Octavian Pop - un primar tânăr, cu viziune şi cu proiecte îndrăznețe

La 27 de ani, Octavian Pop este cel mai tânăr primar din judeţ şi poate din ţară. A câştigat detaşat alegerile din iunie 2024, fiindcă cetăţenii comunei Matei au dorit o schimbare în bine, o primenire a actului administrativ local. A pornit la drum cu un principiu simplu şi anume: „să nu laşi pe alţii să decidă pentru tine, adică să te implici în luarea deciziilor şi să acţionezi pentru înfăptuirea lor”. Şi reuşeşte tânărul edil din Matei. A stat şi stă de vorbă cu fiecare cetăţean, discută şi-i ascultă, le solicită să spună ce trebuie făcut. A „colindat” toate satele comunei: Fântânele, Moruț, Matei, Corvinești, Bidiu şi Enciu.

Am întâlnit la sediul Primăriei din Matei un om deschis la vorbă şi la minte, cu care poţi dialoga fără să te plictiseşti, un pragmatic, cu viziune, cu idei şi proiecte îndrăzneţe, dornic de a se face folositor comunităţii din care face parte.

Prima întrebare adresată l-a surprins: „-Ați băut apa de La Bună?”

Octavian Pop:  - Încă nu, a fost răspunsul, după o oarecare ezitare, dar o voi face, mai ales că am auzit multe poveşti despre această fântână a îndrăgostiţilor.

Reporter: Să precizez pentru cititorii noştri că aşa-i vorba, că cei care vin în Matei, tineri necăsătoriţi şi beau apă de la această fântână, se vor căsători într-un viitor  apropiat. Şi cum primarul Octavian Pop este încă flăcău sau un copil cum au spus-o unii, poate că... cine ştie...

- Domnule Pop, sunteţi al 11-lea primar al comunei Matei şi primul din satul Fântânele. Ce v-a determinat să accedeţi la această funcţie foarte importantă şi cu implicaţii asupra dezvoltării satelor comunei?

Octavian Pop: - Eu sunt din satul Fântânele, satul părinţilor, al bunicilor mei. E o întreagă poveste cu mult dor şi afecţiune pentru locurile copilăriei mele. Consider şi acum că satul în care m-am născut, Fântânele, este cel mai frumos din lume, şi aici mă simt mereu acasă. Am crescut aici la bunici. Hoinăream pe uliţe şi pe dealuri. Mergeam în câmp la lucru. Trăiam parcă o poveste. Dorul de a fi acasă şi de a-i sluji pe consătenii mei m-a făcut să las oraşul, unde aveam o slujbă bună şi să revin la Fântânele, în comuna Matei.

Reporter: - Aș dori să ne spuneţi câte ceva despre satul Fântânele.

Octavian Pop: - Satul Fântânele este atestat documentar la anul 1288. La recensământul din anul 2002 erau 647 locuitori, dintre care 429 maghiari şi 218 români. La începutul secolului al XVII-lea, satul a fost distrus de armata lui Gheorghe Basta şi apoi repopulat. Aici sunt monumente istorite ce ţin de biserici. În anii 1970,  sub conducerea profesorului clujean Crişan, a fost descoperită o necropolă celtică în locul numit ”Dealul popii”, săpăturile arheologice au continuat din 1999.

Reporter: - Sunteți inginer şi, cum spuneam, aţi lăsat munca de birou, de la oraş şi aţi venit la Matei, unde aveţi un birou foarte mare şi anume întreaga comună...

Octavian Pop: - După terminarea liceului, am urmat facultatea de petrol şi gaze. Mi-am luat masteratul şi apoi m-am angajat la o firmă de profil din Bistriţa. Câştigam bine, aveam un program  normal de lucru. Dar am lăsat totul şi am venit aici, la Matei, să-i slujesc pe cei de aici.

Reporter: -Au trecut deja şase luni de când sunteţi primarul comunei Matei. Aţi putea face un scurt bilanţ al activităţii de până acum?

Octavian Pop: - Voi începe cu cel mai recent obiectiv ce se va implementa în comună. Astfel, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, am semnat un contract în valoare de peste şapte milioane de lei pentru proiectul ”Extindere reţea publică de apă uzată menajeră pentru localităţile Matei şi Corvinești”. Şi la capitolul drumuri locale am acţionat. Astfel, toate căile de acces către cimitire au fost  modernizate. În comună avem multe drumuri asfaltate. Acţiunea va continua. Apoi ne-am ocupat de amenajarea Văii Mele;ului, am decolmatat-o. În domeniul sănătăţii, prioritatea o constituie modernizarea dispensarului medical. Avem un medic de familie şi două asistente care asigură nevoile de sănătate pentru cei bolnavi. Canalizarea va continua să ne fie o prioritate prin programele aferente, la fel şi introducerea apei potabile. Dacă la Matei şi Corvine;ti la acest capitol stăm bine, vom continua şi  în celelalte sate.

Reporter: - Ce înseamnă pentru inginerul şi primarul Octavian Pop şcoală, cultură, sportul, din punctul de vedere al administraţiei locale?

Octavian Pop: - Mă interesează foarte mult aceste domenii. Sunt esenţiale pentru comunitatea noastră şi nu numai. Şcolile din  Matei şi Corvinești dispun de cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea procesului educativ. Căminele culturale se afla pe agenda noastră, în sensul că vor fi reabilitate, întreţinute, modernizate corespunzător. Ne gândim ca în acest an să debutăm cu prima ediţie a ”Zilelor comunei”, în care sens ne vom consulta şi îi vom antrena pe toţi cei care pot contribui la organizarea unei sărbători, conform dorinţelor şi pretenţiilor cetăţenilor noştri. Nu neglijăm nici sportul. Terenul de fotbal din Matei va fi arat, însămânţat, nivelat în aşa fel încât fotbaliştii noştri, majoritatea din comună, să aibă condiții bune de antrenament şi de joc, să ne ofere spectacol şi să câştige mereu.

Cu elevii  din Matei şi Corvinești vom organiza o minipepiniera sportivă, fiindcă nu se ştie  de unde vor apărea sportivii de performanţă. Avem gânduri şi proiecte îndrăzneţe. Cu siguranţă le vom duce la îndeplinire, fiindcă mă bazez pe cetăţenii comunei, pe consilieri, ce sunt oameni serioşi, competenţi.

Şi mă refer la consilierii: Andrei-Emil Axente, Simion-Tiberiu Cădar, Ioan Chiș, Șimon Darlați, Vasile Encian, Arpad Erdos, Ion Măierean, Pavel Aurelian Moldovan, Nicolae Bogdan Suciu și Tiberiu-Ștefan Tompa-Demeter, delegaţii săteşti Andreica Romana pentru Bidiu şi Enciu, Radu Mocodean pentru Moruț, secretara comunei  Ancuța-Alina Bidian şi viceprimarul nostru Cadar Tiberiu. Suntem un colectiv unit, dornic de muncă şi de a-i sluji de toţi cetăţenii comunei Matei.

  T. Săsărman

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5