Proiect de peste 485 milioane lei, prin PNRR, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa: un nou pavilion, aparatură medicală, digitalizare şi eficientizare energetică a clădirii principale!
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va dezbate, în şedinţă extraordinară, proiectul „Spitalul Județean de Urgență Bistrița - extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi” în vederea în vederea depunerii acestuia în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C12 – Sănătate - Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice - apelul de proiecte competitiv cu beneficiari preselectați – COD APEL: MS-0212.
Valoarea totală a proiectului este în cuantum de 408.018.821,99 lei fără TVA, respectiv 485.108.936,57 lei inclusiv TVA. Aleşii judeţeni au aprobat alocarea de la bugetul propriu al Județului Bistrița-Năsăud a sumei de 20.400.941,10 lei, fără TVA, în conformitate cu prevederile din Ghidul de finanțare.
Data limită de depunere a dosarului de finanțare a proiectului este 09 decembrie 2022, ora 16:00. Data limită de implementare a proiectelor este 30 iunie 2026.
Către Ministerul Sănătății a fost transmis Formularul pentru depunerea solicitării de finanțare a obiectivului de investiții aferent Țintei 377, Componenta 12 – Sănătate ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița - extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi”, împreună cu documentele justificative aferente. Proiectul a fost inclus în lista de unități sanitare menționate în cadrul Țintei 377 și a Hotărârii de Guvern nr. 1237/ 2022 privind aprobarea Programului național de investiţii în infrastructura de sănătate, aferent țintei 377, componenta 12 - Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi reziliență al României, precum şi a metodologiei de aprobare a investiţiilor finanțate din cadrul Planului National de Redresare şi Reziliență al României.
Proiectul vizează extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, precum și realizarea unor lucrări de intervenție care duc la creșterea eficienței energetice a clădirilor existente (pavilionului) cu scopul de a îmbunătății calitatea serviciilor de sănătate existente; dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală pentru infrastructura sanitară nouă și cea renovată şi digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Investiția realizată la nivel de proiect este structurată pe 4 componente, şi anume C1 - Construirea unui nou pavilion de spital, format dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă; C2 - creșterea eficienței energetice la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Sediul central Bd. G-ral Grigore Bălan, nr. 43 (clădiri existente); C3 - digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița; şi C4 - dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală.
Clădirea nou construită (pavilionul) va avea mai multe destinații. La subsol se vor amenaja magaziile spitalului și un adăpost ALA – adăpost de protecție civilă, în concordanță cu cerințele normative în vigoare. La parter va funcționa Centrul Județean de Hemodializă și o parcare semiautomată pentru personalul spitalului. La etajul I se va realiza un sector pregătit pentru spitalizările de zi, Secția ORL și un compartiment de Chirurgie Plastică. La etajul II va funcționa Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie cu un compartiment de Cardiologie Intervențională. La etajul III va funcționa o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, tot la etajul III, se va amenaja o Secție de Recuperare Neurochirurgicală. La etajul IV va fi Secția de Neurologie și un compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională.
Aparatura medicală care se dorește a fi achiziționată vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, Sistem automat de diagnostic molecular , sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc. Toate echipamentele/aparatura medicală este de ultima generație, respectă prevederile legale în vigoare și vor contribui la creșterea calității serviciilor medicale oferite de către Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
În vederea implementării în cele mai bune condiții a proiectului se va realiza un parteneriat între UAT Județul Bistrița-Năsăud (Lider de parteneriat) și Spitalul Județean de Urgență Bistrița (Partener). Prin acordul de parteneriat se vor stabili principalele drepturi și obligații ale partenerilor, printre care și dreptul liderului de parteneriat de a încărca proiectul pe platforma dedicată www.proiecte.pnrr.gov.ro.
Citiţi şi:
- Managerul Gabriel Lazany: Proiectul de extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu o valoare de peste 82 milioane euro, declarat eligibil!
- Eficientizarea energetică a sediului central al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, estimată la peste 150 milioane lei
- E oficial! A fost aprobat proiectul de extindere a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, cu o valoare de aproximativ 100 milioane euro
- Gabriel Lazany: Spitalul Clinic Județean de Urgență, unul dintre cele mai dinamice și dotate spitale din România
- Consiliul Judeţean va împrumuta 15 milioane lei de la Ministerul Finanţelor, pentru cofinanţarea proiectului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa
Adaugă comentariu nou