Viceprimarul Niculae: Primăria nu poate face investiţii pe cele 95 de străzi private din Bistriţa!

         În municipiul Bistriţa, infrastructura rutieră cuprinde 461 de străzi, din care 254 sunt asfaltate, iar 207 sunt de piatră, „de pământ”.  Viceprimarul Cristian Niculae a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că doar 112 străzi de pământ sunt în proprietatea municipalităţii, 95 fiind străzi private.

         „Este foarte important ca cetăţenii municipiului Bistriţa să ştie că pe 95 de străzi de pământ Primăria Bistriţa nu poate derula lucrări de investiţii din banii publici, pentru că legea nu permite acest lucru. În majoritatea cazurilor, terenurile pe care trec aceste străzi sunt în proprietatea celor care au construite case pe acele străzi, iar pentru a putea să le asfaltăm, să introducem canalizare, reţele de utilităţi, iluminat public stradal, să facem trotuare, toate terenurile de sub străzi trebuie să treacă în domeniul public al municipiului Bistriţa”, a explicat Cristian Niculae.

         Viceprimarul Bistriţei a anunţat că la intrarea pe cele 95 de străzi private vor fi amplasate panouri de informare pentru riverani cu privire la condiţiile ce trebuie îndeplinite din punct de vedere juridic pentru ca strada să poată beneficia de investiţii.

         Din cele 112 de străzi de pământ din „ograda” municipalităţii, 84 nu au lăţimea necesară pentru a fi clasificate drept străzi, conform normelor legale, având între 2 şi 5 m. „Vom analiza şi aici fiecare stradă în parte şi vom căuta soluţii. Gândiţi-vă, sunt 84 de străzi care au 3-4-5 m lăţime, niciuna  nu are 6 m lăţime. Multe străzi sunt înfundate, se termină în proprietatea cuiva, nu ai unde să întorci maşina. Unde facem trotuarele? Probabil vom găsi soluţii să le numim alei pietonale pentru a putea fi asfaltate, pentru că şi aceşti cetăţeni trebuie să iasă din curtea lor pe asfalt, iar nu să intre în noroi”, a explicat Cristian Niculae.

         Pentru cele 28 de străzi de pământ care au situaţia juridică clarificată, există proiecte în diferite stadii de derulare a investiţiei, de la studii de fezabilitate, obţinere de avize, până la execuţie. „Din 2016 până-n prezent am recepţionat 15 străzi de pământ şi sunt în lucru şase străzi. Continuăm programul de investiţii în străzile de pământ în măsura în care cetăţenii care locuiesc pe ele vor înţelege să facă demersurile necesare pentru a le trece în proprietatea municipiului Bistriţa. În momentul acesta avem prea puţine străzi de pământ cu lăţimea minimă de 6 m pe care le putem moderniza”, a declarat Cristian Niculae.

 

Comentarii

13/03/19 13:40
Vizitator

Pana la urma pot fi gasite solutii. In primul rand, asa-zisele "străzi private", trebuie trecute in domeniul public, astfel incat pe acestea sa poata fi introduse utilitati (apa, canal, gaz, electricitate), dupa care sa fie asfaltate. Problema strazilor cu latime mai mica de 6 metri, poate fi si ea rezolvata prin amenajarea lor ca "străzi cu sens unic", cu conditia ca acestea să nu fie înfundate, astfel incat sa se poata intra pe la un capăt si iesi pe celălalt. Chiar si pentru străzile înfundate, care se termină în proprietatea unor cetăteni, s-ar putea ajunge la o intelegere cu acestia, ca acolo unde este posibil sa cedeze o anumita suprafata pentru utilitate publică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5