Proiect internaţional la LPS Bistriţa: Avem o moștenire ce trebuie cunoscută și păstrată vie!
18 aprilie este Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor și este dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, oferind posibilitatea conştientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, şi asupra eforturilor necesare protecţiei şi conservării sale.
În acest sens, peste 25 de elevi ai Liceului cu Program Sportiv s-au înscris în proiectul international E-twinning FLASHING ON OUR CULTURAL HERITAGES sub îndrumarea profesorilor Mihaela Beraru și Adriana Toderic, alături de elevi din Turcia, Moldova, Italia, Croația. Elevii nostri au avut posibilitatea de a-și promova țara, capitala și orașul natal impresionând prin diversitatea informațiilor prezentate.
Denumit fie „Oraşul imnului naţional”, fie „oraşul pasajelor” ori „Poarta Transilvaniei”, Bistriţa are o personalitate cultural-istorică ce îi conferă o identitate proprie printre celelalte oraşe ale ţării şi ale Transilvaniei , care merită să fie cunoscută în primul rând de locuitorii săi, de tineri, de elevi ai Liceului cu Program Sportiv .
Considerăm că nimic nu poate defini mai bine spiritul locuitorilor unei zone decât tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Prin implicarea elevilor Liceului cu Program Sportiv în activitățile proiectului se doreşte ca aceștia să înţeleagă importanța protecției patrimoniului cultural, cunoașterea istoriei , transmiterea acestor valori de la generație la generație reprezintând un privilegiu și totodată o obligație. Astfel, vom încerca să-i conștientizăm cu privire la valorile și zestrea culturală a orașului în care trăiesc și învață, să-i motivăm să respecte, să promoveze tradițiile moștenite, să construiască punți de comunicare cu trecutul, să păstreze vie și să transmită urmașilor memoria unor vremuri mai îndepărtate, în contextul unui pronunțat declin valoric generat de scăderea interesului pentru cultură.
Totodată se urmărește familiarizeze elevilor LPS cu privire la zestrea culturală de care dispune municipiul Bistrița și de importanța conservării, păstrării, valorificării și transmiterii generațiilor viitoare a acestei moșteniri cultural-istorice, a patrimoniului local antropic, dar și de integrarea acestora în circuitul cultural turistic zonal, naţional şi european, precum și promovarea brandului oraşului şi a imaginii pozitive a municipiului urmărindu-se astfel creşterea atractivităţii Bistriţei ca destinaţie turistică.
Prof. Beraru Mihaela
Prof. Toderic Adriana
Citiţi şi:
- Biserica Ortodoxă ”SfântaTreime” Bistrița și LPS Bistrița, împreună pentru viitorul copiilor
- Complexul Muzeal trage un semn de alarmă. Dezvoltarea imobiliară, lucrările de infrastructură rutieră sau utilități, pericole pentru siturile și monumentele arheologice
- Lansarea primei platforme dedicată patrimoniului din judeţ. Utilă pentru primari (care au lipsit de la eveniment) şi turişti
- Sportivii au adunat deşeuri de pe marginea Lacului
- Salvgardarea monumentelor exploatării preindustriale a sării din Transilvania, în discuţie la Bistriţa
Adaugă comentariu nou