Moment de reculegere pentru Valeria Peter Predescu, la Telciu. Festivalul de Cultură Tradiţională Obârşii, ediţia I

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, prin Serviciul de Conservare, Cercetare, Protejare, Promovare a Culturii Tradiţionale, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Telciu, au organizat, în sala de evenimente a comunei, prima ediţie a Festivalului Judeţean de Cultură Tradiţională „Obârşii”.
După cum ne declară Emilia Bumb Ometiţă, şef serviciu în cadrul CJC, festivalul şi-a propus promovarea folclorului autentic din judeţul nostru prin artişti dedicaţi slujirii cântecului, aşa cum l-au cules din vatra satului. Astfel, la Telciu a fost prezent Grupul „Valeria Peter Predescu”, care a deschis şi festivalul, iar în memoria artistei ce a dus cântecul popular în lume pornind de la Telciu şi ajungând să-şi ducă somnul de veci din nou acasă, la straşina bisericii, a fost păstrat un moment de reculegere. Zilele trecute, Valeria Peter Predescu ar fi împlinit 70 de ani, iar tinerele pe care ea le-a format au adus la Telciu piese din repertoriul Doamnei Cântecului Popular de pe Valea Sălăuţei.
Au prezentat momente de dans tradiţional formaţiile din Dumitriţa, Silivaşu de Câmpie, Poiana Ilvei, Prundu Bârgăului, de asemenea, „Fluieraşii” din Sângeorz Băi. Teatrul Nescris „Dor Someşan” din Rodna a venit cu piesa „Cine fură aşa păţeşte”. Recitaluri de muzică tradiţională au adus în faţa publicului rapsozii instrumentişti Ionică Moldovan, Dumitru Ciupa şi Ioan Şorecău, precum şi interpreţii Cornelia Ardelean Archiudean, Larisa Bozbici, Mădălina Mîrza, Alina Ceuca, Alex Martari, un punct aparte constituindu-l recitalul semnat de Teodora şi Lenuţa Purja.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, senatorii Ioan Deneş şi Ioan Simionca, vicepreşedintele Ioan Ţintean.
În această perioadă când, în ţară, tradiţiile sunt bulversate cu fel şi fel de făcături gustate de publicul neavizat, Centrul Judeţean pentru Cultură a venit cu acest festival pentru a arăta rolul important pe care-l are în păstrarea şi conservarea lăzii de zestre a judeţului, aducând în faţă oameni care trudesc pentru cultura tradiţională.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5