ROMBAT, cu noi proprietari, pentru 40 milioane euro
Cel mai mare producător român de baterii auto, ROMBAT SA, are un nou acţionar majoritar: compania olandeză Metair International Holdings Coöperatief U.A., parte a grupului sud-african Metair Investment Limited. Negocierile au durat peste un an şi au fost finalizate prin semnarea contractelor. Metair controlează 99,16% din acţiunile ROMBAT. Conform înţelegerii dintre părţi, valoarea tranzacţiei este confidenţială, anunţă compania, prin intermediul unui comunicat de presă.
Firma de consultanţă PricewaterhouseCoopers şi avocaţii de la D&B David şi Baias - cei care au asigurat consultanţă financiară, fiscală şi juridică pentru cumpărătorul sud-african - au ieşit, însă, cu un alt comunicat de presă, pentru Ziarul Financiar. „Tranzacţia se ridică la aproape 43 de milioane de euro şi este una dintre cele mai mari înregistrate vreodată în sectorul automotive din România » , se arată în comunicatul PwC România şi D&B David şi Baias.
Potrivit aceleiaşi surse, tranzacţia a fost structurată în două etape. În primă fază, 90,05% din acţiuni vor fi preluate de la Trebela Limited, Dorel Goia, directorul general al Rombat - Ioan Repede, alţi membri ai managementului care sunt şi acţionari, precum şi anumiţi acţionari minoritari.
A doua etapă prevede preluarea a 9,09% din acţiuni de la ceilalţi acţionari minoritari. Din preţul total de achiziţie, un milion de euro a fost deja plătit de Metair ca avans. Alte 37,7 milioane euro vor fi plătite până la la 22 martie, din care 2 milioane euro vor fi plasate într-un cont escrow. Suma de 3,03 milioane euro va fi plătită pe 30 martie, după aprobarea tranzacţiei de către Banca de Rezerve a Africii de Sud. Un milion de euro va fi achitat pe 17 iunie anul viitor, sumă la care se va adăuga dobânda acumulată până atunci la rata de referinţă Libor.
„Investiţia noastră în Rombat arată încrederea pe care o avem în România ca ţară, Rombat ca afacere şi oamenii din Rombat. Suntem mândri să fim noii acţionari ai Rombat şi dorim să creăm un viitor prosper şi pe termen lung pentru această afacere”, a declarat Theo Loock, Managing Director al Metair.
De cealaltă parte, directorul general al Rombat, Ioan Repede, s-a arătat încântat de faptul că noul proprietar este Metair, exprimându-şi convingerea că noul acţionar va susţine dezvoltarea companiei pe mai departe. „Suntem bucuroşi că noul nostru proprietar este Metair. Grupul Metair este un investitor strategic pentru noi, fiind prezent în acelaşi domeniu industrial – componente auto. Suntem convinşi că noul acţionar va susţine dezvoltarea în continuare a Rombat SA. De aceea, putem să privim înainte la un viitor mai sigur pentru angajaţii firmei, pentru clienţii noştri şi pentru o companie mai puternică în România şi, de ce nu, în Europa. Suntem onoraţi că reprezentanţii Metair au apreciat performanţele Rombat, în condiţiile în care au avut negocieri şi cu alte companii din această zonă. În ultimii ani am înregistrat rezultate deosebit de bune şi pentru acest lucru doresc să le mulţumesc angajaţilor, partenerilor şi foştilor acţionari”, a precizat Ioan Repede.
Grupul Metair Investments Limited cuprinde companii care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei şi distribuţiei, predominant în industria auto. Din grup fac parte First National Battery (cel mai mare producător de baterii din Africa de Sud, cu peste 2,2 milioane de unităţi produse anual), Lumotech, Hesto Harnesses, Smiths Manufacturing, Smiths Plastics, Supreme Spring and Ate, Tenneco Automotive Holdings, Unitrade şi Valeo Systems South Africa. Printre clienţii Metair se numără Daimler Chrysler, General Motors, Nissan, Toyota, Volkswagen, BMW şi MAN. Grupul a înregistrat anul trecut venituri de 429,4 milioane de euro, în creştere cu 14,4% faţă de 2010. Prin achiziţionarea pachetului majoritar al ROMBAT, Metair intră pe piaţa producătorilor europeni.
Şi afacerea Rombat a mers bine, chiar pe timp de criză. Pentru 2012, compania şi-a propus vânzări de aproape 83 de milioane de euro, în creştere cu 12%. Marja netă de profitabilitate a companiei a fost în perioada 2006-2010 cuprinsă între 5,2% şi 10,1%, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice, conform cărora Rombat a generat în decurs de cinci ani profituri nete cumulate de 20 de milioane de euro.
Rombat furnizează baterii pentru grupul Renault, pentru fabrica Peugeot din Slovacia şi pentru fabrica Nissan din Sankt Petersburg, Rusia, în timp ce pentru maşinile Dacia produse la Mioveni compania este unicul furnizor de acumulatori.
Citiţi şi:
- Cine sunt si ce planuri au noii acţionari de la Rombat: într-o primă fază, crearea de 70 de noi locuri de muncă
- Ziarul Financiar: Compania Rombat a fost cumpărată pentru 40 milioane de o companie din Africa de Sud
- Dezvoltarea ROMBAT ajută Metair să urce pe locul 3 în topul producătorilor de baterii din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa
- ROMBAT a finalizat investiţia de 17 milioane de euro în Capacitatea 3 de producţie
- ROMBAT a participat la cel mai important eveniment din industria componentelor auto: Automechanika Frankfurt 2014
Adaugă comentariu nou