Sângeorz Băi este un loc minunat din Transilvania, unde traditionalismul se combină cu piesaje care îţi taie respiraţia. Dacă cauţi relaxare şi activităţi turistice, sau dacă doar vrei să iei parte la tradiţiile specifice zonei, Sângeorz-Băi este locul în care găseşti câte un pic din fiecare. Cu atâtea atracţii turistice de văzut, nu prea ai cum să te plictiseşti în această staţiune. Aceastea sunt câteva dintre ele:
Parcul National Munţii Rodnei
Aflat în nord, în mijlocul Carpaţiilor, Parcul National Munţii Rodnei oferă posibilităţi nelimitate, dacă eşti interesat de plimbări scurte pe munte, sau de experienţe de alpinism. Poţi să petreci ore întregi descoperind minunatele peisaje ale acestei bucăţi de rai nealterată de om, ascunsă între incredibilele vârfuri ale Munţilor Rodnei. Parcul cuprinde o imensitate de minunăţii ale naturii, făcându-l un loc perfect pentru oricine doreşte să se reîncarce cu bunăstare. O particularitate a acestei regiuni este vasta provizie de apă, de la lacuri glaciare, la izvoare şi cascade, ceea ce face ca adeseori, înaltele vârfuri să fie acoperite de o pătură de nori. Primăvara este anotimpul perfect pentru a vizita parcul, deoarece când natura revine la viaţă, narcisele care acoperă păşunile produc o imagine de neuitat. Detalii
Cascada Cheilor - Valea Cormaia
Este uşor să te pierzi în frumuseţea pură a pădurilor dese de aici. Legenda spune că această zonă minunată a servit ca şi adăpost tătarilor şi cailor lor. Zgomotul apei care coboară din munte a creat o ascunzătoare perfectă, formând o fortăreaţă ascunsă între vârfuri de munţi. Ruta turistică care duce la cascadă oferă acces comod prin Valea Cormăii, considerată una dintre cele mai frumoase atracţii turistice naturale din nordul României. Cascada se află la 4 km de staţiunea Sângeorz Băi. Detalii
Lacul Lala
Dacă cauţi o expediţie minunată, Lacul Lala este destinaţia perfectă. Lacul Lala este cel mai mare lac glaciar din Munţii Rodnei, având o dimensiune de 0,6 hectare. Traseul este destul de dificil, deci va trebui să te asiguri că ai echipament adecvat. Odată ce vei ajunge acolo, vei vedea că a meritat efortul. Lacul se află în mijlocul unei văi liniştite. Arată de parcă o bucată din cer s-a aşezat într-un pat moale de iarbă, păzită de măreţul vârf, Ineu. Dacă doreşti sa petreci o noapte minunată la lumina lunii, poţi campa chiar lângă lac. Detalii
Vârful Ineu
Această frumoasă regiune oferă o varietate de activităţi pentru fiecare tip de turist. Dacă doreşti să faci alpinism, vârful Ineu trebuie să fie în itinerariul tău. Deşi Ineul nu face parte din "cele 7 vârfuri", este şi el o adevărată provocare. Este al doilea cel mai înalt vârf din Munţii Rodnei, cu o înalţime de 2,279 m. Pentru alpinişti cu experienţă călătoria nu ar trebui să dureze mai mult de o zi. Odată ajuns în vârf vei savura infinitatea de deasupra norilor. Într-o zi senină, vei putea admira minunatele peisaje de dedesupt, lacurile ca de cristal înconjurate de iarbă de culoarea smaraldului.
Stâna din Putredu, Sîngeorz-Băi
Dacă te interesează mai mult imersiunea culturală, ar trebui să adaugi Stâna din Putredu' în itinerariul tău. Aici vei avea parte de ospitalitatea stereotipică românilor. Vei descoperi cultura unică a acestei regiuni, dar şi oamenii care o păstrează intactă. Începuturile modeste au dus la o afacere impresionanta cu cirezi de vaci şi turiştii iubesc să-si petreacă timpul în acest tărâm unde contează doar lucrurile simple. Bucură-te de păşunile verzi, de aerul curat de munte şi de produse naturale, direct de la sursă. Toate aceastea vor forma o experienţă de neuitat.
Sat artistic „Dosul Garciului”
Sculptorul român, Maxim Dumitraş, a avut o iniţiativă unică atunci când s-a decis să transforme casa în care a crescut într-un refugiu pentru artişti care doresc să scape de haosul oraşului şi să creeze artă în mijlocul naturii. România rurală s-a dovedit a fi o inspiraţie foarte bună pentru oaspeţii săi. Împreună au construit alte 5 case şi au extins proiectul. Arta se combină cu natura în "satul artistic" unde operele de artă sunt asunse în peisajul rural. În viitor se plănuiesc tabere de creaţie dar şi access deschis turiştilor care îşi doresc să admire această atracţie românească unică.
Muzeul de arta comparata
Scopul muzeului de artă din Sângeorz Băi este clar: să menţină spiritul românesc tradiţional prin artă. În acest muzeu unic, opere utilitariene din trecut co-există în armonie cu opere contemporane, capturând evoluţia artei în România, alături de schimbări istorice care au dat formă acestei culturi nemaivăzute. Trecutul ţi se deschide în acest muzeu, care nu trebuie ratat de persoane care doresc să înteleagă particularităţile acestei tări plină de tradiţie. Deci, dacă doreşti să aflii mai multe despre istoria română şi despre artă, fi sigur să vizitezi acest muzeu.
Casa Memoriala Liviu Rebreanu
“În orice călătorie,mai important decât toate priveliştile,peisagiile şi minunile naturii,rămâne omul.” – Liviu Rebreanu
Liviu Rebreanu a jucat un rol important în formarea literaturii române. Romanele lui inovatoare abordează o congestie de teme, de la viaţa rurală, la politică, toate documentând realitatea societăţii româneşti. Casa-muzeu a scriitorului, aflată în Prislop, oraşul unde şi-a petrecut mare parte din copilărie, îi păstrează amintirea vie prin numeroasele artefacte, care narează viaţă autorului. Casa-muzeu a fost reconstruită după planul original şi curpinde, printe multe altele, masa de scris, cafea şi tutunul preaiubite scriitorului.
Muzeul ”Cuibul visurilor”
Muzeul "Cuibul Viselor" din Maieru este alt omagiu adus autorului Liviu Rebreanu. Istoria acestui muzeu este neobişnuită, totul începând ca un proiect şcolar despre viaţa şi operele lui Liviu Rebreanu, după care cu ajutorul comunităţii şi sub supravegherea profesorului Sever Ursa, a devenit o colecţie minunată de obiecte care atestă nu doar existenţa autorului, dar şi viaţa oamenilor din această regiune, care a fost inspiraţia pentru multe din lucrările sale. Mergi pe urmele lui Liviu Rebreanu şi descoperă frumuseţea spiritului tradiţional românesc capturat în această casă tradiţională, o atracţie turistică pe care nu trebuie să o ratezi.
Casa Memoriala George Cosbuc
“Sunt suflet în sufletul neamului meu
Şi-i cânt bucuria şi-amarul -
În ranele tale durutul sunt eu,
Şi-otrava deodată cu tine o beu
Când soarta-ţi întinde paharul..” – Poetul, George Coșbuc
George Coşbuc este un poet român cunoscut pentru felul în care descria natura, inspirat de frumuseţea peisajelor dimprejur. Muzeul se află la 15 km de oraşul Năsăud şi este situat într-o casă construită de tatăl poetului în 1840. Expoziţia are numeroase obiecte care i-au aparţinut autorului, de la îmbrăcăminte la manuscrisuri ale operelor sale. Această casă nu doar că cuprinde obiecte ale unuia dintre cei mai importanţi autori români, dar oferă şi o privire în trecut, pentru o înţelegere mai bună a identităţii culturale româneşti. .
Muzeu Grăniceresc Năsăudean
Dacă vrei să aflii mai multe despre istoria acestei regiuni, trebuie să vizitezi muzeul Grăniceresc Năsăudean. Păstrarea în funcţionare a acestui muzeu a fost un efort colectiv, dar determinarea oamenilor l-a transformat în instituţia care este acum. Acesta cuprinde cărţi, manuscrisuri, desene, monede şi chiar şi obiecte utilitariene care oferă o privire în trecut. O mare parte din colecţie este dedicată istoriei militare, un testament al puternicului spirit românesc.
Copywriter: Iuliana Mindru
Photos: Claudiu Daraban, Paul Axinte, Oancea Iulian, complexmuzealbn.ro
Comentarii
No, da struti si veverite sub cheie aveti ?
prima poza cu cascada cheilor este din alt context...cascada cheilor arata total diferit fata de poza expusa de voi...
Adaugă comentariu nou