Parcul Municipal prinde rădăcini
Piste de biciclete, alei iluminate, un heleşteu, un labirint verde, spaţii de joacă, bănci noi, grupuri sanitare, mai mulţi arbori. Cam aşa va arăta Parcul Municipal Bistriţa…nu peste mult timp, dacă lucrurile decurg cum trebuie. Luni, au fost aduşi câteva sute de arbori şi arbuşti ce urmează să fie plantaţi în locul celor tăiaţi.
,,Parcul are circa 1.173 de arbori, după reabilitare, va avea, în final, 1.220, deci va creşte numărul de copaci din parc.
Noi am tăiat 188 de arbori de dimensiuni diferite, arbori mari şi mici. Acesta este numărul. În rest, arborii care sunt acum, rămân, dacă la toaletări nu va apărea vreunul care va trebui tăiat pentru că este bătrân, dar în rest parcul rămâne, nu este nicio catastrofă şi nici un dezastru.
Am tăiat foarte mulţi arbori scorburoşi, şi am făcut trei cutii pe care le umplem cu nuci pentru veveriţe şi le agăţăm în copaci.
Aleile care sunt în parc vor fi desfiinţate şi va fi o reconfigurare nu foarte drastică, dar tot ceea ce este asfalt va fi scos şi va fi înlocuit cu piatră naturală şi pavele pe anumite locuri.
Accesul rutier din strada Albert Berger va fi desfiinţat şi va fi doar acces pietonal. Accesul rutier se va face din strada Parcului şi va avea ieşire, undeva la Podul Budacului.
În zona foişorului vom avea o platformă din piatră naturală, mai mare, unde vor putea fi organizate manifestări de diferite tipuri. În apropiere va fi amenajată o oglindă de apă, dotată cu filtre, pompe şi cu tot ceea ce este necesar. Parcul va avea o pistă de biciclete care ocoleşte locul de joacă pentru copii şi traversează întreg parcul.
Aleile vor fi iluminate, cu observaţia că în zona unor vor fi amenajate spaţii cu trandafiri, şi unde vor fi plasate statui, iluminatul va fi din pardoseală.
Parcul va fi dotat cu bănci, coşuri de gunoi, trei grupuri sanitare, unul în apropierea Centrului Cultural Municipal, un altul la ieşirea dinspre Nicolae Titulescu, intersecţie cu strada AL. Odobescu şi altul în zona dinspre Baia Populară”, ne-a declarat telefonic primarul Bistriţei Ovidiu Creţu.,
Citiţi şi:
- Ovidiu Creţu: În anul care vine, an electoral, Parcul Municipal va fi un şantier
- Ovidiu Creţu, despre tăierea copacilor din Parcul Municipal:
- Parcul Municipal are şi gazon! Lucrările se apropie de sfârşit
- Ovidiu Creţu: Parcul va fi gata în această vară. În 30 iulie vă invit la plimbare în Parc!
- Primarul Ovidiu Creţu promite că Parcul Municipal va fi gata până la finele lunii
Comentarii
Dupa reabilitare parcul va contine cateva componente inutile, mentionate chiar in primele randuri ale prezentului articol: "Piste de biciclete, un heleşteu, un labirint verde,...". In primul rand pistele pentru biciclete puteau fi amenajate pe malul stang al raului Bistrita, prin deschiderea unei alei printre sediile Aquabis si Electrica si construirea unui pod prin fata fostei uzine electrice, care sa poarte numele de "Podul Morii" amintind de piata Morii din apropiere dar si de faptul ca in zona respectiva a functionat o moara de apa. Astfel, se puteau amenaja piste de biciclete si role pe malul stang intre acest pod si podul Budacului. Chiar si asa, ar trebui retinuta ideia constririi Podului Morii, in scopul fluidizarii circulatiei in zona, avand in vedere ca strada Parcului va fi cu sens unic spre podul Budacului.
In al doilea rand helesteul in forma de rinichi, pe langa faptul ca nu aduce nimic deosebit in plan estetic, este costisitor in exploatare si absolut inutil, ceind mai degraba senzatia de ingustime pentru o zona destul de animata din inima parcului, cu destinatia de cultura si relaxare.
In al treilea rand labirintul, este de asemenea un lucru inutil care ar fi putut sa lipseasca din peisajul parcului. Mai degraba in locul acestui labirint putea fi amenajat un lac de dimensiuni mai mari decat acel helesteu, si care fiind marginit de un fragment din fostele ziduri de fortificatie, putea sa sugereze acele santuri de aparare din exteriorul zidurilor, umplute cu apa. Acest lac pe timpul verii putea fi dotat cu cateva barci cu vasle, iar peste iarna putea servi la amenajarea unui patinuar artificial, dupa modelul lacului de la Chios din parcul orasului Cluj. Cat despre labirint, acesta s-ar putea amenaja in padurea Codrisor, prin construirea de alei in zig-zag sau in serpentina. Astfel si padurea Codrisor, precum si raul Bistrita ar putea fi atasate zonei de agrement adiacente Parcului Municipal.
Adaugă comentariu nou