Sfatul medicului specialist

Dr. Dănuţ Cocoi: Despre colesterol (2)

          Subliniam în articolul precedent de unde provine şi care sunt tipurile de colesterol. În continuare vom răspunde la alte întrebări pe care şi le pun, poate, mulţi dintre cei care se confruntă cu această afecţiune. Cum se măsoară colesterolul? Testul se face după o perioadă de 12 ore în care nu se mănâncă, nu se beau lichide (cu excepţia apei) şi nu se iau medicamente. În acest mod obţinem informaţii despre valorile lipidelor din sânge, colesterolul total LDL colesterolul (colesterolul rău), HDL colesterolul (colesterolul bun) şi trigliceridele. Dacă nu se respectă aceste recomandări s-ar putea ca rezultatul analizelor să nu fie cel real.

          Care sunt valorile normale ale colesterolului? Valorile normale depind de mai mulţi factori, de vârstă, de factorii de risc asociaţi, precum şi de patologia fiecărui pacient în parte. În general, se consideră că pentru adulţi, valorile optime pentru colesterol LDL, HDL şi trigliceride sunt: colesterol total < de 190 mg/dl; LDL colesterol < 115 mg/dl; HDL colesterol > de 60 mg/dl; trigliceride < 150 mg/dl. Este, deci, important de reţinut faptul că nu există o singură valoare normală a lipidelor din sânge. Şi să răspundem la o altă întrebare: ce sunt factorii de risc cardiovasculari?

          Factorii de risc cardiovascular cresc riscul să vă îmbolnăviţi de o boală cardiovasculară manifestată cel mai adesea sub formă de cardiopatie ischemică, cu forma ei cea mai gravă. Infarctul miocardic, nivelul crescut de colesterol este unul dintre cei mai importanţi factori de risc cardiovasculari. Alţi factori importanţi ar fi vârsta înaintată, sexul masculin şi ereditatea,  apoi factori de risc majori modificabili prin schimbarea stilului de viaţă sau cu medicamente: fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, stresul cronic, alcoolul în cantitate mare. Dacă aveţi colesterolul crescut, ce trebuie să faceţi?

          În primul rând, este nevoie de modificarea stilului de viaţă, acesta este cel mai important pas şi uneori este suficient pentru a preveni creşterea colesterolului în sânge şi apariţia bolilor cardiovasculare. În al doilea rând, evitaţi fumatul, fumul de ţigară reprezintă un factor de risc cardiovascular. Şi nefumătorii pot fi afectaţi în cazul în care se expun pasiv la fumul de ţigară. Şi în al treilea rând, trebuie să mâncaţi sănătos, fiindcă se ştie că aproximativ un sfert din cantitatea totală de colesterol din sânge provine din alimente, ca atare, este recomandat ca procentul de grăsimi din alimentaţie să nu depăşească 25-35% din numărul total de calorii zilnice.

Dr. Dănuţ Cocoi,

Medic primar cardiolog

Doctor în ştiinţe medicale

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5