REFLEXII DESPRE IUBIRE
Iubirea adevarată e ca un trandafir superb, roșu, parfumat, înflorit, dar cu foarte mulți ghimpi, care străluceste în lumina soarelui. Daca vrei sa îl ai, trebuie sa îl cultivi. Ca și cel mai priceput gradinar, să-l îngrijești, să ai răbdare să crească, să se dezvolte și să înflorească, să îl aperi de geruri și de furtuni, de hoți și de alți dăunători. Mai presus de orice,trebuie să crezi cu putere că frumusețea există și să-i surprinzi manifestarea în viața ta, prin frumusețea unică a acestui trandafir.
Dacã vrem sã aflãm cum sã iubim, sã obținem mãiestria în aceastã artã, va trebui sã procedãm asa cum se procedeazã când vrem sã învãtãm orice altã artã: muzicã, picturã, dans, arta medicinei sau a ingineriei. Vom avea nevoie de anumite abilitãti cum ar fi, disciplină (a dobândi arta iubirii solicitã disciplinã, o angajare puternicã a timpului si a întregii fiinte), concentrare (este conditia pentru a putea întelege deplin persoana iubitã, pentru a putea pãtrunde în universul ei interior), rãbdare (arta iubirii nu se deprinde repede, ci prin exercitiu îndelungat, prin tehnica pasilor mici; deprinderile de contact erotic se dezvoltã treptat implincând rãbdare fatã de sine si fatã de celãlalt), sensibilitate (sensibilitatea se pune în serviciul iubirii), depãsirea narcisismului (narcisismul este centrarea pe propria plãcere, dar iubirea solicitã un mod de manifestare lipsit de egoism, rezonabil, o anumitã modestie).
Adesea, cînd e vorba de iubire, sensibilitatea orientală ne surprinde prin sinteze de mare concentrare si profunzime. Dobândirea mãiestriei în arta iubiriieste văzută de poetul persan Rumi astfel:"Într-adevãr, niciodatã cel care iubeste nu cautã sã fie cãutat de cel iubit.Când strãfulgerarea iubirii a atins inima aceasta, sã stii cã existã iubire si în inima aceea. Când iubirea lui Dumnezeu crește în inima ta, fii sigur cã si Dumnezeu te iubeste pe tine.Nici un sunet de aplauze nu se poate face auzit de la o singurã mânã, fãrã cealaltã mânã.În ochii înțeleptului, Cerul este bãrbatul, iar Pãmântul, femeiaPãmântul are grijã sã facã sã creascã tot ce lasã Cerul sã cadã.Când Pãmântului îi lipsește cãldura, Cerul i-o trimite; când își pierde prospțtimea și umezeala, Cerul i le redã.Cerul stã tot timpul de veghe ca un bãrbat ce-i poartã de grijã nevestei sale.Iar Pãmântul se ocupã mereu de cele ale casei: naște și hrãnește tot ceea ce poartã.Privește Pãmântul și Cerul ca având inteligentã, cãci fac ceea ca fac fiintele inteligente. Dacã ei doi nu ar avea plãcere unul de celãlalt, de ce ar sta îmbrãtisati ca îndrãgostiții? Fãrã Pãmânt cum ar putea înflori florile și pomii? Ziua și Noaptea sunt dușmani pe fațã și totuși, servesc amândouã aceluiași scop,Fiecare iubindu-l pe celãlalt ca sã-și poatã face împreunã lucrarea ce o au de fãcut amândoi.”
Da, cu multă grijă, fără grabă și îngrădiri ale unor modele cultivate de mass-media, un lăstar de trandafir, roșu, strălucitor, parfumat, poate fi cultivat în gradina vietii oricui.
Soc. Mirela Parker
Compartiment Promovarea Sanatatii al DSP - BN
Adaugă comentariu nou