Protecţia Consumatorilor sesizează neregulile practicate de “universităţile” din Bistriţa

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud a câştigat, la prima instanţă – Judecătoria Bistriţa, procesul cu una dintre universităţile care funcţionează pe raza municipiului Bistriţa. În speţă, este vorba despre Universitatea “Vasile Goldiş” din Arad, care a contestat contravenţia aplicată d e către comisarii bistriţeni. Astfel, “sunt confirmate abaterile constatate de comisarii CJPC BN privind legislaţia de protecţie a consumatorilor la încheierea contractelor de şcolarizare de către universităţi”, precizează comisaril şef Dina Suciu.

În fapt, în luna noiembrie a anului trecut, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune tematică de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia ...studenţilor la încheierea contractelor de studii. La vremea aceea, au fost controlate şase universităţi care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului nostru, acestea neavând sediul social în Bistriţa-Năsăud, ci doar centre de studii teritoriale sau extensii. La acea dată, au fost întocmite un numar de şase procese-verbale prin care s-au aplicat patru amenzi contravenţionale în valoare de 19.000 lei.

Majoritatea sancţiunilor au fost contestate de către universităţi în instanţele de judecată, actiunile fiind pe rol, doar într-un singur caz fiind pronunţată o hotărâre.

Mai multe aspecte sunt considerate abateri de către CJ PC Bistriţa-Năsăud. “În urma controlului, nu s-a putut stabili cu certitudine dacă se face informarea prealabilă a consumatorilor, prin înmanarea fiecărui potenţial student a unui model de contract de şcolarizare, respectiv contract de studii. De asemenea, s-a constatat ca nu se informează complet în prealabil consumatorii cu privire la orarul de desfăşurare al cursurilor, în sensul că verbal se informeaza că respectivele cursuri se derulează doar în zilele de sâmbătă şi duminică, dar în realitate, după semnarea contractului de studii, aceştia constată că se desfăşoară cursuri şi în zilele săptămânii”, explică Dina Suciu. Potrivit aceleiaşi surse, contractele de şcolarizare au şi alte neconformităţi, precum neindicarea taxelor de şcolarizare aferente prestării serviciilor, neinscrierea duratei contractului (apărând menţiunea “contract încheiat pe durata normală de şcolarizare”), nemenţionarea tarifelor, termenelor şi condiţiilor de plată. Mai mult, declară comisarul şef bistriţean, nu sunt prevăzute condiţiile de reziliere şi/sau încetare a contractului, nu este menţionată procedura privind modalitatea de rambursare a taxelor de studii în cazul întreruperiii acestora din motive obiective.

“Nu există menţiunea referitoare la faptul că, pentru anumite servicii speciale, universităţile percep taxe (taxa de reexaminare, taxa pentru eliberarea programei analitice, taxa pentru reluarea studiilor, taxa pentru refacerea creditelor). Nu sunt stabilite condiţiile financiare pentru disciplinele nepromovate, respectiv perceperea unei taxe calculate la numărul de credite nepromovate X tariful unitar/credit, fără a fi precizat care este cuantumul acestui tarif”, argumentează Dina Suciu.

Conform acesteia, contractele au şi caluze abuzive, cum sunt şi cele prin care studentul “nu solicită restituirea taxelor achitate, în cazul retragerii de la studii, al exmatriculării sau al transferului la alte instituţii de învăţământ superior”, precum şi cea refeitoare la cazul retragerii de la studii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5