Joc și cîntec la Miceștii de Câmpie

Duminică 26 august a fost mare sărbătoare la Miceștii de Câmpie. Ca un primar care se respectă, Dumitru Bendean a organizat - aviz amatorilor, în afara campaniei electorale!!! - a treia ediție a sarbatorii Joc și cîntec la Micești pe scena amenajată la Groapa Lupului. O organizare militară într-un colț de rai! Lume multă, relaxată și chiar bucuroasă de amenințarea așteptatelor ploi. Cu riscul de a spune un lucru comun aș zice că primarul Dumitru Bendean și vicele Viluț Matei au adus ploaia în comuna lor: prin seriozitate, prin organizare, prin calitatea programului stabilit.
Cuvinte de salut bine temperate, de bun simț, spuse din inimă au rostit toți membrii ștafului liberal județean prezent la Miceștii de Câmpie: Ioan Țintean, la obiect și cu dragoste, Stelian Dolha, Dorin Dobra, Dorin Popescu, Ioan Băbuțan, Maxim Pop - pământeni, adică sinceri și cu dragoste în priviri și în rostire. Alături de ei Daniel Suciu aflat pe aceeași baricadă și cu mintea și cu inima. Maxim zece minute au vorbit în total! Au fost aplaudați. Semn că oamenii daca te porți cinstit cu ei, nu uită asta niciodată!
Spectacolul pregătit de organizatori a adus pe scena generoasă de la margine de pădure Ansamblul folcloric ''Doinița'' al Cercului militar Bistrița cu peste 60 de artiști: cinci suite de dansuri și soliștii vocali Cristina Fechete, Alexandra Fechete, Cosmina și Melisa Irina Cosma, Marcela Popanton, Petruța Creța. Coregrafia excepțională a lui Aurel Muntean a încântat spectatorii prezenți. Florin Flămând a sosit de la Bistrița Bârgăului cu minunații tineri ai ansamblului folcloric ''Bârgăul'' într-un program serios, bine articulat și elegant. Surpriza a venit de la dansatorii vârstnici și copiii aduși de primarul Ioan Cămărășan de la Silivașul de Câmpie. O revărsare de frumusețe, de ritm și de parfum specific Cîmpiei Transilvane prin dansurile străbune prezentate de oameni trecuți de șaptezeci de ani ne-a spus că ...da mai avem și Olt și Mureș si Prut și Trotuș și...alte lucruri, totuși! Minunați au fost și copiii școlii generale din Sînmihaiul de Câmpie pregătiți de vestitul maestru coregraf Teo Pușcaș, nimeni altul decât coregraful inspirat al Cununii de pe Someș. Am remarcat și evoluția formației de dansuri țigănești din Sânmihaiul de Cîmpie, numită ''Crizantema romilor'' și coordonată de doamna Maria Horvath: ritm, veselie, bucurie de a trăi, toate acestea exprimate coregrafic de la cel cu țîța-n gură pân' la cel cu barba sură! Bravo ''Crizantema romilor''!
Manifestarea fost organizată cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița Năsăud, a Centrului Județean pentru Cultură și a Primăriei și Consiliului local Miceștii de Câmpie. La reușita sărbătorii au contribuit Mircea Cornea cu o sonorizate și un serviciu tehnic impecabil și Vasile Ardelean omul care prin profesionalismul lui aduce siguranță, la propriu, tuturor manifestărilor organizate de Centrul județean pentru cultură.
Nu voi încheia fără să vă povestesc ce zână a prezentat formațiile care au urcat pe scenă! Voce plăcută, prezență emoționantă, ținută elegantă, implicare sufletească totală și sinceră - toate acestea învățate nu numai pe băncile Conservatorului de muzică ci mai ales la ...mama acasă! Numele acestui buchet de flori proaspete este Cristina Stăuceanu Bălan - o oază de modestie într-o mare de infatuare, o rostire limpede și clară într-o mare de vorbe goale, o prezentatoare adevărată într-o inflație de rostitori de vorbe-n vânt! Mulțumim Cristina! Ai fost egala artiștilor de pe scenă și ai mai adăugat peste farmecul lor farmecul tău real și binefăcător!
Cu așa oameni la Miceștii de Câmpie nu a fost o serbare câmpenească ci o rostire de gând, o trăire esențială a ființei românești. M-am întors de acolo plin de energie. De acea energie pe care ți-o dă sentimentul că aparții unui Neam iubit de Bunul Dumnezeu. Chiar dacă iubirea aceasta ne trece, uneori, prin încercări groaznice. Este o iubire îngemănată cu Speranța! Doamne binecuvântează România!
Florentin Archiudean
P:S. Este incredibil dar ERA SA UIT !!! La Micești a fost prezentă o ființă născută în Câmpia transilvană! A cântat alături de ''Doinița'' al cărei mamă iubitoare este, zece cântece minunate! Zece de nota zece! Publicul fremăta de emoție și de încântare. La un moment dat, fascinat, acest public cald a uitat să...aplaude! Privea uimit, aplaudând într-un târziu așa, parcă revenit din extaz! Da, a cântat la Miceștii de Cîmpie Cornelia Ardelean Archiudean, cu vocea, cu sufletul și mai ales cu inima! Și a primit ceea ce a dăruit: suflete și inimi încântate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5