Managerul Gabriel Lazany: Proiectul de extindere a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu o valoare de peste 82 milioane euro, declarat eligibil!
Prima etapă de evaluare a proiectului pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depus pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost depășită cu succes. Proiectul a fost declarat eligibil, anunţă managerul Gabriel Lazany.
"Cel mai mare proiect din infrastructura publică de sănătate depus de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în vederea finanțării prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a făcut un prim-pas spre realizare. Valoarea totală a proiectului este de 82.939.073,64 Euro + TVA, din care 95% finanțare PNRR și 5% cofinanțare CJBN;
Proiectul are 4 componente importante:
Componenta 1: Extinderea spitalului cu un nou pavilion în regim de înălțime S+P+4E;
Componenta 2: Eficientizarea energetică și modernizarea pavilionului existent;
Componenta 3: Digitalizarea spitalului;
Componenta 4: Achiziționare echipamente medicale.
Dezvoltarea infrastructurii spitalicești stă la baza unui proiect amplu de dezvoltare a spitalului județean din punct de vedere medical, astfel încât tot mai mulți pacienți din județul Bistrița-Năsăud să aibă parte de servicii medicale de calitate, la ei acasă!", declară managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
***
Clădirea nou construită (pavilionul) va avea mai multe destinații. La subsol se vor amenaja magaziile spitalului și un adăpost ALA – adăpost de protecție civilă, în concordanță cu cerințele normative în vigoare. La parter va funcționa Centrul Județean de Hemodializă și o parcare semiautomată pentru personalul spitalului. La etajul I se va realiza un sector pregătit pentru spitalizările de zi, Secția ORL și un compartiment de Chirurgie Plastică. La etajul II va funcționa Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie cu un compartiment de Cardiologie Intervențională. La etajul III va funcționa o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, tot la etajul III, se va amenaja o Secție de Recuperare Neurochirurgicală. La etajul IV va fi Secția de Neurologie și un compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională.
Aparatura medicală care se dorește a fi achiziționată vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, Sistem automat de diagnostic molecular, sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc. Toate echipamentele/aparatura medicală este de ultima generație, respectă prevederile legale în vigoare și vor contribui la creșterea calității serviciilor medicale oferite de către Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Prin eficientizarea energetică a imobilului, se doreşte realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp, care să reziste mai bine factorilor climatici și de altă natură (raze UV, ploi, agenți chimici, presiunilor vântului etc.); sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii în conformitate cu standardele în vigoare; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior pentru evacuare în caz de incendiu; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme plug-in hybrid sau electrice.
Digitalizarea prevede un sistem informatic digital integrat și colaborare multidisciplinară - vizează modernizarea rețelei de comunicație și a data center-ului în vederea creșterii capacității rețelei, a disponibilității serviciilor în cazul unor defecte, îmbunătățirea securității sistemului, oferirea de funcționalități suplimentare pentru monitorizarea pacientului critic, funcționalități de comunicare multifuncțională și asigurarea suportului de calcul pentru funcțiunile existente, funcțiunile noi cuprinse în Studiul de fezabilitate sau a unor cerințe viitoare. Portalul Call-Center va facilita interacțiunea cu pacientul prin intermediul operatorilor de call-center, responsabili de crearea traseului medical al pacientului, realizând un flux medical complet.
Citiţi şi:
- E oficial! A fost aprobat proiectul de extindere a Spitalului Județean de Urgență Bistrița, cu o valoare de aproximativ 100 milioane euro
- A fost semnat contractul de finanțare de 100 milioane euro, prin PNRR, pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud!
- Proiect de peste 485 milioane lei, prin PNRR, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa: un nou pavilion, aparatură medicală, digitalizare şi eficientizare energetică a clădirii principale!
- Gabriel Lazany: Spitalul Clinic Județean de Urgență, unul dintre cele mai dinamice și dotate spitale din România
- Digitalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, din fonduri europene! Ce soluţii IT sunt prevăzute
Adaugă comentariu nou