Radu Moldovan, preşedinte CJ: Mi-a căzut la suflet Cernăuţiul. Acest proiect nu se va opri aici!

O delegaţie a judeţului Bistriţa-Năsăud, condusă de preşedintele CJ Radu Moldovan, a fost prezentă în acest weekend în Regiunea Cernăuţi. Vizita a avut loc în cadrul activităţilor de cooperare inter-instituţională şi a cuprins întâlniri oficiale cu reprezentanţii administraţiei Regiunii Cernăuţi, spectacole caritabile, donaţii de carte şi semnarea unor acorduri de parteneriat în domeniul cultural. Preşedintele CJ BN Radu Moldovan a avut în acest sens o întâlnire cu Guvernatorul Regiunii Cernăuţi, Roman Vanzuryak, o întâlnire protocolară, în cadrul căreia preşedintele CJ Radu Moldovan a transmis sprijinul guvernului român în procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

,,A fost o întâlnire informativă, protocolară. Am apreciat că au acceptat să ne primească. Ne-au mulţumit pentru ceea ce a făcut statul român pentru ei şi apreciază foarte mult că România a fost primul stat care a ratificat acordurile cu Uniunea Europeană, iar eu i-am asigurat de la nivelul nostru şi le-am spus că inclusiv majoritatea poporului român susţine demersurile Guvernului României de a sprijini cele trei stare Ucraina, Georgia şi Republica Moldova în amplul şi greul proces de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele CJ Radu Moldovan.

Vă felicit pentru ceea ce faceţi, pentru modul în care ne-aţi primit şi ne-aţi purtat de grijă!

Un rol important în buna desfăşurare a vizitei delegaţiei judeţului nostru l-a avut Consulul General al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan. O femeie tânără, pragmatică, cu doctorat în istoria Bucovinei, un om care îşi ştie obiectivele profesiei şi le urmăreşte cu asiduitate. Şi nu se lasă până nu obţine ceea ce îşi doreşte, însă cu multă diplomaţie. E demnă, hotărâtă şi are ţinută, puncte forte pentru un diplomat. Preşedintele CJ Radu Moldovan i-a mulţumit public Consulului General al României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan, pentru profesionalismul cu care îşi desfăşoară activitatea.

,,Vreau să aduc mulţumiri pentru ceea ce faceţi dumneavoastră aici. Am fost în multe locuri din lume, am întâlnit mulţi diplomaţi români. Din punctul meu de vedere, pe lângă doi diplomaţi români, pe care îi apreciez foarte mult, pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului, domnul ambasador Mihnea Motoc, pe care l-am cunoscut la New York, şi domnul ambasador Viorel Isticioaia, pe care l-am cunoscut în 2005 la Beijing, intraţi în această galerie pentru mine, al treilea diplomat român, de care sunt mândru şi mi-aş dori foarte mult că astfel de diplomaţi ca dumneavoastră să fie modelele care reprezintă România.

Aveţi o misiune diplomatică într-o regiune, unde nu e deloc simplu, şi mai ales aveţi şi o comunitate importantă de români, care are destul de multe probleme. Vă felicit pentru ceea ce faceţi, pentru modul în care ne-aţi primit şi ne-aţi purtat de grijă şi nouă, şi mai ales, pentru modul în care le purtaţi de grijă fraţilor noştri români de aici. O să vă fac o mărturisire: la Craiova, am avut discuţie cu ministrul de externe Titus Corlăţean şi i-am spus că o delegaţie de 90 de persoane din judeţul nostru urmează să viziteze Cernăuţiul şi există temeri şi frământări în rândul unor colegi, ţinând cont de problemele cu care se confruntă în acest moment Ucraina.

Ministrul Corlăţean mi-a cerut răgaz să vorbească cu dumneavoastră şi dacă doamna consul spune că puteţi să mergeţi, puteţi să mergeţi liniştiţi. Acum îmi dau seama că avea foarte mare dreptate şi o să îmi permit să îi transmit domnului ministru Corlăţean despre modul cum am fost primiţi şi despre activitatea dumneavoastră de aici”, a spus preşedintele CJ Radu Moldovan.

Misiunea diplomatică de la Cernăuţi este una dintre cele mai importante misiuni diplomatice româneşti

Consulul General al României, Eleonora Moldovan, a venit cu mai multe propuneri de colaborare între instituţiile din Regiunea Cernăuţi şi instituţii similare din Regiunea Cernăuţi, precizând că ,,noi trebuie să luăm iniţiativă şi să fim pioneri în a sprijini procesul de aderare al Ucrainei la Uniunea Europeană”.

,,Misiunea diplomatică de la Cernăuţi este una dintre cele mai importante misiuni diplomatice româneşti, pentru că în afara sarcinilor care sunt specifice unei misiuni consulare şi diplomatice, avem o comunitate foarte importantă cu care colaborăm, cu care, zilnic, avem activităţi culturale şi prin prisma acestei situaţii ne asumăm şi o prezenţă culturală românească, aici, la Cernăuţi. Prezenţa noastră în acest moment în regiunea Cernăuţi trebuie să capete o altă strategie şi o altă filozofie. Noi suntem vecinii din vestul Ucrainei şi trebuie să îi ajutăm pe prietenii noştri ucrainieni într-o formă corectă şi pragmatică pentru a înţelege filozofia şi strategia Uniunii Europene. Asta înseamnă că în acest moment noi trebuie să luăm iniţiativă şi să fim pioneri în a sprijini procesul de aderare, în a veni şi a implementa proiecte culturale, economice, comerciale şi de altă natură, iar un astfel de acord de parteneriat ar putea acoperi juridic orice sferă de activitate şi este foarte important ca oamenii să se întâlnească, să se întâlnească primarii, să se întâlnească oamenii simpli, să vadă că suntem vecini şi este important să venim în această formă de colaborare”, a precizat Consulul General al României la Cernăuţi Eleonora Moldovan.

Acest proiect nu se va opri aici!

Preşedintele CJ Radu Moldovan a afirmat că acest proiect nu se va opri aici, iar pe viitor se vor încheia diverse acorduri de parteneriate, nu doar culturale, între instituţiile din judeţul Bistriţa-Năsăud şi instituţiile din Cernăuţi.

,,Acasă, voi avea o discuţie cu colegii mei primari, să încercăm să facem înfrăţiri şi cu comunităţi din Est. O să îi rog pe fiecare dintre colegii mei şi sunt sigur că voi găsi înţelegere şi în rândul consiliilor locale, să încercăm să facem aceste înfrăţiri între consiliile locale şi regiunile cu comunităţi de români din Ucraina, ca pe urmă să putem face diverse schimburi de experienţă între elevi, între funcţionari, să vadă ţara mamă, să vadă ce se întâmplă în România. Eu cred că în urma acestei vizite care s-a născut greu o să avem o colaborare fructuoasă împreună cu dumneavoastră, cu Consulatul, cu cei din administraţia de aici. Nu sunt costuri foarte mari şi fiecare administraţie locală îşi permite să primească o dată pe an un grup de 20-30 de copii în baza unor relaţii oficiale care se pot stabili. Vom încerca şi parteneriate de afaceri.

Mie mi-a căzut la suflet Cernăuţiul şi oamenii de aici şi, în general, când mă leg de oameni, locuri, vreau să şi rămână ceva în urmă. Mă rog bunului Dumnezeu să se instaureze aici la dumneavoastră pacea şi liniştea, pentru că altfel va fi extrem de complicat pentru guvernul ucrainean să parcurgă paşii necesari integrării europene. Acest proiect nu se va opri aici. El va fi diversificat şi vom vedea ce tipuri de parteneriate vom putea face cu zona Cernăuţi”, a declarat Radu Moldovan.

La întrevederea cu Consulul General al României au fost prezenţi şi directorul Bibliotecii Judeţene ,,George Coşbuc”, Ioan Pintea, primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, primarul comunei Budeşti, Vasile Codrea, primarul comunei Zagra, Dumitru Buşcoi, directorul executiv din cadrul CJ, Mica Oprea, consilierii Graţiela Nemeş, Bogdan Ivan. După vizita la Consulat, s-au depus jerbe de flori la statuia poetului Taras Şevcenko şi la statuia poetului Mihai Eminescu.

Acţiunea ,,Dialoguri Culturale la Cernăuţi” a fost organizată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Biblioteca Judeţeană ,,George Coşbuc”, în colaborare cu Fundaţia Culturală Casa Limbii Române Cernăuţi, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5