Primarul Alexandru Anca, autor de carte
Am numit-o „document” pentru ca este un ghid al vaii Ilvei. Autorii Alexandru Anca (primar al Ilvei Mari) si Florin Filiorean – bucurestean prin nastere, bacauan prin studii, iesean prin serviciu (impiegat de miscare).
Un locuitor al Ilvei (prin slujba si casatorie), economistul Alexandru Anca si scriitorul Florin Filiorean au adus prin cartea de fata un omagiu acestor locuri pline de legenda, unde rugaciunea nu este o poveste ci o traire adevarata prin manastirea de la Hasca, Ilva Mare, singura de la Ilva Mica in sus pe Ilve, dovada ca cei care trec pe aceste meleaguri (moldovenii de peste Prut) sau multi altii din tara, nu uita trairile adevarate de comuniune cu Dumnezeu.
Dupa „Legenda intemeierii comunei Ilva Mare” se vorbeste despre administratia comunei, scurt istoric, personalitati locale (Alexandru Husar – scriitor si istoric, Liviu Rebreanu – ce a debutat pe aceste meleaguri, Ion Creanga – originar dupa stramosul dinspre mama – conform lui Teodor Tanco, s.a.) Doamna bibliotecara Sabina Galan a amintit despre cartea doamnei profesoare Ana Berengea „Ilva Mare – plai cu dor”, Ed. Napoca Star, Cluj, o monografie folclorica a comunei Ilva Mare, unde impresioneaza obiceiurile de peste an pe langa riturile de trecere – nasterea, botezul, inmormantarea – note despre podurile acoperite, unice in tara (unul spre cimitir, celalalt spre „targ”) unde targovetii de luni se adaposteau sau isi expuneau produsele ... Se construieste un pod „nou” din ciment dar nu s-a renuntat la cel vechi.
Capitolul „Traditii din Ilva Mare duse mai departe cu mandrie” ne vorbeste despre „Sambra oilor” obicei stravechi reactualizat si pastrat cu sfintenie, dugeana (pavilionul de joc) cu dubla intrebuintare in zilele noastre, jocul de Rusalii si loc de aducere-aminte la parastasele celor plecati peste an.
Apoi obiceiul „Belciugarii” o adevarata „nunta” ancestrala, asemenea Mioritei la sarbatorile de iarna, amintind aici si „Festivalul de colinde si obiceiuri de iarna ilvene” a carui organizator a fost si domnul profesor Pavel Berengea, impreuna cu ceilalti colegi din „vechea” „garda” a scolii (sa nu fac o impietate daca voi uita pe cineva ... doar pe Radu Bida, Danut Lohanel si Virginia Melian – nu pentru ca au plecat in lumea fara dor gandindu-se la aceste locuri mirifice si oameni deosebiti).
Daca pentru cei doi autori aceste plaiuri sunt deosebite cum sa nu fie pentru cei care traiesc aici sau viziteaza adevaratul loc ce duce spre cer: biserica din localitate cu hramul Sfantul Dumitru pastorita de preotii Silvestru Danila si Cristian Lupsan si manastirea „Schimbarea la fata” avand ca duhovnic pe parintele Daniil Ureche si stareta Hristofora, gazde adevarate de suflet pentru fratii de peste Prut (ceea ce s-a consemnat in publicatiile contemporane).
Nu uitam pe Sandu Pop, ce a facut legatura intre cele trei „tari” romane prin Alexandru Anca (primar si autor), Florin Filioreanu (muntean, moldovean, coautor in drumurile prin tara ...)
O carte ce merita lecturata ca document!
Prof. Ana Berengea, Ilva-Mare
Citiţi şi:
- Din statistica Dicţionarului culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului, editat sub egida ASTREI năsăudene
- Tradiţii, obiceiuri, colinde, oameni din Ilva Mare la Trinitas-TV
- ILVA – MARE- 300 DE ANI
- Ediţie jubiliară a Festivalului ilvean de colinde, tradiţii şi port popular
- Crăciunul la Ilva-Mare
Adaugă comentariu nou