Călători prin Europa, fără viză Schengen

Westminster Cathedral şi împrejurimile (23)

Întregul complex arhitectural, o capodoperă a artei neobizantine, acoperă o suprafaţă de peste 5.000 mp, iar interiorul este chiar mai spectaculos decât exteriorul, cu toate că lucrările de restaurare încă nu au fost finalizate. Se poate spune, fără niciun fel de reţinere, ca Westminster Cathedral arată ca o adevărată bijuterie, la construirea căreia s-au folosit peste 120 de tipuri de marmură provenită din 25 de ţări, printre care se numără şi Grecia, țara de la care s-au mai "împrumutat" chiar şi câteva fragmente din clădiri antice.

                Catedrala a fost ridicată între anii 1895 şi 1903. fiind astăzi o prezență exotică în mijlocul Londrei georgiene şi victoriene ce astăzi nu reprezintă altceva decât cel mai important lăcaş de cult pentru comunitatea catolică din Anglia. Faţada şi turnurile au fost realizate din piatră de Portland, cu care se mândresc nu prea multe alte construcţii din Europa. Planul celor patru domuri ce compun basilica a fost inspirat după modelul Hagiei Sophia din Istanbul, precum şi după basilica San Marco din Veneţia, respectiv după basilica San Vitale din Ravena. Altarul este placat cu marmură sieneza gălbuie, marmură verde de Connemara, iar pardoseala confecţionată din marmură roşie de Cork şi, în sfârşit, cu marmură neagră pentru partea superioară a altarului provenită din Kilkenny. Ar fi destul de dificil să mă mai refer la toate celelalte materiale de construcţie utilizate la realizarea acestui unicat arhitectonic, aşa că mă opresc aici. Mai merită, totuşi, să fac încă o singură observaţie pentru toţi vizitatorii, anume că nu se percepe niciun fel de taxă, cum am mai întâlnit prin Spania (Granada) sau alte locuri europene. Astăzi, Catedrala Westminster mai este renumită şi prin concertele de orgă pe care le găzduieşte, cu durata de 30 de minute din zilele de duminică, de asemenea fără taxă. A mai rămas să recomand vizitatorilor de pe la noi ca în cazul în care vizitează Londra şi ajung la această catedrală să urce în turnul - clopotniţă, cu o înălţime de 64 de metri, unde se deschid vederi de 360 de grade deasupra Londrei, peisaj pe care nu-l poţi uita niciodată, cu precizarea că pe unul dintre clopote se poate citi, bineînţeles că în engleză: "În timp ce sunetele acestui clopot străbat norii, cetele îngerilor să se roage pentru cei adunaţi în biserica ta. Sfinte Eduard, roagă-te pentru Anglia". Ca şi o concluzie generală după vizitarea acestui obiectiv turistic este ca Westminster-ul reprezintă centrul politic şi religios al Angliei, lângă care mai sunt amplasate alte două dintre cele mai emblematice clădiri din întreaga ţară, probabil şi din întregul Regat Unit, Houses of Parliament şi Westminster Abbey. Pe acest loc se afla iniţial insula Thorney, pe care Eduard Confesorul a construit un Palat Regal şi o Biserică. Şi pentru că aceasta se găsea la vest de City i s-a spus Mănăstirea de Vest, nume împrumutat ulterior şi palatului din vecinătate, a cărui capelă a găzduit încă din secolul al XV-lea şedinţele Parlamentului. Şi tocmai de aici, astăzi este dirijată politica ţării, respectiv se dă ora exactă întregii lumi.

                În împrejurimi, în prezent mai sunt concentrate şi numeroase sedii de instituţii ale statului, cu un nucleu pe Whitehall, unde se regăsesc şi birourile, reşedinţele prim-ministrului, cancelarului Trezoreriei statului, precum şi ale altor ministere. Zona mai are şi alte obiective ce merită a fi vizitate, cum ar fi Trafalgar Square, Naţional Gallery, Horse Guards Whitehall. Ajunşi prin zonă nu putem şi nu puteţi să nu aduceţi omagiile cuvenite scriitorilor care îşi dorm somnul de veci în Westminter Abbey, alături de alte capete încoronate ale altor oameni de seamă care au marcat istoria Anglei. Aici, în Westminster Abbey, se mai odihneşte şi ctitorul compexului din secolul al XI-lea, Eduard Confesorul, singurul rege englez care a fost sanctificat. La numai un kilometru distanţă se aflĂ Westminster Cathedral, cel mai important lăcaş de cult al comunităţii catolice din Anglia. Şi cam atât pentru a doua zi de şedere în Londra, mâine va fi o nouă zi, pentru Tower of London, Palatul Buckingham, Podurile de pe Tamisa, Hyde Park şi vestul Londrei, Soho şi nordul Londrei etc.

 

       Vasile Tabără

Senior editor

(Va urma)

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5