Primarul Ioan Turc, discuții la ministere pentru varianta ocolitoare, locuințe ANL, case prin credit ipotecar, înlocuirea platformelor semiîngropate!
După ce trei obiective de investiții au primit recent susținere de la Guvern, prin alocare directă de la bugetul național a 7 milioane de lei, în cadrul delegației pe care am avut-o la București, m-am întâlnit cu oficiali din Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Agenția Națională pentru Locuințe, Administrația Fondului pentru Mediu și din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
La Ministerul Transporturilor și la CNAIR, am obținut acceptul pentru încheierea unui parteneriat cu Primăria Bistrița, prin care, după realizarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Bistrița - Vatra Dornei al drumului rapid Baia Mare - Suceava, municipalitatea să poată urgenta și derula procedurile pentru proiectul tehnic și execuția viitorului drum de centură.
La Ministerul Dezvoltării, am solicitat finanțare ministerială pentru reabilitarea termică a 20 de blocuri din municipiu, mai ales că unele dintre ele erau respinse, pentru diferite motive tehnice, de la alocările de fonduri europene. Acest sprijin va fi unul complementar, deoarece intenționăm ca, pe viitorul exercițiu financiar, să reabilităm termic un număr important de blocuri cu bani europeni.
La ANL, am avut discuții despre construcția a 50 de apartamente pentru tineri, dar și referitor la reluarea construirii la Bistrița a unor case prin credit ipotecar. Totodată, vom avea susținere și pentru edificarea de noi locuințe sociale pentru persoane defavorizate.
La Administrația Fondului pentru Mediu, am pledat pentru obținerea unui sprijin financiar în vederea înlocuirii platformelor semiîngropate de deșeuri cu platforme îngropate hidraulice, după modelul expus pe strada Petre Ispirescu și care va fi supus unei consultări publice. De asemenea, vom valorifica și fondul pe care AFM îl are la dispoziție pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice, modernizarea și extinderea iluminatului stradal, dar și pentru realizarea la Bistrița a unei rețele de reîncărcare a automobilelor electrice.
La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, am purtat discuții despre unele planuri pe care le avem pentru refacerea unor ecosisteme degradate, precum unele părți din Pădurea Codrișor, și decontaminarea unor situri industriale, cum ar fi zona ARIO.
Așa cum m-am angajat, ne vom strădui să valorificăm toate oportunitățile, atât din bani europeni, cât și din fonduri naționale, pentru ca Bistrița să devină ceea ce ne dorim: un municipiu etalon.
Citiţi şi:
- Se caută terenuri pentru construcţia de locuinţe ANL prin credit ipotecar
- Bloc ANL pentru medici, reabilitarea blocurilor, 12 case ANL, priorităţi la Beclean
- În a treia săptămână din noiembrie, 23 tone de deşeuri colectate selectiv! Bistriţenii care locuiesc la blocuri pot depune deşeurile reciclabile în containerele semiîngropate!
- ANL a recepţionat 16 locuinţe pentru tineri în comuna Bistrița Bârgăului
- La Lechinţa, au fost recepţionate 16 locuinţe ANL pentru tineri
Comentarii
Pentru Bistrița cel mai important obiectiv de investitii este șosea de centură a orașului.
Faptul că Bistrita nu are până in prezent o centură ocolitoare este din cauza tâmpeniei primarului Cretu, care din 2010 s-a cramponat prosteste de varianta 2 Sud prin Padurea Codrisor, o solutie idioată ce nu respectă criteriile minime pentru o centură ocolitoare, si in plus era si extrem de costisitoare, datorită problemelor legate de alunecarile de teren, ca să nu mai vorbim de cerintele impuse de protectia mediului, datorită poluării cu noxele produse de traficul de tranzit.
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a fost si el părtas la gândirea inteleaptă a colegului său de partid , fiind un sustinător inversunat al variantei (ne)ocolitoare 2-Sud prin padurea Codrisor clocită de mintea obosită a lui Cretu.
In sfârsit, de data asta se conturează o solutie ratională menită să scoată traficul de tranzit inafara orasului, asa cum este logic. Este vorba de Drumul de mare viteză Baia Mare – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava, care include si centura ocolitoare a Bistritei.
Prin definitie, notiunea de ”Drum de mare viteză” se referă deopotrivă atât la „autostrăzi”, cât si la „drumuri expres”. In cazul traseului Baia Mare – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava, fie că este vorba de „Autostrada Nordului” sau de un „Drum Expres”, rezultă clar impărtirea traseului in 3 loturi si anume: Lot 1, Baia Mare – Bistriţa; Lot 2, Bistriţa – Vatra Dornei şi Lot 3 Vatra Dornei – Suceava”. Pentru Judetul Bistriţa-Năsăud sunt importante lotul 1 si 2, care includ si centurile ocolitoare ale oraselor Beclean si Bistriţa. Astfel, există sanse ca după finalizarea studiilor de fezabilitate să poată fi demarate mai repede lucrarile la centura Bistriței pe traseul: DN17 – Sărățel – Monariu – Budacu de Jos – Jelna – Ghinda –Livezile.
Un MIXTUM COMPOSITUM în capul noului edil șef pe care nici răposatul politic Ioan Oltean nu o prea înțelege, darămite noi. O agitație în viziunile din capul lui pe care nici PSD nu se mai obosește să le combată.
Varianta Livezile-Ghida-Jelna-Monariu-Sarata-(Saratel ) este cea mai lunga, mai proasta si mai scumpa varianta, pe care NU VOR MERGE SOFERII DE TRANZIT ... ptr ca lungesc traseul atat spre Cluj , cat si spre Mures cu cel putin 20 de km.
Pe acea " varianta " nu vei vedea pe drum decat localnicii si cu carutele cand fura lemne ...
Toti soferii de TIR in tranzit doresc varianta Livezile-peste deal la Dumitra- pe vale spre Blajenii de Jos - Sintereag, care SCURTEAZA ACEASTA DISTANTA CU CIRCA 15 KM fata de actuala cu intrare prin Bistrita - Cranimat-Sfantu... si cu vre-o 10 km fata de variata Bistrita- Sigmir-Blajeni...
UE... niciodata nu va finanta o lucrare de arta pe varianta cea mai lunga si cea mai scumpa ! Cine a gandit-o prin Jelna, are " el " anumite interese... dar aceasta varianta NU CRED CA VA OBTINE VREODATA BANI DE LA UE !
Adaugă comentariu nou