Biserica din satul cu cele mai multe monumente
Localitatea Cristeştii Ciceului, comuna Uriu, poate fi considerată că deţine un record în privinţa numărului de monumente amplasate aici. Chiar de o parte şi cealaltă a drumului naţional pot fi văzute, printre altele, adevărate opere de artă: Monumentul Eroilor, Lupa Capitolina, încadrată de Traian şi Decebal, Crucea Eroilor Unirii cu efigia marilor domnitori români, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Al.I.Cuza şi regele Ferdinand. De asemenea, pot fi admirate busturile lui Coşbuc, Creangă, Karoli Torma, Eminescu. Autorul acestora este medicul Gheorghe Traian Dascăl, un fiu al satului ales cetăţean de onoare al comunei.
Istoria acestui sat, ce făcea parte din cele 63 de aşezări din domeniul Ciceului, se leagă nemijlocit de Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. Satul, ca atare, are o vechime impresionantă, întâia datare documentară fiind din anul 1242, o dată cu năvălirea tătarilor.
Încă din cele mai vechi timpuri aici pulsa o intensă viaţă religioasă, biserică exista încă în urmă cu câteva secole. Cea actuală are o vechime de mai bine de două secole. Conform documentelor existente, biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Mihail şi Gavriil a fost ridicată pe la 1786 fiinţând mai bine de 100 de ani până când în 1896, în urma unui devastator incendiu a ars împreună cu casa parohială, cu şcoala confesională, flăcările mistuind documente şi cărţi religioase. Dar credincioşii au refăcut lăcaşul de rugăciune, iar de-a lungul anilor au efectuat lucrări importante: iconostas nou, zugrăvit interior, pictură în ulei pe lemn de tei, s-au cumpărat clopote, toate pe cheltuiala credincioşilor parohiei, îndrumaţi de preoţii Ioan Mureşan, Emil Meruţiu, Victor Meruţiu şi Pompei Mureşan.
De puţini ani, din 2012, aici păstoreşte preotul Valerian Vaida, absolvent al Facultăţii de Teologie, cu o vastă experienţă în slujire, cu mult har şi dar dumnezeiesc. De la început s-a îngrijit de enoriaşii săi, îndrumându-i şi povăţuindu-i pe calea lucrurilor bine plăcute lui Dumnezeu. Lăcaşul de rugăciune în duminici şi sărbători este cercetat de enoriaşii parohiei, peste 400 la număr, aici prin vocea blândă şi purtarea smerită a părintelui aceştia găsesc acel cuvânt de învăţătură necesar în toate momentele cu care se confruntă creştinii. Împreună cu ei au realizat lucrări importante impuse de starea bisericii, iar binecuvântarea primită din partea mitropolitului şi arhiepiscopului Andrei a fost ca o răsplată a muncii depusă de preot şi enoriaşi în folosul bisericii, al credinţei ortodoxe. Atunci părintele Valerian a primit distincţia de iconom stavrofor.
Învierea Mântuitorului a chemat acasă şi pe mulţi dintre fiii aşezării plecaţi în ţară şi străinătate. La miezul nopţii au venit să ia lumina sfântă a Învierii, să ia pasca oferită credincioşilor. La Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Valerian, au fost sfinţite bucatele aduse de enoriaşi, sărbătoarea Sfintelor Paşti a fost şi la Cristeştii Ciceului un moment în care fiecare a primit hrana trebuincioasă, pâinea cea cerească a cuvântului lui Dumnezeu.
Citiţi şi:
- La Şieu Sfântu, de 42 de ani, slujeşte un preot blând şi smerit cu inima, părintele Vasile Vârtic
- Mitropolitul Clujului a binecuvântat Centrul Cultural Muzeistic din Cristeștii Ciceului! Primarul Petru Șerban a primit Crucea Transilvană, viceprimarul Gheorghe Oprea- Ordinul Mihai Vodă, părintele Valerian Vaida – Ordinul Sfântul Ierarh Pahomie
- Bistriţa: Parohia Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul se pregăteşte de sărbătoare
- Cristeştii Ciceului – un centru cultural istoric rural
- Are un aspect cu totul nou
Adaugă comentariu nou