Personalități ale lumii antice mai puțin cunoscute: Demetrios Poliorcetul (334 – 283 î. Hr.)
A fost fiul diadohului Monophtalmos, o personalitate a lumii elenistice și a prințesei Stratonice. A crescut lângă tatăl său într-o atmosferă de lupte și intrigi apărute între urmașii lui Alexandru Macedon. Cunoscutul biograf al personalităților lumii antice, Plutarh, ni-l descrie astfel ... „Minunat și distins la figură, cu o față așa de frumoasă încât nici un sculptor sau un pictor n-a putut s-o redea, deoarece, pe figura lui se reflectau laolaltă farmecul, gravitatea și autoritatea care înfioară, iar în ținuta lui tinerească și spontană se îmbinaseră maiestarea eroică și regească”. Alt istoric, Diodor din Sicilia, remarca ... „geniul inventiv al său în arta de a construi mașini de război”, din care cauză fusese denumit „Poliorcetul” (cuceritorul de cetăți). O astfel de mașinărie, denumită „helepolă”, avea baza pătrată, 25/25 m, fiecare latură era lucrată din bârne cioplite în patru colțuri și legate între ele prin crampoane de fier, așezată pe opt roți, obezile cărora erau groase de un metru și protejate cu îmbrăcăminte metalică din tablă de fier ca să fie ferite de torțele incendiare. Pe trei părți, pereții exteriori erau la fel acoperiți cu tablă iar pe partea dinspre inamic erau lăsate obloane prinse cu balamale care se deschideau pentru a se putea arunca proiectile sau scoate berbeci cu care se încerca spargerea porților sau a zidurilor. Cei mai viguroși oameni din armată erau aleși pentru a pune în mișcare această uriașă mașină de război.
Viața energicului Demetrios a fost marcată de un șir lung de războaie purtate alături de tatăl său, până când acesta a fost ucis în marea confruntare de la Ipsos din Frigia împotriva lui Seleucos și Lysimah, apoi continuate în Orient și Egipt, până ce Seleucos a reușit să-l înfrângă definitiv, să-l captiveze și izoleze într-un castel fortificat situat în Chersonesul siriac. Aici și-a petrecut Demetrios ultimii ani din viață, până la vârsta de 54 de ani, când a murit.
Simpatia popoarelor din Grecia și Orient față de această personalitate a lumii antice a durat ceva timp deoarece acesta a uimit pe contemporani prin faptele sale și prin giganticele mașini de asediu pe care le-a construit și folosit.
Citiţi şi:
- Personalități ale lumii antice... Împăratul roman AURELIAN (270 – 275 d.Hr.)
- Mari personalități ale lumii antice. MARCUS ANTONIUS (82 – 30 Î. Hr.)
- Sunetul Indiei străvechi, la Centrul Multicultural Sinagoga din Bistriţa
- Edificii ale Lumii Antice, la Bistriţa
- O altfel de vacanță în Grecia: mergi pe urmele unor personalități celebre ale Greciei Antice
Adaugă comentariu nou