Prima biserică din istoria satului Șendroaia, sfinţită de Mitropolitul Andrei. Parohul Cristian-Maftei Țermure, iconom stavrofor cu cruce pectorală. Părintele Simion Sigartău, Crucea Arhiepiscopală şi Cetăţean de Onoare al comunei Târlişua
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Sărbătoare pe Valea Ţibleşului, la Şendroaia, acolo unde Mitropolitul Andrei, împreună cu un sobor de preoţi, a sfinţit prima biserică din istoria satului. Aşteptat în straie populare, cu călăreţi, aşa cum se făceau primirile ierarhilor întotdeauna pe aceste locuri cu credincioşi, Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările bisericii, aducând laudă celor aproape 100 de suflete de aici, o comunitate mică dar unită, dar şi tânărului părinte Cristian Ţermure, cel care slujeşte cu dragoste de Dumnezeu în două mici parohii, Şendroaia şi Molişet, aşezate la poale de Ţibleş, precum şi preotesei Voichiţa Ţermure, directorul şcolii din Spermezeu. Frumoasa familie a preotului va fi binecuvântată, peste două săptămâni, cu cel de-al doilea copil, Cristina-Maria aşteptând cu nerăbdare să-l întâlnească pe fratele Cristian-Ştefan, care va veni în curând pe lume.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a sfințit noua biserică din localitate, cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților”, ridicată cu mari eforturi, în ultimii 15 ani, de credincioșii din sat, puțin peste 30 de familii, dar si de fiii satului, plecați majoritatea în străinătate. Piatra de temelie a bisericii din Șendroaia, cu hramul „ Duminica Tuturor Sfinților”, a fost pusă în anul 2005.
În perioada 2005-2017, preotul Simion Sigartău, fost paroh aproape 40 de ani în Parohia Târlișua, prin contribuția credincioșilor, a Consiliului Local și a Departamentului Cultelor, a reușit să ridice biserica, să o tencuiască, atât la interior, cât și la exterior, precum și să realizeze pictura, în tehnica tempera, în altarul sfântului lăcaș.
Din ianuarie 2017, biserica a devenit filie a Parohiei Molișet, Protopopiatul Beclean, unde paroh este preotul Cristian Ţermure, cel care a finalizat lucrările la biserică.
Apoi, în fața lăcașului de cult, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. După citirea pericopei evanghelice, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat: „Biserica rămâne corabia de salvare și pentru omul veacului XXI”. În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența localnicilor și a fiilor satului, precum și a oficialităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.
Pentru întreaga activitate desfășurată și pentru contribuția adusă la edificarea bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Cristian-Maftei Țermure, cu dreptul de a purta crucea pectorală, iar fostului paroh, preotului Simion Sigartău, i-a acordat Crucea Arhiepiscopală. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.
„Este o zi istorică a acestui sat de la marginea lumii, la poale de Ţibleş, într-un colţ de rai. Este ziua în care Biserica noastră, începută cu mai bine de 15 ani în urmă, a ajuns să fie sfinţită. Fiecare sat are o biserică, nu putem spune că există sat dacă nu există biserică. Credincioşii din Şendroaia sute de ani au bătut kilometri întregi până la Biserica din Târlişua. Astăzi bunul Dumnezeu ne învredniceşte să vedem încununarea strădaniei noastre. Mulţumirile mele se înalţă, mai înainte de toate, către Dumnezeu, fără ajutorul căruia nu am fi putut face nimic. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei care cu mulţi ani în urmă a vizitat şantierul de la Şendroaia şi azi binecuvântează lucrarea Domnului. Trebuie să mulţumim celor care au donat terenul pe care s-a construit această biserică - Burzo Ioan şi Floare -, care de pe tărâmul veşniciei se bucură văzând că, până la urmă, visul lor a devenit realitate. Mulţumesc părintelui protopop care de multe ori a venit aici când aveam necazuri şi greutăţi inerente unei construcţii. Mulţumesc credincioşilor de acasă şi celor care au venit de la mare depărtare să-şi aducă contribuţia la această Sfântă Biserică”, a spus, printre altele, părintele Cristian Ţermure.
Cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei, toţi cei prezenţi, aşa cum este la sfinţirea bisericilor, au intrat în altar, sărutând Crucea şi Evanghelia, dar şi Sfânta Masă în care au fost zidite moaşte de la mănăstirea „Sfântul Teodosie” de lângă Bethleem.
„Mulţumim Înaltpreasfinţitului Mitropolit Andrei şi suntem onoraţi că a putut veni azi la noi în comună. Înaltpreasfinţia Sa vine cel puţin o dată pe an în mijlocul nostru. În numele Consiliului Local, fiind un eveniment deosebit, la iniţiativa domnului viceprimar... acordăm titlul de Cetăţean de Onoare părintelui Sigartău Simion pentru toată activitatea pe care a avut-o în comuna Târlişua în cei aproape 40 de ani de preoţie şi pentru contribuţia avută la creşterea prestigiului comunei Târlişua. Pentru destoinicul şi harnicul preot Cristian Ţermure oferim o Diplomă de Excelenţă pentru activitatea pastoral-misionară şi pentru meritul deosebit desfăşurat în cadrul comunităţilor din Molişet şi Şendroaia”, a declarat primarul Vlăduţ Purja.
Citiţi şi:
- Mitropolitul Andrei vine, pe Valea Ţibleşului, la Sfințirea Bisericii de la Șendroaia
- Credinţă şi tradiţie la Sărbătoarea Fiilor Satului din Șendroaia, Ediția a X-a
- CRISTINA-MARIA ȚERMURE-PLÂNGE DOINA. La mulţi ani, tututror copiilor! Felicitări, CRISTINA-MARIA ȚERMURE!
- La Șendroaia, cu datinile din străbuni
- La poale de Ţibleş, la Şendroaia, într-un colţ de rai
Adaugă comentariu nou