Povestea Camionului de Crăciun

Foto: Cosmin Bumbuţ

Alin Uşeriu, Lorand Szuszner, voluntarii de la Tăşuleasa Social, organizaţia germană Die Johanniter Unfall-Hilfe şi Camionul de Crăciun.

O poveste care durează de mai bine de nouă ani de zile. O poveste despre voluntariat. Mai simplu: o lecţie de civilizaţie. Oameni generoşi din Germania, de vârste diferite, s-au gândit ca în preajma sărbătorilor de iarnă să vină şi să ofere daruri copiilor mai puţin ajutaţi de soartă.

Şi prin Alin Uşeriu, au ales şi România. La început a fost mai greu, din cauza birocraţiei, a modului de a drege lucrurile în România, dar anii au trecut, Alin Uşeriu şi Tăşuleasa Social au crescut împreună, şi încetul cu încetul au început şi autorităţile să se implice, de la Instituţia Prefectului, la Consiliul Judeţean, autorităţi locale, poliţie, jandarmi, pompieri.

Aşa cum ne-a obişnuit după fiecare sărbătoare de Crăciun, după ce împart cadourile pin judeţ, Alin Uşeriu, Lorand Szuszner, voluntarii de la Tăşuleasa Social şi organizaţia germană Die Johanniter Unfall-Hilfe se întâlnesc cu jurnaliştii şi prezintă un bilanţ al acestei poveşti: pe unde a mai ajuns Camionul de Crăciun, câte pachete au fost împărţite.

Ca de fiecare dată nu lipsesc cuvintele de mulţumire. Ca de fiecare dată, e vorba despre aceeaşi şi aceeaşi atitudine: smerenie şi normalitate.

Ca de fiecare dată, Alin, Ana de la Tăşuleasa Social sunt aceiaşi oameni calzi. Ca de fiecare dată Lorand Szuszner e foarte responsabil şi dedicat. Ca de fiecare dată, voluntarii din Germania sunt veseli şi ludici. Unii dintre ei vin în România de nouă ani de zile.

În timp ce prefectul vorbea ceva despre voluntariat, foarte tehnic şi din cărţi, îi priveam pe voluntarii din Germania. Pe unii dintre ei i-am recunoscut din dăţile trecute. Lorand Szuszner a rămas la fel. Nu a trecut timpul peste el. Alin şi Ana sunt uşor obosiţi, dar mulţumiţi. E şi normal. După conferinţa de presă, o iau din nou la drum, în judeţul Mureş.

Dar ca să revin la voluntarii nemţi, la răspunsurile date, din nou am primit o lecţie, pe care simt nevoia să o împărtăşesc.

Străinilor nu le e jenă să dea termene, să spună că nu pot acum, dar te rog să revii anul viitor. Nu trebuie să faci frumos 12 luni, să dai telefoane de curtoazie în timpul ăsta!

Îşi amintesc de tine şi problema ta peste un an! Iar dacă nu, au răbdare să rememorezi istoria…

Lorand Szuszner: Sunt foarte mulţi voluntari germani care vin de vreo 10 ani în România cu aceeaşi bucurie

Anul acesta s-a produs o mare schimbare în organizarea Camionului de Crăciun. A ieşit radiul Antenne Bayern şi a rămas doar o activitate a Cavalerilor Ioaniţi.

Din această cauză am avut foarte puţin timp să organizăm acţiunea. În Germania avem două firme care ne sprijină cu logistica: LIDL şi ATU şi am avut circa 300 de voluntari.

Din Germania au plecat anul acesta circa 40 de Camioane de Crăciun, un convoi în Albania, unul în Bosnia şi două în România. În România au ajuns 24 de camioane.

În Germania, este foarte important să lucrăm pe partea de competenţe sociale la copii. Din această cauză facem aceste cadouri şi în grădiniţe.

Cadourile sunt făcute în mare parte în şcoli. Sunt deja câteva şcoli care sunt strict interesate de România şi vin între 60-100 de tineri în România, mai precis la Tăşuleasa Social.

Sunt foarte mulţi voluntari germani care vin de vreo zece ani în România, cu bucurie, şi cred că ceea ce îi aduce aici, e că văd necesitatea acestei acţiuni.

Voluntar german: Cu ajutorul autorităţilor, a devenit mult mai uşor

Nici nu a fost nevoie să motivăm şoferii să vină a doua oară. Sunt probleme, doar că pentru că foarte mulţi şoferi îşi doresc să vină.

Singura parte negativă este stresul prin care se trece în această perioadă, dar cu ajutorul voluntarilor, al autorităţilor, toată această activitate a devenit mult mai uşoară.

Alin Uşeriu: Probabil, peste 100 de ani vom face şi noi acest lucru

Este a 9-a oară când acest Camion de Crăciun ajunge în judeţul Bistriţa-Năsăud, şi nu numai, după cum ştiţi, ajungem în toată România.

Îmi amintesc că la începuturi era un act de eroism Camionul de Crăciun, şi pentru mine, care eram şi în România, şi în Germania. Vedeam cum se organizează cei din afară, şi ajungeam aici, şi câteodată stăteam pe la vamă câte 30-40 de ore, asta prima şi a doua oară.

Faţă de 2001, am evoluat foarte mult din punct de vedere organizatoric, şi ne apropiem măcar din acest punct de vedere de Germania.

Acum nu ştiu, cum va ieşi când va trebui să ducem noi cadouri în Germania. Vom vedea noi, probabil peste 100 de ani, vom face şi acest lucru.

Ceea ce vreau să spun că Tăşuleasa Social este şi va rămâne transparentă în continuare. Nu m-am înscris în nciun partid politic, nu vreau să candidez. Este vorba despre pură normalitate şi pe această cale vreau să mulţumesc tuturor care au participat la această acţiune.

Au fost cel puţin 1.000 de oameni, care au fost într-un fel sau altul prezenţi lângă noi la Camionul de Crăciun.

Anul acesta, potrivit Elenei Stancu, voluntar Tăşuleasa Social şi responsabil comunicare, Asociaţia Tăşuleasa Social, în parteneriat cu organizaţia germană Die Johanniter Unfall-Hilfe, a împărţit în perioada 28-30 decembrie 15.000 de cadouri de Crăciun din Germania copiilor din aproape 100 de localităţi din Bistriţa-Năsăud, Suceava şi Mureş.

,,La acţiunea Camionul de Crăciun au participat peste 1.000 voluntari din partea Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, clubului de off road So Moto Racing, asociaţiei Tăşuleasa Social şi organizaţiei Die Johanniter Unfall-Hilfe”, ne-a precizat Elena Stancu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5