Rodna a devenit oficial staţiune turistică de interes local!

Guvernul a adoptat Hotărârea, promovată de Ministerul Turismului, pentru aprobarea atestării a 11 localităţi din România ca staţiuni turistice de interes local, printre acestea figurând şi comuna Rodna. 

„Este foarte important acest demers al Ministerului Turismului, întrucât autorităţile locale pot accesa cu mai multă uşurinţă fonduri prin care să dezvolte aceste localităţi din punct de vedere turistic şi nu numai. Oportunitatea economică este esenţială pentru orice comunitate, iar acest lucru le este acum la îndemână celor care conduc aceste comunităţi”, a declarat Bogdan Trif, ministru al Turismului.

Prin această Hotărâre de Guvern, au primit statutul de staţiuni turistice de interes local localităţile Bârsana şi Botiza din judeţul Maramureş, Carei şi Livada din judeţul Satu Mare,  Cisnădie şi Cîrţişoara din  judeţul Sibiu, Fundu Moldovei din judeţul Suceava, Novaci din judeţul Gorj, Polovragi din judeţul Gorj, Vama Buzăului din judeţul Braşov şi comuna Rodna.   

Această decizie are o însemnătate deosebită pentru administraţiile locale. Toate localităţile incluse în staţiunile turistice de interes naţional sau local vor beneficia de un punctaj sporit în obţinerea de finanţări pentru proiectele regionale. 

Până în acest moment, în România erau atestate 47 de staţiuni turistice de interes naţional şi 61 staţiuni de interes local.

***

Rodna – este, fără îndoială, localitatea rurală grănicerească, montană, cu cea mai mare vechime (atestată documentar în anul 1235) în trecut unul din oraşele renumite ale Transilvaniei - dezvoltat pe baza exploatărilor miniere - distrus de tătari în 1241 şi refăcut la sfârşitul sec. XVIII, punct de vamă pe drumul ce trece în Moldova, fiind un timp în stăpânirea domnului moldovean Petru Rareş.

Satul Valea Vinului cu puţin peste 200 de locuitori, situat la intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei te cucereşte din prima cu natura „crudă” care oferă peisaje spectaculoase. Din cele 3 trasee turistice omologate care străbat localitatea, două trec și prin Valea Vinului.

Comuna Rodna dispune de importante resurse naturale precum: Rezervaţia ştiinţifică „Pietrosul Mare”, 3300 ha, se află în partea de N-V a Munţilor Rodnei, Rezervaţia mixtă „Ineu - Lala”, 2568 ha, prezintă o largă dezvoltare a reliefului glaciar, Lacurile de tip glaciar (Iezer, Buhăescu, Ştiol, Lala Mare şi Lala Mic), Rezervaţia speologică Peştera Cobăşel; Izvoare de ape minerale; Valea Anieşului; Zăvoaiele Borcuţului; Rezervaţia botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca, 5 ha.

Resursele antropice existente pe raza comunei sunt reprezentate de: Ansamblul bisericii parohiale ortodoxe, care cuprinde ruinele unui edificiu medieval și actuala biserică greco-catolică, care datează în forma actuală din anul 1859; Catacombele Rodnei despre care se spune ca ajung inclusiv până in satul vecin, Anieş, situat la aproximativ 3 kilometri distan’[.Cetatea Rodna sau Biserica Cetate a Rodnei, construită in secolul al XIII – lea;, Ruinele Bisericii dominicane și Muzeul Etnografic şi al Mineritului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5