Prof. Augustin Rus: Rugăminți
„Lasă-mi, toamnă, pomii verzi, ... Lasă-mi, toamnă, cerul lin, ... Lasă-mi, toamnă-n aer păsări, Lasă-mi, toamnă, iarba, ... Lasă-mi, toamnă, ziua, nu mai/ Plânge-n soare fum, / Înserează-mă pe mine, / Mă-nserez oricum ... ”
Acum, când toamna a intrat în drepturile ei, mai ales prin temperaturile din cursul nopților și dimineților, înțeleg parcă mai bine semnificația versurilor poetei Ana Blandiana. Observațiile meteorologilor ne spun că toamna a pierdut din zilele aferente ei, deoarece temperaturile, mai ales în luna septembrie, au avut valori ca în zilele de vară. Însă, biologic vorbind, în regnul animal și vegetal, există o normalitate observabilă prin plecarea unor specii de păsări spre ținuturile mai calde și cu sursă de hrană, a retragerii în pământ a unor specii de insecte și târâtoare, a căderii frunzelor unor specii de plante etc. Roadele toamnei răsplătesc munca celor care s-au străduit mai mult sau mai puțin, spre satisfacția și mulțumirea lor. ( pentru justificare, atașez câteva poze).
Parcurgând din viață multe toamne, îmi pun și întrebarea ... „Am început să-mbătrânesc? E adevărat, sau mi se pare?”, răspunsul găsindu-l alături de Adrian Păunescu ... „Și totuși vine toamna, și totuși vine toamna și, vai, suntem bătrâni!”, pentru că „Tinerețea e o stare, n-o trăim o veșnicie. / Dar o-nchidem ca pe-o carte și în inimă și în gând, / Nimenea nu ne oprește s-o deschidem când și când!”.
Comentarii
Lumea lui Dumnezeu este totdeauna frumoasă, în zile, clipe și anotimpuri. Trebuie doar să avem inima să vedem negrăita ei frumusețe, așa cum ne dovedește istoricul profesor Augustin Rus și ne întrebăm „dacă toate aceste au atâta
splendoare, cât
de minunat trebuie să fie Cel carea le-a făurit toate -flori și anotimpuri și Oameni?
Adaugă comentariu nou