiv. Deocamdată, suntem în grafic cu plantările de puieţi”, a dat asigurări inginerul Valentin Trişcă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Bistriţa.

Plantări de puieţi pe banii Direcţiei Silvice

Pentru lucrări de asemenea amploare, costuri pe măsură. Direcţia Silvică Bistriţa va cheltui pentru procesul de împădurire suma de peste 2000 de lei. Deşi iniţial au existat promisiuni de finanţare de la nivel naţional, cum acestea nu s-au finalizat, costurile plantării vor fi suportate din bugetul instituţiei. „Aşteptăm ceva fonduri, măcar pentru terenul din perimetrul de ameliorare”, a precizat Valentin Trişcă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5