Ministrul Doina Pană: Codul Silvic este o lege benefică pentru toată lumea, dar mai ales pentru pădure

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Adriana Doina Pană, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că noul Cod Silvic va figura marţi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor. Oficialul guvernamental a menţionat că aproape toate amendamentele propuse de grupul mixt de lucru creat la Bistriţa au fost acceptate, de Comisia de agricultură şi Comisia juridică, luni urmând să mai aibă loc o şedinţă comună a celor două comisii de specialitate.

          Normal, au fost şi două amendamente care nu au avut sorţi de izbândă, cu “ajutorul liberalilor, susţinuţi de PDL”, şi anume cele care vizează amenajamentele pentruz suprafeţele mai mici de 10 hectare şi Jandarmeria silvică.

          “Una dintre excepţii  este legată de amenajamente. În toată lumea civilizată, amenajamentele silvice (n.n. - tehnica punerii în valoare şi regenerării pădurilor) se fac doar pentru proprietarii care au peste 10 hectare. Pentru proprietarii mai mici, în Uniunea Europeană este un fel de ghid de bune practici pe care trebuie să le respecte. Noi am zis că nu mergem numai pe ghiduri. Să lăsăm să nu se facă amenajamente doar pentru cei cu peste 10 hectare, iar pentru proprietarii mici, ca să-i încurajăm în sensul să le şi oferim ceva, dacă încheie contracte de administrare pentru suprafaţa de pădure deţinută, pe minimum 10 ani, să beneficieze de maximum 3 mc lemn/hectare/an, în funcţie de structura pădurii etc. Acest amendament a picat la Comisia de Agricultură, a trecut la Comisia juridică, să sperăm că luni cele două comisii vor decide favorabil”, a menţionat ministrul Doina Pană.

          Aceasta a precizat că un alt amendament care “a picat”, din păcate, este cel cu privire la “Jandarmeria Pădurii”. “Ştiţi că pe lângă acel SUMAL, cu circulaţia lemnului în timp real, pe lângă Codul Silvic, al treilea pilon care m-ar ajuta să reduc tăierile ilegale este acel SMURD pentru păduri. Pentru asta am nevoie să existe Jandarmeria silvică. Acest amendament a fost introdus totuşi la Comisia juridică. Am promisiunea că marţi va intra în plen, astfel încât la încheierea sesiunii parlamentare să fie finalizat”, a explicat ministrul delegat.

 

 ***

          Ministrul Doina Pană a adăugat că în sprijinul firmelor româneşti, care au reclamat că masa lemnoasă este adjudecată de câteva companii străine, a fost consultat Consiliul Concurenţei care a precizat că o firmă sau un grup de firme nu pot să câştige mai mult de 40% din totalul de masă lemnoasă. La propunerea liberalilor, procentul a scăzut la 30%. “A trecut la vot, sper ca şi Consiliul Concurenţei să fie de acord. Dar nu este singurl lucru de care m-am legat pentru a fi echitate pe piaţă, ci în noua formă am introdus obligativitatea ca firma să se ateste în funcţie de volumul de masă lemnoasă pe care vrea să-l cumpere. Dacă vrei să cumperi 300 mii metri cubi de masă lemnoasă, trebuie să demonstrezi că ai utilajele necesare pentru exploatare, că ai angajaţi, conform normelor silvice.  Asta nu înseamnă doar locuri de muncă, ci şi costuri pentru firmele care câştigau licitaţia, dar nu exploatau, dădeau altor firme mai mici. Cele două corroborate vor duce la o însănătoşire a egalităţii de şanse în licitaţiile pe piaţa lemnului”, a argumentat Doina Pană.

 ***

 

          Una peste alta, remarca ministrul Pădurilor,  va ieşi “un Cod Silvic benefic pentru toată lumea, în principal pentru pădure, dar şi pentru toţi cei care au  tangenţă cu pădurea”.

Comentarii

21/06/14 12:12
ECOLOGISTUL

Aveti dreptate ....dar este mai Putin benfic pt. buzunarele BARONILOR pesdisti, care va baga bete , si vreau sa ne trimita pe toti in SAHARA.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5