La Bistriţa,

Premierul Boc a venit cu pachetul de proiecte

Premierul României, Emil Boc, s-a aflat două zile pe meleaguri bistriţene, la invitaţia vicepreşedintelui PDL, Preşedintele organizaţiai judeţene Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean. Vizita a început vineri după-masa, premierul aju8ngând la noi t6ocmai de la Baia Mare. După două zile de dicuţii, atât cu organizaţia PDL, cât şi cu şefii de deconcentrate, dacă lucrurile vor merge pe făgaşul normal, judeţul nostrum nu are decât de câştigat, premierul anunţând susţinerea mai multor proiecte.

Recâştigarea primăriei Bistriţa

Prima întâlnire, de vineri seara, a fost cu reprezentanţii PD-L, pe care premierul i-a întâlnit în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean. Deputatul Ioan Oltean, prefectul Cristian Florian, preşedintele CJ, Liviu Rusu, vicepreşedintele Luca Iancu, secretarul de stat Ioan Andreica, directorul DGFP, Sabin Ilieşi, directorul AJOFM; Doris Moldovan, sunt doar câţiva din liderii judeţeni care au fost prezenţi la şedinţa cu Boc. Printre reproşurile aduse de şeful PD-L bistriţenilor, a fost pierderea la alegerile de anul trecut a Primăriei Municipiului Bistriţa, îndemnându-i pe pd-l-işti să muncească pentru recuperarea fotoliului de edil al municipiului. Totuşi, premierul nu a putut să nu felicite rezultatul pe judeţ al uneia dintre “cele mai performante organizaţii ale Partidului Democrat Liberal din ţară”. Mai rămâne de recuperate trofeul de la Bistriţa.

Deconcentratele, la raport

Sâmbătă lista întâlnirilor a continuat în sala mare a Palatului Administrativ cu şefii deconcentratelor şi primarii celor mai importante localităţi din judeţ. În faţa acestora premierul a declarat că România are şansa de a spera la o creştere economică şi de a reporni motoarele economiei prin infrastructură şi absorbţia fondurilor comunitare. Punctual au fost dezbătute probleme legate de derularea unor obiecte de investiţii în derulate la noi în judeţ cu fonduri guvernamentale, Boc afirmând că proiectele sunt la zi.

Drumul Naţional 17, finalizat în octombrie, DN 17 D în modernizare

Modernizarea Drumului Naţional 17, Cluj-Bistriţa-Suceava, are termen de finalizare luna octombrie, finanţarea fiind asigurată sută la sută. Un alt drum aflat pe lista priorităţilor este DN 17 D, Beclean- Năsăud – Rodna, ce va fi inclus într-o finanţare de peste 20 de milioane de euro, bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) pe transporturi, pe o lungime de 103 kilometri. Astfel accesul spre Parcul Naţional Munţii Rodnei va fi mult mai uşor. Alţi 30 de milioane euro prin acelaşi program, vor fi alocaţi pentru DJ 151 între Sigmir şi Sărmăşel, lucrările începând în toamnă. Pe listă se află şi drumul Sărăţel-Reghin-Târgu-Mureş, cu finanţate de Banca Europeană de Investiţii 45 la sută şi 55 la sută de la Guvern.

Centură modernă la Bistriţa

Drumul de centură al Bistriţei intră în modernizare în 2010. Premierul spune că licitaţia pentru atribuirea lucrărilor va avea loc în această toamnă, până în octombrie. Sunt vizaţi 19 kilometri de şosea, lucrările estimându-se să aibă loc în 24 de luni. Proiectul efectiv va demara în trimestrul doi din 2010 şi se va finaliza în 2012.

5,7 milioane de lei pentru apă

Prin programele de alimentare cu apă, Guvernul va aloca 5,7 milioane de lei judeţului nostru pentru comunele Budacu de Jos, Dumitriţa, Poiana Ilvei, Matei, Spermezeu, Şintereag, Nuşeni, Budacu de Jos, Zagra, Măgura Ilvei, Matei, Budeşti, Parva şi Ciceu-Giurgeşti. Peste 18,4 milioane lei sunt pentru lucrări la anumite drumuri, iar 9,5 milioane lei, pentru realizarea programelor de apă, canal, poduri, podeţe şi platforme de gunoi. La capitolul baze sportive avem câte 4000 de lei pentru Bistriţa, Feldru, Lechinţa, Leşu, Parva, Romuli, Prundu Bârgăului, Livezile, Tiha Bârgăului. S-ar putea să avem şi bazine de înot la Bistriţa, Beclean, Livezile, Uriu şi Tiha Bârgăului, iar locuinţele ANL la Dumitra, Năsăud, Beclean, Bistriţa, Maieru, Livezile, Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Feldru.

Bănci mai active în relaţia cu investitorii

Mediul de afaceri bistriţean s-a plans premierului de relaţia dificilă cu băncile, care acordă foarte greu credite, uneori aşteptând mai mult de jumătate de an pentru un răspuns. Boc va adduce această problemă pe masa Executivului, care va avea o discuţie cu mediul bancar pentru a reglementa situaţia:” un termen în care să se dea un răspuns firmelor care solicită credite, dacă este aprobată cererea, respinsă, dacă e nevoie de completarea documentaţiei. A aştepta şapte luni de zile pentru ca o bancă să îşi dea răspunsul dacă primeşti sau nu primeşti creditul mi se pare inacceptabil şi inadmisibil".

15 miliarde de la Guvern pentru Biserica Evanghelica

Premierul Boc va ajuta la refacerea Bisericii Evanghelice cu bani din fondul de urgenţă al Guvernului, pentru reparaţiile prioritare. “Am cerut Ministerului Dezvoltării să facă toate demersurile necesare, astfel încât şi din partea Guvernului să existe un sprijin la ceea ce fac autorităţile locale, alte structuri neguvernamentale pentru a reabilita acest obiectiv extrem de important, de patrimoniu şi de suflet al bistriţenilor. Vom contribui din fondul de urgenţă cu 15 miliarde de lei vechi şi evident pe proiecte europene sumele de bani sper că vor fi asigurate pentru ca această biserică, aşa cum am spus de suflet, să poata fi reabilitată", afirmă premierul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5