Polonicul, paleta şi cuţitul de aur, pentru Socăciţa Văii Someşului Superior. Bucatele au intrat în competiţie la Rebrişoara

Fundația Progress Bistrița a organizat, în premieră, evenimentului Socăciţa Văii Someşului Superior. Sala Căminului Cultural din Rebrişoara a fost arhiplină, lumea aplaudând la scenă deschisă cele 9 socăciţe intrate în competiţie cu bucate alese.
Îmbrăcate în port popular, socăciţele au prezentat, în faţa juriului compus din reprezentanţi ai celor 3 comune intrate în competiţie ( primarul din Rebrişoara-Viorel Clapău, primarul din Rodna-Alexandru Năşcan şi fostul primar Ştefan Sângeorzan, alături de reprezentanţii fundaţiei, preşedinte Gheorghe Crişan) zamă dulce de tăieţei, găluşte, friptură de pui, turtă( prăjitură), dar şi găini frumos împodobite.
În timp ce juriul, prezidat de g-ral (r) Nicolae Ţoca, vizita standurile pentru a acorda notele bucatelor, pe scenă s-au derulat momente ale artiştilor care şi-au susţinut socăciţele. Din Rebrişoara a fost prezent Ansamblul Izvoraşul, coordonat de Doruţ Podobea, care a venit cu un alai de nuntă, cu stegari şi druşte, dar şi cu primirea în prag cu grâu. De asemenea, dansatorii au adus jocul de pe Valea Someşului, dar şi din Sibiu şi Oaş. Alături de ei au fost interpretele Bianca Pop şi Adina Lazăr.
Feldru a venit cu Ansamblul Plaiuri Someşene, instructori Nicolae Buzilă şi Diana Buzilă, conducerea muzicală Leon Scridon, şi a pus în scenă „Jocul miresei”, dar şi cel din zona Codrului. Un moment aparte a fost „Strigatul la găină” prin vocea tinerei interprete Mădălina Marti, senzaţie făcând şi „Întorsul capului”, strigăturile fiind făcute de Ştefan Sângeorzan, îmbrăcat într-un costum popular de pe Valea Someşului. Rodna a venit în scenă cu interpretele Lenuţa Filipoi şi Elena Hazbeiu cu cântece specifice obiceiurilor de nuntă. Manifestarea a fost prezentată de etnologul Menuţ Maximinian.
În urma jurizării, „Polonicul de Aur” a revenit echipei din Rodna, formată din Mărioara Măricuţ – socăciţă şefă, Virginia Lipan şi Frasina Sângeorzan, coorodnator preoteasa Vali Ganea. „Paleta de Aur” a mers la Feldru, la echipa formată din Măriuca Ţiolan – socăciţă şefă, Elena Domniţi şi Nastasia Varvari, coordonator prof. Vasile Svinţiu. Gazdele au primit „Cuţitul de Aur” prin Doina Acu – socăciţă şefă, Oniţa Toderic şi Oniţa Buhaiu, coordonator prof. Radu Băeş.
La finalul evenimentului, toţi susţinătorii au fost invitaţi să guste din bucatele ce au intrat în competiţie.
A fost un eveniment unic la nivel de ţară, dovedindu-se a fi un succes. Bucatele socăciţelor se vor găsi şi într-o carte care va fi editată în săptămânile următoare de Fundaţia „Progress”.
Manifestarea a avut loc în cadrul proiectului „SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare şi creatoare în artele culinare rurale tradiţionale”. În cursul săptămânilor trecute au fost realizate interviuri cu socăcițele din Rodna, Feldru și Rebrișoara privind cele trei praznice esențiale din viața oamenilor: botez, nuntă și înmormântare, s-a trecut la realizarea efectivă a filmărilor privind prepararea bucatelor tradiționale pentru aceste trei praznice. Filmările urmează a fi integrate într-un singur film documentar despre obiceiurile socăcițelor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5