Deputatul Ionuţ Simionca propune completarea unei legi: Distrugerea culturilor şi animalelor din ferme de către animale sălbatice, caz de forţă majoră. Nu se pierd subvenţiile
Deputatul Ionuţ Simionca şi senatorul de Maramureș, Severica Rodica Covaciu, de la Partidul Mişcarea Populară, vor depune la Parlament o propunere de completare a unor acte normative, pentru a veni în sprijinul fermierilor români. Parlamentarul bistriţean a menţionat că demersul a fost sugerat în urma discuţiilor avute cu agricultori din judeţul nostru şi nu numai, proiectul bucurându-se de sprijinul tuturor grupurilor parlamentare pentru că acoperă un vid legislativ.
„Întrucât agricultura reprezintă una dintre priorităţile majore ale României și luând în considerare necesitatea creării unui cadru naţional adecvat şi eficient pentru managementul şi implementarea tehnică şi financiară a fondurilor comunitare acordate României prin noua politică agricolă comună, a fost adoptată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură (OUG nr. 30/2015). (...) Ştim cu toţii că aceste subvenţii se pot pierde dacă fermierii nu au încărcătura de animale pe păşune, dacă nu au plantat ceea ce şi-au propus sau alte cazuri. Oamenii nu numai că îşi pierd subvenţia, dar trebuie să o returneze şi retroactiv. În astfel de situaţii se află mulţi cetăţeni din România, dar mulţi au ajuns în aceste situaţii nu din pricina lor”, a motivat parlamnentarul bistriţean.
Practic, acestaâ îşi propune să introducă, la cazurile de forţă majoră în care nu se pierd subvenţii şi „un caz deosebit de important pentru agricultorul român, și anume distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic”. Iinițiativă completează OUG nr. 30/2015 cu acest nou caz de forţă majoră/circumstanţă excepţională, pe lângă cele prevăzute deja precum decesul beneficiarului; incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului; o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă; distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă; o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului; exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.
Astfel, dacă beneficiarul nu a fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligaţii din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale, acesta are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafaţa eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale.
Citiţi şi:
- APIA: Fermierii care nu respectă normele de ecocondiţionalitate riscă să piardă subvenţiile
- Cererile pentru rambursarea parţială a primelor de asigurare a plantaţiilor se pot depune până în 31octombrie
- Ajutoare financiare pentru producătorii de lapte! Vezi condiţiile de eligibilitate şi termenul limită!
- APIA BN: Fermierii solicitanţi ai plăţilor pentru Măsura 215,,Bunăstarea animalelor” au obligaţia de a respecta normele privind ecocondiţionalitatea
- Crescătorii de ovine din zonele defavorizate pot depune cererile de plată pentru 2013 până pe 15 noiembrie
Adaugă comentariu nou