Nu există lacăt pentru hoţi! Dar poţi lua câteva măsuri de siguranţă
Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţiei municipiului Bistriţa desfăşoară în perioada 15-30 aprilie o campanie preventivă de informare a cetăţenilor despre măsurile de autoprotejare pentru a nu deveni victimele hoţilor din autoturisme şi din societăţi comerciale.
“Poliţiştii şi elevii voluntari discută zilnic cu cetăţenii, cărora le adresează recomandări preventive, şi împart fluturaşi cu sfaturi utile împotriva infracţiunilor contra patrimoniului. În primele trei luni ale acestui an au fost sesizate 89 de infracţiuni de furt din societăţi comerciale şi 31 de furturi de bunuri din autovehicule”, transmite inspectorul Antonela Pop, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bistriţa-Năsăud.
Pentru prevenirea furturilor din magazine, poliţiştii vă recomandă să vă asiguraţi magazinul cu sistem viabil de alarmă, închizători sigure şi grilaje. Cu cât sistemul de siguranţă va fi mai sofisticat, riscul spargerii va fi diminuat. În punctele sensibile ale magazinului sau chioşcului, montaţi un grilaj solid care să împiedice pătrunderea hoţilor. Asiguraţi uşa de acces în magazin cu un sistem tip „clopot” care să protejeze lacătul şi să îngreuneze activitatea infracţională a hoţului. Apelaţi la serviciile unei societăţi de pază şi intervenţie rapidă. Dacă spaţiul magazinului prezintă zone „moarte” din punct de vedere al vizibilităţii, amplasaţi cât mai multe oglinzi pentru a supraveghea toate colţurile. Manifestaţi atenţie la persoanele care hoinăresc prin magazin în mod dezinteresat şi urmăresc vigilenţa supraveghetorilor. Unii infractori lucrează în echipă în sensul că, unul distrage atenţia vânzătorului iar celălalt fură. Ideal ar fi ca în magazin să se afle întotdeauna doi angajaţi, pentru ca supravegherea să fie realizată în mod optim.
Mai mult, nu ţineţi banii proveniţi din încasări în vitrină sau sub raftul pe care vindeţi produse. Hoţii profită de neatenţia dumneavoastră, se apleacă peste vitrină şi fură. Amenajaţi un dulap cu cheie unde angajaţii să-şi depoziteze genţile sau poşetele! Manifestaţi atenţie la manipularea şi transportul banilor care trebuie făcut în condiţii de maximă securitate de către cel puţin două persoane. Dacă magazinul are program non-stop, servirea pe timpul nopţii se va face printr-un geam special amenajat în acest scop. Când faceţi casa, nu număraţi banii în faţa clienţilor, îndeosebi în apropierea orei de închidere. La închiderea magazinului, controlaţi toate ungherele pentru a nu oferi posibilitatea unui hoţ să rămână înăuntru.
Autoturismele pot fi în siguranţă dacă …nu parcaţi autoturismul în zone neiluminate, la adăpostul întunericului şi nu lăsaţi autoturismul descuiat sau cu cheile în contact, chiar dacă îl părăsiţi pentru câteva momente. Nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare, genţi, obiecte de îmbrăcăminte sau alte lucruri care ar putea trezi interesul hoţilor; aceştia acţionează atât în parcările aglomerate cât şi din mers, încercând portierele maşinilor staţionate. Dacă la bordul autoturismului aveţi aparatură electronică de valoare, gen radio-casetofon sau CD-player cu faţă detaşabilă, este indicat să fie luată în casă pe timpul nopţii. Încercaţi să montaţi aparatura audio pe un sistem tip şină cară să vă permită o deconectare uşoară. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii deoarece, în cazul furtului autoturismului riscaţi să nu fiţi despăgubiţi de societăţile de asigurări chiar dacă aveţi asigurare CASCO.
Nu lăsaţi în maşină bani, cărţi de credit, ordine de plată sau alte obiecte (obiceiul de a încuia în torpedo banii atrage atenţia hoţilor). Închideţi complet geamurile chiar dacă părăsiţi autoturismul pentru scurt timp. Dacă aţi pierdut ori v-au fost furate cheile autoturismului, schimbaţi de urgenţă sistemul de închidere. Acelaşi lucru vi-l recomandăm şi la cumpărarea unui autoturism. Sistemele tehnice de alarmă şi siguranţă antifurt sunt o piedică în calea infractorilor. Dacă aveţi posibilitate este recomandat să montaţi astfel de sisteme, apelând la serviciile firmelor specializate.
Nu vă adresaţi pentru repararea autoturismului la meseriaşi ocazionai necunoscuţi sau la ateliere neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau bine). Dacă autoturismul dumneavoastră a fost spart de hoţi, anunţaţi imediat Poliţia şi nu umblaţi în interiorul acestuia deoarece, puteţi distruge urme esenţiale necesare prinderii infractorilor.
Atenţie! Păstraţi acasă copii ale actelor şi o fotografie a autovehiculului! În cazul furtului autoturismului aceste documente sunt extrem de utile poliţiei pentru căutarea şi găsirea rapidă a acestuia - inclusiv prin intermediul internetului.
Citiţi şi:
- Poliţia bistriţeană a lansat campania de prevenire a furturilor din autoturisme
- Un tânăr de 15 ani a furat o maşină, din Bistriţa, lăsată cu cheia în contact! A fost prins la Gura Humorului!
- Minor cercetat pentru furt calificat din patru autoturisme
- Poliţiştii bistriţeni lansează campania "Ai grijă înainte ca alţii să aibă grijă!"
- Atenţie la furtul din buzunare şi maşini la Serbările Bistriței Medievale
Adaugă comentariu nou