Paradă a pompierilor cum nu a mai văzut Telciu
În comuna Telciu sunt prezenţi, în aceste zile, oaspeţi din Monthey. Elveținii au adus, prin intermediul Asociației de Prietenie Monthey-Telciu, în dar comunității locale o autospecială de intervenție în caz de incendiu. De asemenea, o altă autospecială a fost donată și comunei Nimigea.
Cu acest prilej sunt marcaţi şi 25 de ani de înfrăţire între localitatea de pe Valea Sălăuţei şi Montheiy. O adevărată paradă a pompierilor şi a maşinilor din dotare, în frunte cu fanfara din Telciu, condusă de Ioan Mureşan, a avut loc la deschiderea Centrului Zonal al Serviciilor pentru Situaţii de Urgenţă de pe Valea Sălăuţei, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, a primarilor din cele două localităţi înfrăţite – Sever Mureşan şi Stephane Copey, a şefului ISU – Constantin Florea, Mark Bruchez, delegatul Ambasadei Elveţiei la Bucureşti, Christian Schroeder - preşedintele Asociaţiei de Prietenie, , Pascal Praz, preşedintele „Operation Village Roumain” (OVR) Elveţia şi a preşedintelui telcean din partea Asociaţiei de Prietenie, doctorul Pavel Vila. Cu toţii au avut discursuri care au subliniat importanţa acestei colaborări, susţinute pe scena amplasată în curtea şcolii, acolo unde s-au predat simbolic şi cheile maşinilor donate.
Astăzi, delegaţia elveţiană a fost primită de şefii de la Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului, urmând ca zilele următoare să viziteze cele mai importante obiective turistice din judeţ. De asemenea, pentru oaspeţii din Elveţia, duminică a fost pregătit un spectacol care va aduce în faţă tradiţiile noastre.
“Este un gest lăudabil, pentru care merită felicitările noastre. De asemenea, țin să vă amintesc de un proiesct al cărui beneficiat este ISU Bistrița-Năsăud, cofinanțat din bugetul Consiliului Județean „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord” a declarat preşedintele
Emil Radu Moldovan. Proiectul cuprinde trei părți, la început de iunie fiind semnat Contractul de finanțare, cu durata de 18 luni şi valoarea totală pentru judeţul Bistriţa – Năsăud de 1.358.650 lei, din care Consiliul Județean a asigurat cofinanțarea de 2%. Pentru ISU Bistriţa au fost achiziţionate: o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă în valoare de 750.000 lei fără TVA şi o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă în valoare de 579.666,66 lei fără TVA. În urma implementării proiectului, timpul mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie la locul accidentelor/ dezastrelor ajunge până la 16 minute (de la 17 minute) în zonele rurale şi 8 minute (de la 9 minute) în zonele urbane. În urma Etapei 1, recepționată în noiembrie 2012, au fost achiziționate următoarele tipuri de echipamente: 5 autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerări grele şi 3 ambulanţe de prim-ajutor. “În momentul de față, proiectul pentru etapa 3 a proiectului a fost declarat acceptat şi urmează etapa precontractuală. În urma acestui proiect se va achiziţiona o autospecială pentru salvare și lucru la înălțime” spune preşedintele
Emil Radu Moldovan.
Adaugă comentariu nou