Coşbuc, ediţie de lux lansată la Bistriţa

La Galeria „Arcade 24” a Uniunii Artiştilor Plastici s-a derulat un eveniment de excepţie care a avut în centru lansarea volumului al patrulea al ediţiei „George Coşbuc - Opere”.
Despre proiectul Bibliotecii Judeţene, iniţiat în colaborare cu criticul Petru Poantă, a vorbit mai întâi Mircea Oliv, directorul instituţiei, care a subliniat importanţa lui Coşbuc pentru cultura naţională, anuntand faptul că proiectul va continua pentru a readuce în faţa generaţiilor actuale de cititori marea personalitate năsăudeană. George Vasile Dâncu, directorul Editurii Eikon, consideră apariţia acestor scrieri în proză una inedită. Poetul Nicolae Bosbiciu, declară: „Avem în faţă o ediţie necesară, pentru că puţină lume mai ştie astăzi paginile coşbuciene. Coşbuc face parte din categoria marilor spirite care au avut un acces teribil de uşor la cultura clasică, însă, din păcate i s-a pus sintagma de poet al ţărănimii, când el este un citadin. Nu avem de-a face cu o viziune a satului transilvan, Coşbuc construieşte o lume pe care şi-o doreşte. În carte întâlnim 3 tipuri de om: al prezentului continuu, al timpului său, dar şi omul care se raportează la izvoare”.
Conf. univ. dr. Călin Teutişan a avut un discurs aplicat, dorind să evidenţieze faptul că volumul îl scoate pe Coşbuc din setul de clişee ce i-au fost date de o istorie literară dâmboviţeană ce se afla în pauză de inspiraţie. „Coşbuc stăpânea arii întregi din literatura universală, trece de tema imediată în modernitate. Intâlnim un Coşbuc ce stupefiază în sensul bun, în eseuri de antropologie culturală”.
O carte eveniment ce merită a fi aşezată în raftul cu ediţiile de suflet.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5