Prin școală, spre datini străbune

Eduard Călinescu

Cei din școala de azi se găsesc într-o permanentă legătură cu cei de ieri, pregătindu-i pe cei de mâine. La răscruce de ( alte ) drumuri, adevărații profesori știu că doar aducând aproape fapte din trecut, căutând oameni cu destine alese, pregătind terenul, pot spera la neuitare, la ziua când și alții vor întoarce privirea spre întâmplările petrecute acum, cu același drag, cu aceeași pasiune.
În vremea atâtor olimpiade, își face loc și o altfel de competiție, atipică din multe puncte de vedere. Este vorba despre Concursul interdisciplinar ”Cultură și Civilizație”, ce cuprinde dimensiuni culturale, istorice și religioase ale comunității în care trăim. Acesta are două probe, una teoretică, ce constă într-un portofoliu de zece pagini, însoțit de un rezumat de două pagini, și una practică, de susținere și ilustrare a temei și de prezentare a unui proiect de conservare.
În Bistrița, faza județeană s-a desfășurat la Colegiul Tehnic ”Grigore Moisil”, unde au participat echipe de câte trei elevi de la școala gazdă ( profesori coordonatori, Sorina Cazac și Dănuț Archiudean ) și de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” ( profesori coordonatori, Elena Cîmpan și Claudiu Șular ). Nunta în județul Bistrița- Năsăud și în Bucovina (Poiana Stampei ) a fost tema abordată din perspective diferite. Au fost admirate asemănări și deosebiri ale obiceiului, frumusețea costumelor, interpretarea unor secvențe din ritual, precum luatul miresei și jocul colacului. Bine documentate, materialele prezentate au animat sala- muzeu a Cercului de etnografie și folclor de la Colegiul ”Grigore Moisil”. Juriul a fost alcătuit din profesorii Daniel Sidor, Adriana Mureșan, Andreea Pintilescu.
Într-o lume atrasă de excesul de modernitate, tradiția reprezintă o piesă de rezistență și un echilibru în care tinerii se pot regăsi. Uneori, într-un mod neașteptat de bine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5