Premierul Victor Ponta a participat la inaugurarea noii unităţi de producţie de la ROMBAT

Producătorul de baterii şi acumulatori auto - ROMBAT din Bistriţa- a inaugurat astăzi o nouă unitate de producţie. Evenimentul, la care au participat primul-ministru Victor Ponta alături de ministrul delegat Adriana Doina Pană şi oficialităţile judeţene, marchează finalizarea unei investiţii majore în industria din regiune.

Noua capacitate de producție este proiectată pentru fabricarea de baterii auto destinate mașinilor dotate cu sistemul start-stop și frână regenerativă.  Aceste  sisteme sunt folosite de fabricanții de automobile  pentru a îndeplini cerința obligatorie a Uniunii Europene de reducere a noxelor la 120g CO2 /km. Prin deschiderea acestei capacități de producție, compania ținteșe o piață a viitorului pentru care este pregătită să livreze anual 700.000 de baterii cu tehnologiile EFB și AGM. Investiția a fost de 83,4 milioane de lei din care 32,8 mil lei cu finanțare guvernamentală nerambursabilă. Hala de producție are o suprafață totală de aproximativ 5.000 de metri pătrați împărțiți în 3 ateliere de productie  (fabricare plăci, asamblare și formare baterii) și o zonă de depozitare baterii.

Noua unitate de producţie de la ROMBAT reprezintă, pentru Bistriţa, şi crearea a 108 locuri de muncă. Oficialii guvernamentali au aflat direct de la sursă care sunt paşii procesului tehnologic, care este importanţa acestei noi investiţii pe piaţa de profil şi nu numai, impactul asupra mediului de afaceri din judeţul nostru şi din România. 

***

 „Această investiţie este răspunsul la solicitările clienţilor, care au venit înspre noi, care ne-au pus cerinţe pentru azi şi pentru viitor. Clienţii noştri sunt producători de automobile, vorbesc aici de Renault, Peugeot, Nissan etc., dar şi clienţi de pe piaţa pieselor de schimb din Românie şi din Europa.  Ei ne-au spus că viitorul automobilului, cel puţin peterme mediu, sunt automobilele start-stop şi de aceea am investit într-o fabrică ce va putea produce baterii pentru aceste automobile. Am dotat această fabrică cu cele mai performante utilaje existente pe plan mondial la nivelul anului 2012, pentru a putea produce o calitate care să ne dea succes în acerba concurenţă care este în marea industrie auto.

Investiţia are impact pentru comunitatea bistriţeană şi pe plan naţional, prin noi locuri de muncă, prin taxe suplimentare, printr-o contribuţie la exportul ţări”, a declarat Ioan Repede, director general Rombat SA. Acesta a mulţumit Guvernului României pentru grantul guvernamental care a asigurat aproape 40% din valoarea investiţiei, dar şi grupului Metair  - acţionar majoritar – care a susţinut, fără rezerve, acest program.

*** 

Începând din anul 2015, devine obligatorie echiparea automobilelor cu baterii start-stop, iar în 2020, prognozele ne spun că 60% din producţia mondială de automobile vor fi echipate cu baterii microhibrid. Ştiu sigur că în spatele a ce se întâmplă astăzi stau sigur eforturi continue, vizibilitate, tenacitate, seriozitatea ardelenească şi, nu în ultimul rând, abilitatea managementului acestei firme. Stau, de asemenea, ca probă capabilitatea compartimentului de cercetare –inovare. Iată, fac o probă, că şi românii sunt capabili să producă lucruri importante, cerute de piaţă.

Reprezint cel mai mare beneficiar al Rombat – Dacia Renault – căruia îi livraţi 350.000 de baterii anual, numai pentru prim-montaj, fără piese de schimb. (...) Rombat este singurul furnizor unic în vreo 8000 de componente şi subansamble în panerul de aprovizionare de la Dacia, ceea ce înseamnă că această firmă a crescut extraordinar, se bucură  de un prestigiu uriaş”, a precizat Constantin Stroe, vicepreşedinte al Automobile Dacia. 

***

„Suntem mândri că în Bistriţa-Năsăud avem o asemenea companie de succes şi să ştiţi că nu e singura, avem şi alte firme care lucrează la cele mai înalte standarde. Sigur că acest lucru se datorează în primul rând managementului acestei companii. Poate dacă am face un mic istoric, am vedea că este una dintre privatizările de succes  prin sistem MEBO. Astăzi, Rombatul este aici datorită resursei umane. Mă bucur că Guvernul României, despre care se spune că are doar mână de luat,  face dovada că are mână şi de dat, iar acolo unde a văzut că merită să fie investit, a făcut-o, lucru pentru care aş vrea să-i mulţumesc domnului prim-ministru”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

Şeful CJ BN i-a sugerat premierului Victor Ponta să îndrepte o nedreptate cu privire la transferarea „marilor contribuabili” la Bucureşti, lăsându-i „să se întoarcă acasă, la comunităţile locale”.

***  

Industria de automobile, în ansamblul ei, este unul dintre motoarele actuale şi viitoare de dezvoltare ale României. Mă aflu aici să spunc ă nu doar pentru Rombat există posibilitatea unui sprijin guvernamental, ci pentru tot ce înseamnă industria respectivă. În timp ce în alte ţări din Europa lucrurile au mers din ce în ce mai greu, România şi-a dezvoltat capacităţile de producţie, vem pe lândă Dacia-Renault, Ford, confirmată investiţia celor de la Daimler”, a transmis premierul Victor Ponta.  

Primul-ministru a menţionat că ajutorul guvernamental este foarte mic în comparaţie cu contrubuţia Rombat la bugetul de stat.

„Vreau să mulţumesc pentru cele 700 de familii care au un venit sigur, cele 700 de familii care ştiu că cel puţin un membru are un loc de muncă stabil, are un venit stabil şi nimic nu e mai important în această perioadă dificilă decât să ştii că ai un loc de muncă stabil. În plus, peste 100 de oameni şi-au găsit un loc de muncă odată cu noul proiect de extindere.  Cred că ajutorul pe care Guvernul României l-a dat este foarte mic faţă de contribuţiile pe care Rombat le plăteşte în fiecare an la bugetul de stat, şi mai ales faţă de faptul că păstrează locurile de muncă, angajează persoane de aici, din Bistriţa”, a adăugat Victor Ponta.

         Premierul a spus că oricine creează un loc de muncă în România trebuie felicitat şi sprijinit de Guvern.  

Finalmente, înainte de dezvelirea unei plăci care să marcheze acest eveniment, Victor Ponta şi-a exprimar regretul că, în competiţiile automobilistice, nu l-a avut pilot pe Repede Ioan. 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5