Obiceiuri de Rusalii: Se scot icoanele din Biserică şi în unele sate se vopsesc ouă roşii

Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli, ca o încreştinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare. Conform Sfintei Scripturi şi învăţăturii cuprinse în Sfîntă Tradiţie, în această zi, Duhul Sfînt, Una din Persoanele Sfintei Treimi, s-a pogorît asupra Sfinţilor Apostoli, dându-le darurile spirituale necesare propovăduirii Evangheliei în toate colţurile lumii.
Potrivit scrierilor Noului Testament acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreieşti , la 50 de zile de la învierea lui Isus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creştină mai poartă denumirea de Cinzecime. reştinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zonă Moldovei şi a Transilvaniei, 7 zile în zonă Munteniei şi a Olteniei, iar în zonă Banatului, timp de 8 zile.
Unul din obiceiurile văii Bîrgăului din judeţul Bistriţa-Năsăud este cel al vopsirii de ouă, dar cu o singură culoare- roşie. Practic, gospodinele vor vopsi cu grijă doar câteva ouă, numărul acestora fiind unul mai mult symbolic, deoarece se consideră că Ziua de Rusalii este ultima în care se mai pot înroși ouă! De Rusalii, însă, oule roșii se mănâncă doar familie. Din acest motiv, femeile vopsesc în medie 20 de ouă pentru Rusalii și acestea sunt folosite numai pentru consumul propriu.
Tot astăzi, preoţii scot icoanele din Biserică şi oficiază slujbe pentru îndreptarea vremii dar și pentru animale și pentru ca pământul să fie roditor, acest lucru întâmplânu-se în fiecare Duminică a Rusalilor la Bistriţa-Bârgăului. Aici, icoanele sunt scoase din Biserică şi însoţiţi de un alai de săteni îmbrăcaţi în straie populare.
Un alt obicei de Rusalii este înstruţatul boului este un obicei agro-pastoral şi aparţine riturilor de fertilitate din preajma solstiţiului de vară. Această datină are în centrul său animalul sacru, puternic, dătător de viaţă şi roade. Se sărbătoreşte în ziua de Rusalii în câteva sate precum: Tăure, Figa, Şieu-Cristur, Căianu Mare şi Căianu Mic. Structura acestui obicei agrar cuprinde următoarele etape: împletirea cununii de flori, împănatul boului, purtatul spre casa gospodarului, sosirea alaiului festiv la gazdă, ospăţul şi jocul.

Obiceiuri şi tradiţii de Rusalii

În mitologia şi folclorul românesc, Rusaliile sunt numite şi Dansele, Ielele, Paraidele, Sfintele, Şoimanele sau Zânele. Spre deosebire de celelalte făpturi fermecate, Rusaliile umblă pe pământ doar în anumite răstimpuri, mai ales în Săptămină Rusaliilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5