Parteneriatul între Consiliile Judeţene Bistriţa-Năsăud, Cluj şi CNAIR, supus aprobării săptămâna viitoare

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va dezbate, în plenul şedinţei ordinare de săptămâna viitoare, proiectul privind aprobarea încheierii unui acord de parteneriat între Județul Bistrița-Năsăud, Județul Cluj și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, privind implementarea unor măsuri pentru realizarea obiectivului de investiții Drumul expres Cluj – Bistrița-Năsăud, componentă a proiectului Drumul expres Turda – Halmeu (Someș Expres), cuprins în Master Planul General de Transport al României.

Proiectul a fost iniţai de către preşedintele Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele Kecskes-Simionca Tiberiu-Ciprian şi consilierul judeţean Ioan Zăgrean.

Master Planul General de Transport al României, document strategic aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.666/2016, cuprinde Proiectul de nivel 2 - Drumul expres Turda – Halmeu (Someș Expres), din care face parte și componenta Drumul expres Cluj – Bistrița-Năsăud. Drumul expres Turda – Halmeu (Someș Expres) are o lungime propusă de 320,2 km și un cost estimativ de 1.713,21 milioane euro. Obiectivul proiectului este acela de a aduce îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de călătorie îmbunătățind astfel și conectivitatea la nivel regional. Traseul conectează municipiile Cluj-Napoca, Bistrița, Satu Mare și Baia Mare. Împreună cu Coridorul 2 – București – Granița de vest a României (OR2) asigură legătura între sudul și centrul țării cu zonele de Nord-Vest dar și cu Ucraina. Include legături până la punctele de trecere a frontierei Halmeu și Petea oferind valoare adăugată pentru rutele europene.

Dată fiind necesitatea demarării acestui proiect, pentru a putea accesa surse europene nerambursabile de finanțare, componenta de drum expres Cluj – Bistrița-Năsăud, aferentă celor două județe, va face obiectul unui acord de parteneriat în vederea demarării activității de elaborare a documentațiilor tehnico-economice și a altor activități de pregătire (de ex. pregătirea dosarului cererii de finanțare). Ordonanța de urgență a Guvernului nr.101/2020 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020, prevede posibilitatea constituirii de parteneriate cu UAT-urile traversate de drumuri expres, în vederea accesării finanțării nerambursabile din POIM 2014 - 2020 pentru decontarea costurilor aferente documentațiilor tehnico-economice, a costurilor cu exproprierile, cu execuția lucrărilor etc.

Obiectul Acordului îl reprezintă asigurarea cadrului de reglementare a relaţiilor născute în baza parteneriatului, între părţi, în vederea implementării obiectivului de investiţii, începând cu procesul organizării şi desfăşurării procedurii de achiziţie publică a Studiului de Fezabilitate al obiectivului de investiţii Drum Expres Cluj – Bistrița-Năsăud şi, totodată, valorificarea lui prin depunerea spre finanţare prin Programe Operaţionale, Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi/sau alte surse de finanţare.

După finalizarea şi recepţia Studiului de Fezabilitate, părţile acordului vor defini următoarele măsuri şi paşi de urmat pentru realizarea investiţiei. Acestea vor face obiectul unui act adiţional la Acordul de parteneriat.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5