POEZIA ŞI SUCCESUL OBIECTIVE ALE NOULUI DIRECTOR AL COLEGIULUI NAŢIONAL „PETRU RAREŞ” BECLEAN
Colegiul Naţional „Petru Rareş” din oraşul Beclean,este pregătit ca din această toamnă să păşească într-un nou an şcolar, în primul rând printr-o nouă echipă managerială formată din fostul director adjunct, instalat din această toamnă ca director plin al colegiului, care împreună cu prof. Câmpeanu Emese,o reputată profesoară de limba şi literatura română, remarcată prin acţiunile intreprinse la nivelul colegiului.
De remarcat faptul că directorul şi informaticianul Cristian Nicula este fiul profesorilor de matematică Ioan Mircea şi Elena din Agrieş (Târlişiua), cu vechi state de funcţiune în şcolile de la Poalele Ţibleşului. După investirea sa ca director, Cristi, aşa cum îl numesc prietenii, încă cu aproape o săptămână înainte de începerea şcolii, respectiv în data de 8 septembrie 2012, au demarat primele acţiuni, ca promovarea pe web şi a unor pagini on-line, realizate de echipa sa de informaticieni privind unele personalităţi care au excelat în literatură, arte plastice( pictură, fotografie etc.).
Pentru început, prima personalitate asupra căreia s-a oprit noul director, a fost profesorul şi reputatul scriitor Cornel Cotuţiu, urmând ca la întâlnirile viitoare, care se vor organiza de obicei săptămânal , atenţia şcolii să fie îndreptată spre alte personalităţi.
Pe lângă acest obiectiv, în programul primei întâlniri, a fost cuprinsă şi lansarea unui tânăr poet. Este vorba de Leon Cok, consătean al directorului Nicula, actualmente domiciliat în satul Coldău(Beclean) şi actualmente rezident în Paris(Franţa). El vine în faţa cititorului cu placheta de poezii „Magnetul răului”,care cuprinde 26 de poezii,editate de Editura „Nova Didactica”, Bistriţa, 2012.
Dar înainte de a se intra în programul zilei, Cristi a propus asistenţei,formată din profesori, elevi, ziarişti şi alţi iubitori de cultură să vizioneze un filmuleţ cuprins în Platforma Teed, referitor la muncă şi succes,care după modesta mea pricepere, chiar a avut succes la cei prezenţi.
Pentru început, s-a dat cuvântul tânărului poet Leon Cok, care-şi face o scurtă prezentare. Am aflat astfel că acesta s-a născut în urmă cu 30 de ani în satul Agrieş, după care şi-a stabilit domciliul la Beclean, sat Coldău,fiind însoţit la Beclean de preotul paroh din Agrieş, reputatul poet şi artist plastic Timoftei Găurean şi preotul satului Coldău, pr. Gavrilă Giurgiuca. Actualmente tânărul poet este rezident în Paris(Franţa). El este absolvent al învăţământului liceal din Bistriţa,fiind căsătorit, iar soţia sa este absolventă a Facultăţii de biologie, fiind specializată în genetică şi înscrisă la masterat în Franţa, unde intenţionează să se înscrie şi la doctorat.
La o întâlnire recentă, poetul Leon Cok, mi-a mărturisit că numele de Cok îi provine de la sora şi mătuşa sa din Agrieş, care în timpul copilăriei din satul natal îl apelau cu cuvântul „cocuţ”, considerând că scrierile sale „au răbufnit ca un semnal de revoltă în perioada tensiunilor sociale din ţară”, el mărturisându-ne că s-a născut „pe cele mai binecuvântate meleaguri, care ne-a dăruit cu un secol în urmă unul dintre cele mai mari genii ale prozei româneşti, Liviu Rebreanu. Aveam două mari pasiuni,sculptura şi pictura, dar nu m-am putut opri aici din cauza unor gânduri insistente: locul meu nu este acesta! Pot mai mult! Eu am un mare destin…”
Astfel, şi- schimbat hainele satului său natal şi a luat drumul Franţei, acasă „rămânându-i doar amintiri, pe care am început să le transform în cuvinte”. Aşa s-a născut poezia lui Leon Cok şi destinul său datorat frumosului.
Despre poezia şi omul Leon Cok, cuvinte frumoase au rostit preoţii Timoftei Găurean şi Gavrilă Giurgiuca, poetul şi artistul Timoftei Găureanu considerând poezia lui Leon Cok ca o „spovedanie a unui tânăr însingurat”, după care Valentin Falub, consideră debutul poetului ca o surpriză pusă în faţa cititorului, fiind de părere ca asupra creaţiei poetice de debut a lui Leon Cok să se pronunţe scriitorii şi poeţii Andrei Moldovan, Ioan Pintea, Olimpiu Nuşfelean şi alţi specilişti în domeniu. Valentin Falub mărturisind că singura poezie care l-a impresionat plăcut a fost „Sfânta Rohia”, trezindu-i amintiri plăcute despre Nicolae Steinhardt, scriitorul care prin opera sa a impresionat o lume întreagă şi care în peregrinările sale Transilvane a păstrat o amintire plăcută, atât beclenarilor, cât şi bistriţenilor.
Referitor la siteul şi postarea pe web a scriitorului Cornel Cotuţiu şi a operei sale este un fapt lăudabil, care surprinde pe majoritatea oamenilor de litere, dar pe care îl consideră ca o iniţiativă importantă a şcolii condusă de directorul Cristian Nicula.
În cuvântul său scriitorul Cornel Cotuţiu mărturiseşte că a fost surprins plăcut de iniţiativa d-lui Nicula. Arătând că este dascăl din 1995 la Beclean, iar la această şcoală îşi desfăşoară activitate din anul 1992, arătând la fel că în ultimii 10 ani a editat în fiecare an câte o carte, ultima fiind vol.3 din ciclul „La noi”, considerând că „La noi” este spaţiul românesc de pretutindeni unde îşi petrec viaţa cel puţin doi români. Românii ocupă spaţii importante în comunităţi din străinătate,aşa cum sunt cele din Canada şi SUA, de aceea nu-i de mirare că „La noi „ cuprinde şi aceste comunităţi.
A fost o primă întâlnire urmărită şi de canalul de televiziune „Prima”TV, prezent fiind şi omul de televiziune Raimond Petruţ, impresiont fiind şi el de cele petrecute la Beclean.
Comentarii
wwwleon cok.ro
Adaugă comentariu nou