Cornel Cotuţiu şi “Pompa de iluzii”

Cunoscutul scriitor şi profesor Cornel Cotuţiu, revine pe “trambulina literaturii” cu un volum intitulat “Pompa de iluzii”, apărut la Editura “Eikon” din Cluj-Napoca, în anul 2008, într-o ţinută grafică excelentă, cu o copertă semnificativă, executată de Silviana Zăgreanu, cu sprijinul financiar al Consiliului Local Beclean şi al primarului Nicolae Moldovan.

În acest sens, autorul se confesează şi punctează în stilu-i caracteristic: “Becleanul înseamnă punctul arhimedic al existenţei mele, aşadar izvorul care-mi dă putere să gândesc şi să scriu despre anii pe care i-am străbătut şi pe cei care îi trăiesc aici.

Iar faptul că oamenii de decizie ai urbei mele au hotărât să îmi sprijine acest demers editorial mă onorează”.

Volumul este structurat pe două părţi, având 299 de pagini, se deschide cu un pertinent Argument, continuă cu prezentarea autorului printr-un amplu Curriculum vitae şi se încheie cu Recunoştinţă pentru toţi cei care l-au ajutat la tipărirea acestui volum.

Autorul îşi face un pertinent “autodiagnostic literar”, reuşind, cu brio, să-şi aşeze pe filele volumului, în ordine cronologică, începând cu Almanah Tribuna din 1981 şi până la Steaua nr. 5 din mai 2008, toate creaţiile cu mesajul clar şi precis că nu şi-a dorit “Nimic altceva decât că îmi fac oarecare ordine în ograda mea, încât vecinii de azi şi cei de mâine, în absenţa mea, să aibă o imagine mai dreaptă despre cel pe care l-au avut alături”, fiind şi răspunsul la întrebările retorice pe care şi le pune autorul.

“La ce folos demersul meu? şi Care e, altfel spus, motivaţia acestei cărţi?”.

Cornel Cotuţiu vine în această carte cu un argument zdrobitor, cutremurător, dar realist, privind soarta scriitorului în ziua de astăzi şi recunoaşte cu nonşalanţă că “E naiv cine crede că posteritatea va fi mai generoasă decât prezentul, că în anii de după trecerea STYXULUI, percepţia şi discernământul va regla scara valorică, îndreptând interesul doritorului de literatură spre un tărâm altădată marginalizat, prin conjuncturi, şi unde ar fi fost să descopere lucruri de preţ neluate în seamă în timpul vieţii scriitorului”.

Şi continuă şirul ideilor în acest sens printr-o realitate debordantă a valorii creatorului de imagini olfactive şi auditive cu ajutorul cuvintelor precizând: “Cum, deopotrivă, cel aflat acum în prim-planul vieţii literare nu poate fi sigur (dacă aşa ceva îl interesează) că preţuirea de azi nu se va destrăma cumva într-un con de umbră definitiv, după ce va fi să ajungă sub glie”.

Acesta este Cornel Cotuţiu. Şi atât. Merită lecturarea acestui frumos şi provocator volum, iar critica îşi va spune cuvântul în acest sens.

Felicităm autorul pentru ce a realizat atât calitativ, cât şi cantitativ, îl aşteptăm cu alte asemenea plăcute surprize.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5