Toamnă aurie în livezile Pombis-ului
Se plimbă Toamna prin livezile Pombis-ului, cum ar zice poetul Baladelor vesele şi triste. Se plimbă în ritm alert fiindcă au intrat culegătorii. De vreo 20 de zile, la Ciceu Mihăieşti, măreaţa toamnă îşi arată roadele, iar fructele ajung pe masa consumatorilor. Este alertă de grad zero. Prunele, amirosind a dulceaţă, magiun şi de ce nu, a horincă (cum ar zice măluţenii), sunt culese de mâinile celor care au grijă ca „praful” argintiu al fructelor să nu dispară, să ajungă şi să bucure privirea celor ce vor gusta din dulceaţa şi prospeţimea lor.
Documentarea am început-o în hala de fructe. O hală uriaşă, cu celule frigorifice, pregătite pentru a primi producţia acestei toamne frumoase şi bogate (deşi cam săracă în precipitaţii). Doamna Ana rămâne acelaşi dispecer care urmăreşte tot ce se întâmplă aici. S-a obişnuit cu larma utilajelor care coboară încărcate din câmp. Dirijează minuţios depozitarea, sortarea şi livrarea către doritori. Şi nu sunt puţini cei care iau cu asalt depozitul, de unde-şi procură prune şi mere.
Într-o maşină de teren, care urcă şi muntele, împreună cu directorul Aurel Onigaş, şi la volan cu ing. Darius Nicula, vizităm (e o vizită de lucru într-un limbaj folosit odinioară) grădina cea mare a domnului director, cum spunea un puşti întâlnit în cale. Drumuri pietruite, bolovănoase, şerpuiesc prin livada ce miroase a bogăţie. Lăsăm în dreapta o livadă bătrână de meri, dar care face mere bune şi ajungem în vârf, la cea mai tânără plantaţie de pruni. Se mândresc cei doi specialişti de cum arată. Port-altoii aduşi din afară sunt foarte bine înrădăcinaţi, aşteptăm ca şi la noi să revină la viaţă pepinierele sănătoase de altădată, îşi spun aceştia. Un sistem de plantare, susţinere, fertilizare şi udare cu totul nou. De fapt, mai în sus, este bazinul de apă de unde, prin conducte întinse pe kilometri, apa ajunge când trebuie la rădăcina pomilor. Patrimoniul pomicul al firmei s-a îmbogăţit în 2017 cu încă patru hectare de pruni, două hectare cireş şi patru cu măr şi păr, ajungând la 145 ha măr, 44 ha prun şi 8 ha cireş. Se estimează a fi obţinută o producţie mulţumitoare la prun, în jur de 150 tone (îngheţul din aprilie a afectat serios), iar la mere previziunile sunt foarte bune, în jur de 3000 tone.
Ne continuăm drumul şi ajunem la echipa de împrejmuitori. A început „protejarea livezii” cu gard din plasă de sârmă, acesta împotriva prădătorilor de tot felul. Deocamdată, în jur de 3 km de plasă de sârmă vor proteja plantaţia. Peste gard sunt alţi proprietari, persoane fizice, aici pomii suferă, se usucă, fără un fruct, semnul nepăsării proprietarilor. În plantaţia de pruni e zarvă mare. Voci discrete, lădiţe aşezate cu grijă, culegători pe scări şi pe jos, adună cu grijă (trebuie neapărat cu codiţă şi cu bruma ce-i conferă un plus de frumuseţe). În jur de 70-80 de lădiţe pe zi, se câştigă şi bine dacă ne purtăm, îmi spune un culegător. Şefa de echipă e alături şi se ia la întrecere cu ceilalţi. Trebuie să fii un exemplu. Aşa cum este şi tânărul inginer Darius Nicula. N-are astâmpăr. „Suntem în marea campanie de recoltare”, îmi spune acesta. „Încă din ultima lună de vară am dat startul culesului. Vreo 2-3 luni vom avea serios de muncit”. Cutreieră zilnic perimetrul livezii, urmăreşte îndeaproape culesul, transportul, are grijă de culegători. Este tehnologul fermei de la Ciceu Mihăieşti şi ştie ca la carte de ce şi când are nevoie fiecare pom în parte. Parcă vorbeşte pe înţelesul lor. Şi răsplata este producţia bună ce se obţine.
Împreună cu directorul Onigaş, cel care în livadă trăieşte parcă întâia tinereţe, ajungem şi la plantaţia de cireş. Este în anul doi, pomii sunt foarte viguroşi, soiuri rezistente şi aromate. Au fost câteva poame, a fost şi o vreme nefavorabilă chiar în momentul înfloririi, aşa că au avut de suferit. În apropiere este şi terenul plantat, pentru prima dată, cu peri.
În ferma de la Ciceu Mihăieşti abia acum începe din plin recoltatul. În aceste zile se dă startul cu forţe sporite la strângerea merelor, de consum şi pentru renumitul suc Alma, cel care, cu aroma-i specifică, este foarte apreciat şi căutat de consumatori.
Adaugă comentariu nou