Părintele Ioan Dâmbu: Nina Rus, "o țărancă nobilă", cu un simț al gustului desăvârșit și mult bun simț. A întemeiat în Romuli o adevărată Academie a gustului

Ioan Monița, primarul comunei Romuli, i-a conferit doamnei Nina Rus, în cadrul ședinței festive a Consiliului Local, titlul de Cetățean de Onoare, în semn de recunoaștere a meritelor sale în promovarea localității de pe Valea Sălăuței pe plan național și internațional. De asemenea, a fost decernat titlul de Cetățean de onoare domnului Gabriel Stanciu, inginer șef al Ocolului Silvic Romuli.

         Prefectul Teofil Ciorba, preoții comunei, părintele Ioan Dâmbu-fost protopop al Țării Năsăudului, părintele duhovnic Mihai Nagy de la Mănăstirea Salva, membri ai Consiliului Local, cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Romuli, alături de directorul Narcisa Monița, reprezentanți ai Ocolului Silvic Romuli, prieteni și apropiați au fost împreună la sărbătoarea comunității.

         Repere din activitatea celor doi Cetățeni de onoare ai comunei Romuli au fost prezentate de părintele Ioan Dâmbu - “Voievodul Țării Năsăudului”, Menuț Maximinian, ing. Grigore Zăgrean, Rodica Fercana, prefectul Teoful Cioarba și, nu în ultimul rând, promotorul acestui eveniment de suflet, primarul Ioan Monița.

Nina Rus și Firma lor = RIN = Rus Ioan și Nina. Repere portretistice și „Cum se face ceva nou.”

"Dacă, altădată, Iosif al II-lea, Împăratul Austro-Ungariei, vizitând Țara Năsăudului la 1773 și, impresionat puternic de frumusețea ei și a românilor de aici, a exclamat: Salve Parve Nepos Romuli = așa au primit nume localitățile someșene arhicunoscute: Salva, Parva, Nepos, Romuli, adică, „Te salut străvechi nepot al lui Romulus.”, aducându-ne aminte de originea noastră romană, ceea ce este o mândrie pentru noi, în zilele noastre, Nina Rus a făcut cunoscută mica așezare, o dată în plus. Prin ce? Prin arta culinară pe care a dezvoltat-o și, mai mult, a desăvârșit-o, ajungând la un nivel înalt de profesionalism și perfecțiune.

Cei vechi, pentru cuvintele gust și înțelepciune foloseau cuvântul „Sapere”. Prin înțelepciunea și bunul gust pe care le are, prin munca asiduă și constantă, bazată pe vocația care, chiar dacă și-a descoperit-o mai târziu, a întemeiat în Romuli, o adevărată Academie a gustului de care a aflat toată lumea și prin care, și-a făcut cunoscută în țară și în străinătate, și ea și localitatea Romuli. Așa, Nina Rus, a devenit o adevărată personalitate. A ieșit pentru totdeauna din „dictatura anonimatului”. Ești cineva, cu alte cuvinte. Și, poate, unică în Țara Năsăudului.

Modestia care o caracterizează, a făcut-o să spună, într-un interviu, că ea este, “o țărancă”. Așa este, dar o țărancă nobilă, care prin ceea ce a făcut, a devenit feblețea noastră demnă de respect și apreciere. Toți suntem, într-un fel, țărani, adică, “oameni ai Țării”. Noi, românii, suntem un popor de țărani, nu de intelectuali.

Toată clasa intelectualității noastre are origini țărănești. În acest fel și Nina Rus poate fi, precum a mărturisit, o “țărancă”, dar școlită, adică cu instrucție și educație.

Născută, aici, în Romuli, fiica lui Dumitru și Sia, la 3 ianuarie 1981, unde a început Școala generală, după care s-a înscris la Liceul „Mircea Vulcănescu” (n.n. - Liceul Economic nr. 1, în prezent) din București, școală de mare prestigiu după mărturia profesorilor pe care i-a avut.  și, prin numele liceului.

După liceu, s-a înscris la Facultatea de Științe Economice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pe care a terminat-o în 2019, când și-a luat și licența.

În 1997 se căsătorește cu cu Gvrilă Rus, om de mare calitate sufletească, harnic, cuminte, responsabil, așezat, echilibrat și cu dreaptă judecată, familist desăvârșit, întreprinzător, fără de care Nina Rus nu putea realiza ceea ce a realizat.

Când ai un partener de viață ca Gavrilă Rus, poți face ce vrei și mai mult, să te și bucuri de rezultatele muncii tale. Fără pace-n casă și fără liniște nu te poți bucura de nimic, orice ai avea. Nina Rus profită de orice ocazie să afirme acest lucru. Astăzi îi mulțumește Nina și lui Gavrilă pentru că a fost mâna ei dreaptă, susținătorul și ajutorul ei mereu și totdeauna. "Toate meritele mele se datorează în egală măsură și soțului meu drag, Gavrilă”, cum mărturisește ea, adesea. Mărturisirea aceasta nu diminuează valoarea ei, ci, dimpotrivă, o amplifică și o argumentează.

Nina Rus și Gavrilă, soțul ei, se bucură și de doi copii speciali pe care i-au crescut și educat în spiritul familiei lor, harnici și credincioși, ascultători și implicați în bunul mers al firmei lor și al celorlalte acțiuni. Frații ei, de asemenea au fost și sunt alături de ea și familia ei, Dana și Dumitru.

Doamna Nina acum și aici, aduce vii mulțumiri, domnului primar, ing. Ioan Monița care mereu a fost alături de ei, încurajându-i în momente de cumpănă și încercări, că de ce să nu o spunem, au fost și de acestea din belșug. Sfaturile Domniei Sale le-au prins bine și le-au considerat un adevărat zid afectiv care le-a dat și elan, și curaj. Toate eforturile lor au fost binecuvântate de Dumnezeu fără de care nimeni nu poate face nimic. Și astăzi ei, îi aduc laude și mulțumire. Îl știm bine pe domnul primar, ajută și face bine oricui. Domnia sa știe că numai în felul acesta își poate explica și justifica statutul de Om al Oamenilor, om pentru oameni și pentru comunitate. În final, acesta este crezul pe care-l are și pentru care se bucură de aprecierea noastră unanimă, de faimă între primari și de respectul implicit al tuturor. Nina și Gavrilă vă mulțumesc din suflet.

Și acum, așa cum am enumerat în titlul acestui Laudatio, Cum se poate face ceva nou? Acesta-i titlul tezei de doctorat a lui Constantin Noica, susţinută la Facultatea de Filozofie din București în 1940.

Nina Rus a făcut dintr-un deal sau râpă, șes, și apoi au început, în condiții extreme, să construiască tot ce se vede aici. Au înființat Păstrăvăria și odată cu ea Firma RIN, iar din 2017 s-a specializat în gastronomie, respectiv, bucătar, bucătar șef, bucătar vegan și nutritionist, preparând în restaurantul propriu,căutat de multă lume. A participat la mai multe concursuri și olimpiade de gastronomie unde a reprezentat și a făcut cunoscute și România și satul natal, Romuli.

Așa a fost prezentă în țări ca Serbia, Coreea de Sus, Macedonia, Turcia, Croația, Polonia, Germani, iar în țară cam peste tot. La Bistrița a preparat odată 6.000 de porții de mâncare, record. A participat la diferite emisiuni de radio, televiziune vorbind cu mândrie de satul ei, de țara noastră, de românii cuminți, harnici și buni, despre succesul ei, gastronomic. De la toate aceste concursuri a venit încărcată de laurii succesului și încununată de diplome și medalii. A ținut pe podiumul succesului ca pe o icoană tricolorul românesc.

Domnia sa face parte din Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism. În 2019 a deschis Centrul Integrat în Ferma de Acvacultură, singurul din județul Bistrița-Năsăud cu un portofoliu de 9 produse, rețete proprii, înregistrate la OSIM, OFiciul de Marcă Înregistrată București.

Pe lângă toate acestea, Nina Rus are un simț al gustului aproape desăvârșit și deține și sinteza tuturor simțurilor care este “bunul simț”.

Știe să glumească și gustă cu pasiunile glumele. Are mult umor, semn al unui mare dar divin, ca și înțelepciunea.

Are și o mare „necalitate”: Nu poate urî pe nimeni. Ajută și face bine cât poate tuturor. Ea și familia ei țin legătura cu Biserica pe calea credinței, definindu-se a fi creștini practicanți, iubind mereu pe Dumnezeu și pe aproapele.

Și, vorba românului:

„Cinste dai, cinste primești: Nina, cetățean de onoare, respect și Considerație din partea tuturor".

O mână de țărână ales, de slujitor al lui Dumnezeu, pr. Ioan Dâmbu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5