Pr. Alin Ciprian Cîndea: Primii zori ai mântuirii
Naşterea Sfintei Fecioare Maria este sărbătoarea „zorilor” mântuirii noastre, aşa cum a afirmat Papa Paul al VI-lea: „Nașterea Fecioarei Maria este începutul unei noi lumi, care anticipează răsăritul soarelui dreptății, Cristos Domnul” (Marialis Cultus, nr. 7). Această zi sfântă ne aminteşte de chemarea Mariei, pregătită încă din veșnicie de Dumnezeu, să devină Născătoarea de Dumnezeu (Theotokos), pentru împlinirea planului divin al mântuirii.
Prin providenţa Sa, Dumnezeu a ales-o pe Maria pentru a fi un vas pur şi sfânt; a ales-o pe Fecioara din care, întrupându-Se, S-a făcut om, pentru a ne mântui. Acest plan divin a culminat cu Neprihănita Zămislire a Mariei, un dar unic care a făcut posibil ca ea să fie ferită de orice păcat, așa cum afirmă și Papa Pius al IX-lea în bula Ineffabilis Deus: „Noi declarăm, pronunțăm și definim că doctrina care susține că Preasfânta Fecioară Maria a fost, încă de la primul moment al concepției sale, printr-un har unic și privilegiat al Dumnezeului Atotputernic, păstrată neatinsă de orice pată a păcatului originar, este o doctrină revelată de Dumnezeu”.
Ziua nașterii Mariei este, de asemenea, o manifestare a harului divin ce se revarsă asupra lumii. Sfântul Bernard de Clairvaux descrie frumusețea acestei zile astfel: „Astăzi, raza lină și sfântă a speranței a pătruns între nori; astăzi, îngerii se bucură, iar întreaga creație începe să răsufle ușurată în așteptarea Mântuitorului”. În acelaș sens, Papa Ioan Paul al II-lea a subliniat importanța Sfintei Fecioare în planul divin, numind-o „Maica speranței” (Redemptoris Mater, nr. 41), pentru că „prin ea, omul primește pe Cel care este izvorul speranței și al mântuirii, Isus Cristos”.
Maica Domnului are misiunea de „vas pur și sfânt ales să poarte lumina lumii”. Prin ea cerul și pământul s-au unit, nașterea ei fiind mult mai mult decât un simplu eveniment istoric; ea este începutul unei noi ere în istoria mântuirii. Prin nașterea sa, Fecioara Maria devine „icoana Bisericii în ordinea credinței, carității și unirii perfecte cu Cristos” (CBC, 967). În persoana ei vedem întruchipată chemarea fiecărei ființe umane de a trăi o viață în comuniune cu Dumnezeu, răspunzând la chemarea Sa de a aduce mântuirea lumii.
Această sărbătoare ne invită să reflectăm asupra planului lui Dumnezeu, care se împlineşte prin libertatea şi cooperarea noastră, aşa cum a făcut Maria prin acel „fiat”: „Fie mie după cuvântul Tău!” (Luca 1,38). Ea este scara pe care Dumnezeu coboară pentru a ne ridica la El, scară care ne invită să facem și noi primi pași pe această cale a mântuirii.
Nașterea Sfintei Fecioare este începutul unei noi creații, un preludiu al întrupării, și o invitație pentru noi toți de a ne abandona, asemenea ei, planului divin al mântuirii. Să o invocăm pe Fecioare Maria, ca să ne ajute să trăim și noi în iubire și ascultare față de voia Tatălui, pentru a ne uni cu Cristos, Lumina lumii.
Citiţi şi:
- Din rodul rugăciunii și al postului se naște o fetiță la care îi pun numele de Maria
- Pr. Vasile Beni: O aniversare cu totul deosebită- Naşterea Maicii Domnului
- Cine este Fecioara Maria
- Pr. Vasile Beni de Buna Vestire: Nu omul este cel care se înalță la Dumnezeu, ci Dumnezeu este cel care se coboară la om
- BUNA VESTIRE
Adaugă comentariu nou