Politicienii recurg la comunicarea virtuală doar in preajma alegerilor
Interesul politicului pentru comunicarea virtuală se animă brusc în preajma alegerilor… De fapt, comunicarea politică în faţa electoratului prinde glas doar când au loc alegeri, cu rare excepţii. La o privire de ansamblu asupra conţinutului cu temă politică pe Internet, observăm zona site-urilor partidelor politice, zona site-urilor unor personalităţi – eventual cu blog, zona site-urilor de analiză şi ale unor bloggeri axaţi pe observaţia politicului, precum şi zona site-urilor de ştiri, cu pagini dedicate vieţii politice. Aceste patru zone îşi împart harta politică a comunicării pe Internet.
Site-urile partidelor politice
Partidele politice româneşti au o comunicare deficitară prin excelenţă. Site-urile partidelor sunt, în general, prost actualizate şi prost realizate din punctul de vedere al utilizării. Site-ul Partidului Social Democrat, www.psd.ro, are pe prima pagină o ştire din 13 decembrie, greu de găsit pe Google. Are, de asemenea, în ciuda parteneriatului cu PD-L, link către un articol intitulat „Unde conduce lipsa de idei şi incompetenţa macroeconomică a liderilor PD-L”. Zona multimedia cuprinde galerii foto din 2008, iar ultima, încărcată, datează din noiembrie. Nimic de la parteneriatul semnat cu PD-L, întâlnirile cu Traian Băsescu, ori şedinţa de învestire a lui Mircea Geoană ca preşedinte al Senatului. La fel şi în „Video“, unde putem vedea clipuri electorale cu liderul PSD. Forumul suscită un mare interes, dovadă ultimul mesaj postat prin luna august, 2008.
Site-ul Partidului Democrat-Liberal , www.pd-l.ro, stă mai prost decât site-ul PSD, la capitolul actualizarte. Avem câteva ştiri aride despre declaraţii de maximă importanţă ale liderului Emil Boc, şi cam atît. Nu există o secţiune multimedia, nici vorbă de forum, documentele promise în meniu duc către o pagină goală. Şi, la fel ca şi PSD-ul, pe web, duşmănia dintre democrat-liberali şi social-democraţi continuă cu succes şi în 2009: sus în dreapta, este link către site-ul anti-PSD Noi cu voi.
Liberalii au cel mai bun site, in sensul că este cel mai actualizat, www.pnl.ro
Chiar dacă şi la ei găsim multe urme ale campaniei electorale încheiate deja de o lună, site-ul are informaţii proaspete. Bilă albă pentru secţiunea de promovare a blogurilor politicienilor liberali, care cuprinde articole noi, din 2009. Bilă neagră pentru zona multimedia, unde şi imaginile, şi filmele sunt destul de vechi, fără să reflecte momente din noul Parlament.
Site-urile politicienilor locali, deficitare la capitolul actualizare
Există oameni politici prezenţi zi şi noapte pe Internet, oameni care au făcut o pasiune sau îşi urmăresc inteligent interesul prin comunicarea on-line. Apoi, în prag de alegeri, am văzut o sumedenie de politicieni care s-au trezit peste noapte cu site făcut de echipa de campanie, cea care şi actualiza conţinutul, când îşi aducea aminte. După alegeri, site-urile politicienilor locali au luat o pauză din care se pare că nu îşi mai revin, vocea politicienilor nu se mai face, deloc auzită. Este cazul site-urilor lui Sabin Ilieşi, www.sabin-iliesi.ro, al lui Ioan Nelu Botiş, www.ioannelubotis.ro, Dorin Popescu, www.dorinpopescu.ro, şi al lui Ioan Turc, www.ioanturc.ro. În schimb, site-ul lui Ioan Sbîrciu nu poate fi deschis, www.ioansbirciu.ro
Politicienii în cauză ar trebui să acorde o mai mare atenţiei şi acestui tip de comunicare cu alegătorii, ţinând cont că Sabin Ilieşi (PD-l) şi Dorin Popescu (PNL) sunt consilieri judeţeni, iar Ioan Nelu Botiş şi Ioan Sbârciu sunt parlamentari PD-L. Măcar nişte informaţii minime despre agenda personală sau iniţiativele legislative, aşa cum s-au lăudat în campania electorală.
Adaugă comentariu nou