Petru Cătinean, reprezentant PNDR: Va trebuim să insistăm să facem un program de dezvoltare pentru ferma mică

Lansarea submăsurii destinate reconversiei-restructurării pomicole în cadrul noului Program de Dezvoltare Rurală estimată în a doua jumătate a anului viitor va constitui o oportunitate de care judeţul Bistriţa-Năsăud poate profita pentru a-şi reface parţial zestrea pomicolă distrusă în ultimii 25 de ani. În acest sens, am pus bazele Grupului de Iniţiativă Locală (GIL) Reconversie Pomicolă BN, alături de alţi oameni dedicaţi din domeniul agriculturii, ne-a declarat deputatul PNL Stelian Dolha, membru în Comisia pentru agricultură. Potrivit acestuia, GIL se implică şi face propuneri pentru îmbunătăţirea ghidurilor de finanţare pentru subprogramul de reconversie pomicolă pentru exerciţiul bugetar 2014-2020.

Unul dintre membrii fondatori este şi reprezentantul naţional PNDR Petru Cătinean. În cadrul unei conferinţe de presă, el a ridicat problemele ce se vor ivi odată cu implementarea acestui proiect.

,,În primul rând este vorba despre conflictul dintre marea şi mica proprietate. Cei care au ferme mari tind să absoarbă aceste fonduri pentru a face reconversia livezilor, iar la întâlnirea de lucru de la Mărăcineni, unde a fost şi comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş s-a vehiculat ideea ca această reconversie să înceapă de la o suprafaţă de 2 hectare la 50 de hectare pentru fermieri şi de la 10 hectare la 100 de hectare pentru asociaţii sau grupuri de producători. Noi va trebuim să insistăm să facem un program de dezvoltare pentru ferma mică, pentru ferma care există în România. Este una dintre problemele cu care ne vom lupta şi pe care încerca să o rezolvăm.

A doua problemă care se pune este problema proprietăţii. Din cauza faptului că nu sunt intabulate terenurile pe care se vor face viitoarele livezi va trebui să căutăm termenii adecvaţi, iar în ghidurile de finanţare să fie introdus termenul de utilizator, nu de proprietar.

Apoi va trebui ca la nivel de primării cu ajutorul Prefecturii să rezolvăm reparcelarea fostelor livezi. Culmea, din comoditate, nu s-a mai reparcelat şi a rămas această împărţire provizorie a livezilor şi aceasta a dat mult de furcă primăriilor. Pentru a fi viabil acest proiect va trebui să pedalăm ca cei mai mulţi bani să fie daţi pentru puiet, proprietarul să vină cu terenul, cu munca”, a declarat Petru Cătinean.

Deputatul PNL Stelian Dolha a mai spus că lista membrilor GIL rămâne deschisă, GIL propunându-şi să atragă cât mai mulţi specialişti în horticultură, consultanţi şi reprezentanţi UAT.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5