Ochiul dragonului, sărutat de ploaie
Întâlnirea de martie a membrilor cenaclului literar “George Coşbuc” a adus la Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa un dublu eveniment: lansarea volumelor “Ochiul dragonului” de Ion Moise şi “Sărutaţi de ploaie” de Suzana Deac.
Pentru început poeta Suzana Deac a citit pentru cei prezenţi din recentul său volum “Sărutaţi de ploaie”, apărut la Editura “Pim” din Iaşi. Poeziile Suzanei Deac aduc o nouă viziune asupra vieţii, chiar şi atunci când se vorbeşte despre lucrurile fără culoare, acestea primind o altă conotaţie: „frunzele în doliu galben/ îşi striga în cor plânsul”. Precum un pom, poeziile răsfiră visele pe crengile cărţii, astfel încât hotarul dintre cuvinte este spart. Lumina versului străbate dincolo de limita existenţei, precum corzile viorii pe treptele timpului întru aşteptarea rodului, după cum spun şi colegii prezenţi la manifestare: Alexandru Câţcăuan, Victor Ştir, Victoria Fătu Nalaţiu, Olimpiu Nuşfelean, David Dorian, Ioan Lazăr, Lucreţia Bucur, Gheorghe Mizgan.
Romanul istoric “Ochiul dragonului” de Ion Moise, apărut în ediţia a doua la Editura “Paralela 45” în foarte bune condiţii grafice, a fost prezentat de Olimpiu Nuşfelean, directorul revistei “Mişcarea Literară”. Romanul are în centru figura lui Vlad Tepeş, care l-a fascinat pe scriitor încă din copilărie, de la primele lecţii de istorie. „Ideea unui roman despre Vlad Tepeş mi-a încolţit prin anii `70, înainte să aud de Bram Stoker şi de literatura vampiristă. Romanul de faţă e în acelaşi timp şi un omagiu adus în fond unui principe martir care s-a jertfit… pe altarul creştinătăţii, al apărării şi conservării valorilor străvechi ale civilizaţiei europene, ale moralei şi demnităţii unui neam atât de vitregit destinal” declară autorul romanului. Scris deliberat într-o manieră clasică, tradiţională, adaptată subiectului istoric, având un substrat polemic, romanul se adresează unei largi categorii de cititori. Reuşita este vizibilă prin buna receptare de către critică. Eleva Simina Bălan, de la clasa profesoarei Ionela Nuşfelean, a recitat o poezie a Anei Blandiana şi una a Suzanei Deac, amândouă având ca tematică ploaia. Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Adaugă comentariu nou