Prefectul Ovidiu Frenţ, la instruirea preşedinţilor secţiilor de votare: Referendumul ne va oferi o imagine asupra societăţii româneşti

Centrul Cultural Dacia a găzduit ultima rundă de instruire a preşedinţilor secţiilor de votare din Bistriţa şi zonele arondate, după ce astfel de şedinţe au avut loc la Năsăud şi Beclean.

În debutul întâlnirii, prefectul Ovidiu Frenţ a ţinut să le mulţumească experţilor electorali pentru faptul că au reuşit să-şi armonizeze agenda proprie cu cea electorală, chiar dacă referendumul a fost organizat „din scurt”.

„Vă mulţumesc că aţi acceptat să fiţi şi să rămâneţi preşedinţi ai secţiilor de votare, pentru că au fost discuţii şi pe această temă, referendumul fiind foarte din scurt organizat. Mulţi colegi de-ai dumneavoastră, experţi electorali, mai ales din zona rurală, chiar dacă au fost stabiliţi ca preşedinţi prin tragere la sorţi, au declinat această calitate nu ca opoziţie faţă de referendum, ci tocmai prin faptul că cei mai mulţi de la noi din judeţ nu au avut timp să îşi modifice calendarul propriu. Trei sferturi din cei care s-au retras sunt din zona rurală, este o perioadă a recoltelor, a lucrurilor care se fac îndeosebi sâmbăta”, a precizat prefectul Ovidiu Frenţ.  

Prefectul judeţului a precizat că orice consultare publică este un exerciţiu democratic, mai ales într-un an în care în loc să ne bucurăm de Centenar, sunt subliniate doar aspectele care ne divizează la nivelul societăţii.

„Eu personal cred că nu suntem divizaţi la nivelul indivizilor, ci mai degrabă la vârful ei. Chiar dacă părerile sunt extrem de diferite în privinţa utilităţii unui asemenea referendum, cred că el statuează şi ne va oferi o imagine, duminică seara, asupra întregii societăţi româneşti, asupra a ceea ce ne dorim ca ea să reprezinte din perspectiva tradiţiilor, a valorilor societăţii versus libertăţile individuale, care, din păcate, sunt considerate de unii compatrioţi de-ai noştri mai presus decât drepturile colective.

         Personal, cred că tocmai aceste valori pot să ne ofere şi o stabilitate şi un viitor normal. Foarte multă lume s-a gândit la referendum că ar fi un act care să definească familia sau care să redefinească familia şi foarte puţini s-au aplecat asupra părţii finale a textului adoptat de către Parlamentul României, şi anume grija faţă de copiii noştri, creşterea şi instruirea lor”, a spus prefectul Ovidiu Frenţ.

         După prezentarea cadrului legislativ de organizare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei, au fost prezentate măsurile principale de apărare împotriva incendiilor premergătoare şi pe perioada desfăşurării acestei consultări publice de către reprezentantul ISU BN.

Atribuţiile preşedinţiilor secţiilor de votare au fost punctate de judecătorul Alexandru Petrişor – preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 6 Bistriţa-Năsăud şi consilierul parlamentar Valerica Partene – reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente – Biroul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

          Operaţiunile de finalizare a alegerilor şi întocmirea proceselor-verbale de centralizare a voturilor şi constatarea rezultatelor pentru secţiile de votare au fost explicate de către „tata alegerilor”, directorul executiv Mircea Chira de la Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud. Nu în ultimul rând, sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a fost prezentat de col. Dumitru Forfotă, şeful Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale Bistriţa-Năsăud.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5