Din "Fântâna darurilor"

Părintele Alin Ciprian Cîndea: Chemarea la libertatea adevărată. De Ziua Națională, să ne rugăm pentru ca noi, ca popor, să rămânem liberi în adevăr și în Cristos

Pr. Alin Ciprian Cîndea, preot al Misiunii Greco-Catolice din Paris
Pilda nunții fiului de împărat (Matei 22, 2-14) ne amintește bucuria chemării lui Dumnezeu, dar și libertatea omului de a răspunde sau de a refuza. Împărăția cerurilor este asemănată cu un împărat care pregătește o nuntă pentru fiul său, iar invitația lui este adresată tuturor. Cu toate acestea, unii refuză, alții tratează cu nepăsare chemarea, iar câțiva chiar răspund cu violență împotriva trimișilor săi. Împăratul, însă, nu renunță, deschizând ușile ospățului tuturor celor găsiți la răspântiile drumurilor.

Această parabolă ne îndeamnă să reflectăm asupra felului în care răspundem invitației lui Dumnezeu: suntem pregătiți să răspundem cu credință și fidelitate? Sau suntem tentați să alegem compromisurile, nepăsarea sau să ne legăm inima de falsele promisiuni ale celor care doar se folosesc de numele lui Dumnezeu?

Fericiții Episcopi martiri greco-catolici sunt un exemplu viu al răspunsului autentic la chemarea lui Dumnezeu. Chemarea lor la „ospățul de nuntă” – la comuniunea cu Cristos – a fost acceptată fără rezerve, chiar dacă acest lucru a însemnat să sufere prigoana și să îndure cruzimi de neimaginat. Papa Francisc spunea despre ei: „Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică.” Ei au răspuns invitației purtând haina de nuntă a credinței, a libertății interioare și a milostivirii.

Parabola ne amintește însă și de pericolul de a veni nepregătiți, fără „haina de nuntă”. Astfel încât libertatea autentică nu este doar lipsa constrângerilor, ci puterea de a trăi în conformitate cu voia lui Dumnezeu în fiecare zi, respectând pe fiecare dintre copiii săi. Fericitul Episcop Ioan Suciu spunea: „Adevărul este conformitatea cu idealul moral.” Cei care aleg adevărul sunt cei care își îmbracă sufletul în haina demnității și a fidelității.

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este o zi în care celebrăm libertatea și unitatea câștigate cu sacrificii. Este o zi a bucuriei, dar și o zi a reflecției. Ne amintim de măreția idealurilor din 1918, proclamate de Fericitul Episcop Iuliu Hossu, dar și de suferința provocată de regimul dictatorial impus printr-o ideologie estică ostilă demnității umane.

Chemarea Evangheliei și exemplul martirilor ne oferă cheia pentru a învăța din greșelile trecutului: cunoscând adevărul și rămânând ancorați în Cuvântul lui Dumnezeu, vom evita să redevenim sclavi, fie ai răului, fie ai propriilor slăbiciuni. Libertatea câștigată nu este un drept care să fie luat de-a gata, ci o responsabilitate de a cunoaște erorile trecutului pentru a nu le mai repeta, căutând mereu să descoperim adevărul dincolo de aparențe și sloganuri.

Fericiții Episcopi martiri, prin fidelitatea lor față de Cristos, ne arată că libertatea este o alegere zilnică, o chemare profundă la practicarea cu perseverență a binelui, la proclamarea adevărului chiar și în fața adversității, și la trăirea iubirii ca expresie supremă a credinței, dătătoare de sens și lumină în întunericul oricărei încercări. În parabola ospățului, cei care vin la nuntă sunt „cei de la răspântii,” cei care răspund invitației cu bucurie și cu inimă deschisă. Așa suntem și noi chemați să răspundem chemării lui Dumnezeu, să trăim o viață liberă și autentică. Astăzi, mai mult ca oricând, Biserica și societatea au nevoie de fiecare dintre noi pentru a ne transforma în gardieni ai libertății, alegând constant să ne punem viața în slujba binelui.

Evanghelia despre invitația la nuntă ne amintește că mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși. Cristos ne spune că ”nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.” Să privim la exemplul Fericiților Episcopi martiri, care, purtând haina de nuntă a libertății și a credinței, au răspuns chemării divine în timp ce alții au făcut compromisuri cu răul ascuns sub masca binelui. Ei sunt dovada vie că adevărul și libertatea în Cristos sunt mai prețioase decât orice confort trecător, decât orice ideologie de compromis.

Astăzi, de Ziua Națională, să ne rugăm pentru ca noi, ca popor, să rămânem liberi în adevăr și în Cristos. Inspirându-ne din exemplul martirilor și din Cuvântul Domnului, să continuăm să construim o societate bazată pe dreptate, iubire și milostivire. Libertatea este darul lui Dumnezeu, dar și responsabilitatea noastră. Să o prețuim și să o trăim în fiecare zi ca pe o chemare la comuniune cu El și cu toți frații și surorile noastre.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5